Kerstballen maken van papier | Zo doe je dat stap voor stap!

14 december 2023
Kerstballen maken van papier | Zo doe je dat stap voor stap!

Is er nog een plekje vrij in de kerstboom? Want deze zelfgemaakte kersthangers vragen om opgehangen te worden. Zo mooi! De 3D kerstballen kun je in al je lievelingskleuren maken van papier. Voor jezelf of voor een ander als klein kerstcadeautje. Hoe je dat doet, laten wij hier stap voor stap aan je zien.

Wat heb je nodig voor het maken van de kerstballen?

 • Stevig gekleurd papier en eventueel ook glitter papier. Beiden te koop bij de HEMA.
 • Kurk
 • Lijm(pistool), o.a. te koop bij Bol.com.
 • Schaar
 • Touw
 • Perforator
 • Liniaal
 • Potlood
>> Lees ook: De leukste Kerst raamtekeningen vind je hier – Gratis downloaden & uitprinten!

De kerstballen maken van papier

 1. Voor het maken van de 3D kerstballen van papier heb je zo’n 14 tot 18 papieren strookjes nodig in 2 verschillende kleuren papier. Hoeveel exact hangt af van hoe breed je de strookjes maakt. Tussen de 1 en 1,5 cm is het beste. Houd je 1 cm aan dan heb je 8 à 9 strookjes per kleur nodig. En tussen de 1,2 en 1,5 cm zijn dat er 7 à 8 per kleur papier. Hoe smaller je de strookjes maakt, hoe minder ‘kieren’ er in de kerstbal zullen zitten. De strookjes moeten allemaal 10 cm lang zijn. Door je vel papier dubbel te vouwen, kun je ervoor zorgen dat je de helft minder hoeft te knippen. Kijk daarvoor maar naar de video.
 2. Wanneer je voldoende strookjes geknipt hebt, zet je op beide uiteindes van de strookjes een streepje op 1,5 cm van de zijkant. Vanaf daar knip je de uiteindes naar het midden in een punt. (zie de video voor duidelijkheid!)
 3. Wanneer je alle strookjes aan beide kanten in een punt geknipt hebt, leg je ze per kleur met de punten naar elkaar toe in een rondje. Knip twee rondjes uit papier en plak die in het midden van beide cirkels, zodat alle strookjes op deze manier aan elkaar vast blijven zitten.
 4. Daarna plak je een kurk precies in het midden van één van de rondjes met stroken. Dan draai je de kurk om en plak je het andere rondje met stroken op de andere kant vast. Hierbij moet je er goed op letten dat de stroken van beide kleuren niet precies boven elkaar liggen, maar juist om en om.
 5. Plak nu alle uiteindes van de strookjes in één kleur op de andere kant van de kurk, waarbij de punten als je ze allemaal vastgeplakt hebt, samen weer een rond taartje vormen. Daarna draai je de kurk om en doe je hetzelfde met de andere kleur.
 6. Je hebt nu al een mooie kerstbal van papier waarvoor je alleen nog de uiteindes moet maken. Kies daarvoor één van de kleuren papier uit. Daarvan knip je 2 smalle strookjes papier die je in een rondje plakt. Trek de rondjes dan om op papier en knip ze uit. In één van de uitgeknipte cirkeltjes maak je een gaatje met een perforator. Daarna plak je ze bovenop het rondje.
 7. Het rondje met ‘dekseltje’ zonder gaatje plak je op de onderkant van de kerstbal vast. En door het rondje met ‘dekseltje’ met gaatje rijg je een touwtje met in het uiteinde een dikke knoop. Daarna plak je hem op de bovenkant van je kerstbal.
 8. Tot slot hoef je nog maar één ding te doen; een mooi plekje uitzoeken in de kerstboom en daar jouw zelfgemaakte kerstbal in ophangen!
>> Lees ook: Meer dan 25 leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten.
Kerstballen maken van papier | Zo doe je dat stap voor stap!

Door te variëren met verschillende kleuren en de breedte van je stroken, kun je op deze manier heel veel verschillende mooie kerstballen maken van papier. En kijk eens hoe mooi ze in de kerstboom staan! Wij hopen dat jij het nu ook leuk vindt om zelf zo’n papieren 3D kerstbal te knutselen. En laat je ons dan een foto zien met het eindresultaat? Dat kan bijvoorbeeld door hem te delen op Facebook of Instagram, waarin je Lady Lemonade tagt. Maar je mag ons ook altijd een privé berichtje sturen!

Nog meer inspiratie & leuke ideeën voor Kerst!

Behalve deze leuke kerstballen vind je op onze website nog veel meer leuke Kerst ideeën. Voor kinderen die van kleuren houden, kun je hier bijvoorbeeld allemaal leuke Kerst kleurplaten downloaden. (gratis!) En neem zeker ook even een kijkje bij al onze leuke Kerst knutsels. Het zijn er meer dan 50! En voor inspiratie voor het kerstdiner op school of thuis, zijn al deze kidsproof Kerst hapjes erg leuk om te bekijken.

Houd verder onze website en social media kanalen de komende tijd goed in de gaten, want er komt nog veel meer leuks aan. En abonneer je hier (gratis) op ons YouTube kanaal, dan weet je zeker dat je niks meer van ons mist!

Kerstballen maken van papier | Zo doe je dat stap voor stap!
20 Hele leuke kerstcadeaus tot € 12,- voor de jongens en de meisjes
Raamtekening Kerst | Gratis Kerst sjablonen voor op het raam!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter