Fietsen met je kindje in een fietszitje, dit moet je weten!

21 september 2023

Fietsen met je kindje is niet alleen ontzettend gezellig, maar is ook nog eens een gezonde activiteit voor jullie beiden. Echter, is het wel belangrijk om een aantal zaken in je achterhoofd te houden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het fietszitje en de veiligheid. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Op pad met je kind in een fietszitje, check eerst deze tips

1# Juiste fiets

Allereerst is het belangrijk om een goede fiets te hebben. Op deze manier kan je samen met je kindje op een comfortabele manier fietsen. Zorg ervoor dat dit een fiets is waar een kinderzitje op kan worden geplaatst. Zo kun je er voor kiezen om het kinderzitje achter op de fiets te bevestigen of op het stuur. Een comfortabele fiets is belangrijk voor de veiligheid van jou en je kindje.

2# Geschikt fietszitje

Zodra je de juiste fiets hebt gevonden is het belangrijk om het geschikte fietszitje aan te schaffen. Kies een fietszitje dat geschikt is voor de leeftijd en grootte van je kind. Een kindje mag mee op de fiets wanneer het zelfstandig goed rechtop kan zitten. Meestal is dit een beetje rond de 9 maanden tot 1 jaar, maar dit kan natuurlijk altijd verschillen per kind.

Je kunt kiezen voor het voor- en achterzitje. Het achterzitje wordt bevestigd op de bagagedrager van je fiets en het voorzitje wordt aan het stuur gemonteerd. Het is belangrijk dat het zitje stevig gemonteerd is en voldoet aan alle veiligheidsnormen. Op deze manier weet je zeker dat je kindje veilig met jou mee kan fietsen. Bij bijvoorbeeld fietsoptimaal.nl worden er verschillende fietszitjes aangeboden waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk dat je kindje op een comfortabele manier in het zitje zit en dat hij of zij goed wordt ondersteund. Ook moet je ervoor zorgen dat de riempjes niet te strak of te los zitten. Je kindje mag namelijk niet wiebelen of wiegen tijdens jullie fietstocht. 

‘Lees ook: Hoe leer je je baby zitten?

3# Helm voor je kindje

Het is belangrijk om een geschikte helm voor je kindje aan te schaffen. Zorg ervoor dat dit een helm is die speciaal voor kinderen ontworpen is, zo weet je zeker dat deze goed op het hoofd van je kind past. Laat je kind langzaam maar zeker wennen aan het helmpje. Ook tijdens korte ritjes is het verstandig om je kind een helm te laten dragen, veiligheid staat voorop!

4# Goede zichtbaarheid

Het is natuurlijk ook belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Zorg er dus voor dat je reflecterende kleding en accessoires aan hebt en dat je fiets voorzien is van goede verlichting. Op deze manier weet je zeker dat je goed zichtbaar bent, vooral bij slecht of donker weer is dit zeer belangrijk. Voordat je met je kindje voor het eerst een fietstochtje gaat maken, check van tevoren even goed je fiets of alles werkt. Denk hierbij aan de remmen, de banden en uiteraard ook aan de verlichting.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe vloer?
Een nieuwe tuin aanleggen hoeft niet duur te zijn!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter