Samen douchen met je baby is een hele fijne, mooie en intieme ervaring. Heerlijk huid-op-huid onder een warme straal water; een belangrijk hechtingsmomentje met papa of mama. Het douche ritueel mét een kleintje ziet er alleen wel anders uit dan wanneer je alleen onder de douche zou stappen. Hier vind je een stappenplan waarmee je veilig en ontspannen kunt douchen met je baby.
De voordelen van douchen met je baby
Was jij je kleintje normaal gesproken in een badje of een tummy tub, maar lijkt samen douchen je ook eens leuk om te proberen? Doen! Want behalve het fijne huid-op-huid contact en de bonding, heeft samen douchen met je baby namelijk ook nog andere voordelen. Het scheelt je bijvoorbeeld slepen met emmers water en over het algemeen ben je ook sneller klaar dan met het badritueel. Én je bent zelf ook gelijk gedoucht. Ook kan het een oplossing zijn voor baby’tjes die onrustig worden van een badje of het gewoon niet leuk vinden. Dicht tegen jou aan voelt veiliger en zo kan je kindje zich tijdens het wassen vaak wel ontspannen.
Vanaf welke leeftijd kun je douchen met je baby?
Als je kindje niet te vroeg geboren is en jij voelt je goed, dan kun je in de kraamweek al met je baby onder de douche. Doe dit vooral een keer met de kraamhulp erbij, dan kan zij tips geven. Het is sowieso verstandig om je baby de eerste 2 à 3 weken te douchen met een paar handen extra erbij, totdat je baby zichzelf goed warm kan houden.
‘Lees ook: Handige tips & tricks voor bij het aankleden van je baby.’
Douchen met je baby; het stappenplan
Douchen met je baby kun je het makkelijkste doen met de hulp van je partner of iemand anders. Terwijl jij alvast onder de douche gaat staan, kan de ander het kindje uitkleden en aangeven. En na het douchen geef je de baby weer over en kan de ander het snel afdrogen en aankleden zonder dat de baby al te erg afkoelt. Ondertussen kun jij je nog even wassen en daarna ook afdrogen. Maar als je baby zichzelf goed warm kan houden, kun je ook zonder hulp samen douchen.
Voorbereiding:
- Zorg dat het lekker warm in de badkamer is, minimaal 20 graden.
- Leg alle spullen klaar die je nodig hebt. Denk aan hydrofieldoeken om je baby mee af te drogen, een omslagdoek of badjasje, luier en babykleertjes. En een handdoek en kleding voor jezelf.
- Leg een aankleedkussen of wippertje op de grond in de badkamer. Hier kun je de baby veilig neerleggen als jij je aan het aan- en uitkleden bent.
- Kleed eerst jezelf uit en daarna je kindje.
Onder de douche:
- Zet de douche aan en let erop dat de straal niet te hard is. De temperatuur van het water moet zo’n 37 graden zijn.
- Je kunt je baby het beste rechtop vasthouden. Ben je bang dat je kindje uit je handen glibbert, dan kun je een hydrofiel doek over je onderarm leggen. Dat geeft meer grip. Er bestaat ook een speciale XL washand – de Baby Shower Glove – die je hele onderarm bedekt en speciaal ontworpen is voor het douchen met een baby. Op de website van de Consumentenbond vind je reviews.
- Stap samen onder de douche en geniet van het water. Zet de douchestraal niet gelijk op het hoofdje van je kind, maar laat je baby rustig wennen.
- Gebruik geen zeep, want daar droogt de babyhuid van uit. En bovendien worden jullie daar glibberig van, waardoor je baby uit je armen kan glippen. Wil je je kindje toch ergens mee wassen, gebruik dan zeepvrije wasgel of badolie. En doe dit dan vóórdat je onder de douche gaat.
‘Lees ook: Babyverzorging| Onze favoriete merken om de huid van je kleintje te verzorgen.’
Afdrogen & aankleden:
- Ben je klaar met douchen? Wikkel je baby dan in een warme badcape en leg hem of haar op het aankleedkussen of wippertje op de grond.
- Spoel jezelf af, droog jezelf af en wikkel een grote handdoek om je heen of trek een badjas aan.
- Droog dan je kindje af, smeer hem of haar eventueel in met lotion, doe een luier om en trek de kleertjes aan.
- Als je baby helemaal klaar is, kun je jezelf verder aankleden.
Wat is het beste moment om met je baby te douchen?
Een half uurtje na de voeding is ideaal. Zo kan het eten nog even zakken en voorkom je spugen. En met een gevulde buik zal je kindje ook niet zo snel gaan huilen van de honger.
Tips bij het douchen met baby
Tot slot nog een paar tips:
Hoe vaak douchen? Baby’s hebben een gevoelige huid en worden ook niet zo snel vies. Het is daarom beter om niet te vaak te douchen. Twee à drie keer in de douche of een badje is voldoende.
Antislip Als je bang bent om met je baby in de douche uit te glijden, dan kun je een antislipmat op de grond neerleggen. Of je trekt waterschoenen aan.
Zware baby? Wordt je baby te zwaar om lang onder de douche te houden of is hij of zij erg beweeglijk? Dan kun je bijvoorbeeld een douchekruk in de cabine zetten, zodat je kunt zitten tijdens het douchen. Of je schaft een water draagdoek aan. Die zijn speciaal ontworpen om met je baby te douchen of naar het zwembad te gaan. Ideaal!
Geen reacties