Je huis babyproof maken | Met deze tips creëer je een veilig thuis!

5 oktober 2023
Je huis babyproof maken | Met deze tips creëer je een veilig thuis!

Het is een vaak uitgesproken zin, maar zo waar; kleine baby’s worden snel groot. Voor je het weet rolt of kruipt je kleintje en trekt hij of zij zich aan dingen op om te gaan staan. En dan ineens loopt je kindje! Een ontzettend leuke fase. Maar ook een fase waarin je als ouder een stuk meer moet gaan opletten, want je baby heeft ineens alles voor het grijpen. Om ongelukken te voorkomen, is het dan ook belangrijk om je huis helemaal babyproof te maken. Wij helpen je met tips en een handige checklist voor iedere ruimte in huis, zodat je baby in een veilige omgeving op avontuur kan gaan.

Waarom je huis babyproof maken belangrijk is

Het babyproof maken van je huis is erg belangrijk omdat baby’s en peuters nieuwsgierig en avontuurlijk zijn, maar tegelijkertijd kwetsbaar. Ze hebben geen idee van wat wel en niet kan en kunnen dus onverwacht in gevaarlijke situaties terechtkomen. Ze moeten nog leren dat een theepot heet is, de trap steil en dat je geen vingers in de gaten van een stopcontact kunt steken. De meeste ongelukken met baby’s gebeuren dan ook thuis. Door je huis babyproof te maken, voorkom je ongelukken en zorg je voor een veilige omgeving waarin je kind zich lekker kan ontwikkelen.

Deze ongelukken komen het meest voor bij jonge kinderen
Valpartijen – Een stoel, de tafel, trap, het raamkozijn of een kast; je kindje begrijpt al snel hoe hij ergens op of in kan klimmen. Daarom raken jonge kinderen vaak gewond door valpartijen.
Elektrische schok – Stopcontacten hebben een enorme aantrekkingskracht op jonge kinderen. Ze zijn geneigd om hun vingers of speelgoed in de gaatjes in de wandcontactdozen te steken. Met een elektrische schok als gevolg.
Vingers tussen de deur – Naast stopcontacten, worden de kleine vingertjes ook nog wel eens tussen de kieren van de deur of het raamkozijn gestoken. Auw!
Brandwonden – Verbranding komt bij jonge kinderen ook veel voor. Oorzaken zijn bijvoorbeeld; te warm badwater, hete vloeistof over zich heen of het aanraken van de kachel, oven, open haard of barbecue.
Verslikking & verstikking – Jonge kinderen ontdekken de wereld o.a. door dingen in hun mond te stoppen. Daarom belanden er nog wel eens kleine voorwerpen in hun keel. Verder verslikken en verstikken jonge kinderen zich ook regelmatig in eten, zoals stukjes brood, rauwkost of fruit.
Vreemde voorwerpen in oor of neus – Om dezelfde reden stoppen kinderen ook nog wel eens wat in hun oren en neus.
Vergiftiging – Uit nieuwsgierigheid steken kinderen ook nog wel eens gevaarlijke stoffen in hun mond. Roze medicijnen die eruit zien als snoepjes, batterijen, schoonmaakmiddel in een vrolijk gekleurde fles; allemaal super gevaarlijk.
Verdrinking – En tot slot gebeuren er ook veel ongevallen met jonge kinderen en water. In bad, een opblaasbadje, vijver of sloot. Baby’s kunnen al verdrinken in 20 centimeter water. En aangezien hun longen klein zijn, vullen deze zich heel snel met water.

Wanneer je het huis babyproof moet maken

Sommige ouders maken hun huis al babyproof tijdens de zwangerschap terwijl anderen wachten tot de baby geboren is. Allebei goed, zolang je maar maatregelen neemt vóórdat je kindje op ontdekkingsreis gaat. Je weet namelijk nooit precies wanneer je baby toe is aan de volgende fase. En ze verrassen je altijd. Voor je het weet buikschuiven ze ineens naar het stopcontact of staan ze op een stoel. Dus stel het niet uit en begin op tijd met deze klus.

>> Lees ook: Douchen met je baby | Zo doe je dat veilig!
Je huis babyproof maken | Met deze tips creëer je een veilig thuis!

Babyproof tips voor iedere kamer in huis

Wanneer je aan de slag gaat met het babyproof maken van je huis kun je het beste op het niveau van je kindje gaan zitten, dus laag bij de grond. Zo kun je zien wat zijn of haar interesse zou kunnen wekken en wat mogelijk een gevaar vormt. Ga op deze manier door het hele huis. En neem de volgende tips & ideeën mee als leidraad:

1. De Woonkamer

  • Stopcontactbeschermers: Plaats stopcontactbeschermers in alle ongebruikte wandcontactdozen om te voorkomen dat je baby zijn of haar vingers of voorwerpen erin steekt.
  • Hoeken en randen: Bevestig hoekbeschermers op scherpe meubelranden en tafelhoeken om hoofd- en lichaamsblessures te voorkomen.
  • Kabels en snoeren: Houd kabels en snoeren buiten bereik of gebruik kabelverdelers om ze in op te bergen.
  • Warmtebronnen: Plaats een veiligheidsrek om kachel of open haard en denk eventueel aan een radiator ombouw, zodat je baby zich daaraan niet kan branden.
  • Deuren en ramen: Zorg er met raam- en deurbeveiligers voor dat je kind niet zomaar zelf een raam of deur open kan doen. En plaats deurstoppers en raamblokkeerders, zodat er geen vingers tussenramen en deuren kunnen komen.
  • Zware voorwerpen: Zet zware voorwerpen zoals boekenkasten stevig vast aan de muur om omvallen te voorkomen.
  • Kleine voorwerpen: Check of er kleine dingen, zoals Lego blokjes of ballonnen, die stikgevaar opleveren binnen handbereik van je kleintje liggen en berg ze op.
  • Planten en bloemen: Planten en bloemen in huis lijken heel onschuldig, maar wist je dat ze giftig kunnen zijn? Ga daarom alle planten in huis (en de tuin) na en haal giftige exemplaren weg.

De meeste veiligheidstips voor de woonkamer zijn ook van toepassing op alle andere ruimtes in huis. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen waar je in sommige kamers rekening mee moet houden. Dat zijn de volgende…

2. De Keuken

  • Kast- en ladevergrendelingen: Installeer vergrendelingen op kasten en lades om scherpe voorwerpen en gevaarlijke chemicaliën buiten bereik van je kindje te houden.
  • Scherpe voorwerpen: Plaats scherpe voorwerpen zoals messen en scharen buiten het bereik van kinderen.
  • Fornuisbescherming: Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten of een fornuisrekje als je kookt, om te voorkomen dat je baby pannen kan omstoten. Ook bestaan er knop covers die ervoor zorgen dat je kind het fornuis of gas niet per ongeluk aan kan draaien en ovendeurstoppers die de oven afsluiten.
  • Elektrische apparaten: Zet elektrische apparaten buiten het bereik van kinderen. Trek de stekker eruit als ze niet in gebruik zijn en voorkom dat het snoer binnen bereik bungelt.
  • Giftige stoffen: Berg giftige stoffen, zoals schoonmaakmiddelen, hoog op of bewaar ze in afgesloten kasten.

3. De Slaapkamer

  • Wiegveiligheid: Zorg ervoor dat de wieg en het beddengoed voldoen aan alle veiligheidsnormen en plaats geen knuffels of dekbed in de wieg.
  • (Rol)gordijnkoorden: Verwijder of beveilig alle (rol)gordijnkoorden om verstikkingsgevaar te voorkomen.
>> Lees ook: Handige tips & tricks voor bij het aankleden van je baby
Je huis babyproof maken | Met deze tips creëer je een veilig thuis!

4. De Badkamer

  • Slipvaste mat: Plaats een slipvaste mat in het bad om uitglijden te voorkomen.
  • Badkamer meubel en (medicijn)kastje: Sluit de lades en kastdeurtjes af met vergrendelingen, zodat je kind de tandpasta, aftershave, scheermesjes etc niet te pakken krijgt. En bewaar medicijnen ook buiten bereik van kinderen.
  • De kraan: Kies voor een thermostaatkraan of kraanbeschermers, zodat er niet ineens gloeiend heet water uit de kraan kan komen, waaraan je kind zich brandt.
  • Watertemperatuur: Controleer de watertemperatuur voor je baby in bad gaat goed om verbranding te voorkomen.

5. Het toilet

  • Het slot: Zorg voor een slot dat je ook van buiten open kunt doen, zodat je kindje zich niet per ongeluk op kan sluiten.
  • Toiletbril: Kies voor een soft closing toiletbril, want de bril op je vingers laten vallen kan pijnlijk zijn. Of doe de bril na ieder toiletbezoek standaard dicht.
  • WC-borstel: Heb je zo’n wc-borstel in een houder staan waarin altijd nog wat bleekwater zit? Zorg dat deze buiten het bereik van je kindje staat.
  • Schoonmaakspullen: En zorg ervoor dat schoonmaakmiddel niet voor het grijpen staat. Denk bij het babyproof maken van de wc’s in huis ook aan de toiletblokjes; die kunnen giftig zijn. Dus kies voor een milieu- en kindvriendelijk exemplaar.

6. De Trap

  • Traphekjes: Installeer traphekjes boven- en onderaan de trap om valpartijen te voorkomen.

Met deze checklist kun je alle maatregelen nemen om je huis helemaal babyproof te maken. Zo creëer je een veilige omgeving waarin je kind zich ongestoord kan ontwikkelen. Maar heb niet de illusie dat je kind daarna altijd veilig is. Met het ouder worden, zullen de risico’s ook weer veranderen. En daarnaast blijven jonge kinderen je verrassen. Dus houd je baby zelf ook altijd goed in de gaten. Want veiligheid is alles als het om je kinderen gaat!

Met deze tips maak je een unieke en leuke kinderkamer!
Fietsen met je kindje in een fietszitje, dit moet je weten!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter