Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

12 december 2020
Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

Het is altijd leuk om kerstkaarten te ontvangen en helemaal als het een zelf gemaakte kerstkaart is. Die zijn nog net even iets persoonlijker. En zeker opa’s & oma’s, een eenzame buurman of buurvrouw of familie en beste vrienden kunnen het waarderen als kinderen hun best doen op een kunstwerkje speciaal voor hen. En het is nog heel erg leuk ook om samen een kerstkaart te knutselen met je kind. Lekker een kerstmuziekje op, kop warme chocolademelk erbij en wat koekjes en de knutselspullen op tafel. Om je te inspireren, vind je hier leuke ideeën en voorbeelden om zelf kerstkaarten te maken. Veel plezier!

Kerstkaart knutselen met wol

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Met wat wol en een dikke naald kun je deze mooie kerstkaarten knutselen. De sterren knip je uit goud glitter papier (o.a. te koop bij HEMA), plak je op de kaart en dan borduur je er van punt naar punt een rand gele wol omheen. Daarna kun je de sterren met markers eventueel ook nog een vrolijk gezichtje geven. En de kerstboom maak je door een driehoek met potlood op je kaart te tekenen en dan rijg je er vanaf de randen kriskras groene wol doorheen waar je af en toe een strijkkraal aan rijgt als kerstversiering.

Blanco kaarten kopen
Als basis voor het knutselen van kerstkaarten kun je een stevig A4tje door de helft knippen en beide kanten dubbel vouwen. Of je koopt blanco kaarten. Bij Pipoos en Speelgoedpostorder.nl kun je o.a. mooie basis kaarten vinden waarmee je kerstkaarten kunt maken.

‘Lees ook: 50+ Super leuke kerstknutsels voor kids.’

Kerstboom kerstkaarten knutselen van papier

Deze kerstboom is niet alleen een hele leuke kerstkaart om zelf te maken. Maar de ontvanger kan hem ook heel leuk neer zetten als kerstdecoratie. In de video laat ik je zien hoe je de kerstkaart kunt knutselen.

Kerstkaart met kerstballen van pailletten

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

Glitters en glimmers horen bij Kerst. En daarom zijn pailletten perfect voor het maken van kerstkaarten. Voor deze trek je een beker of glas om met potlood en het rondje plak je helemaal vol met mooie pailletten (o.a. te koop bij Baker Ross of Speelgoedpostorder.nl). Dan teken je er met stift en een lineaal een touwtje aan en je kunt van een paar grote pailletten ook nog wat extra kleine kerstballetjes op de kaart maken.

Kerstkaart knutselen van chenilledraad

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

Deze zelf gemaakte kerstkaart is super simpel om te knutselen, maar het resultaat is zó leuk. Voor het maken van de kerstboom draai je 2 groene chenilledraden en 2 glitter chenilledraden aan elkaar vast. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Dan leg je ze tegen elkaar aan en buig je ze van boven naar beneden in de vorm van een kerstboom. Plak hem op je kaart en versier hem met kleine pompoms of mini piepschuim balletjes (o.a. te koop bij Baker Ross) en plak er nog wat gouden sterretjes bij.

Kerstkaart met kerstengeltjes maken

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

Dit is ook een super leuk kerstkaart idee. De engeltjes maak je van twee cupcake vormpjes; de ene wordt het lijf en de ander knip vouw je dubbel en knip je doormidden voor de vleugels. Daarop plak je een hoofd van papier met daarachter een stukje glitter chenilledraad in de vorm van een aureool.

‘Lees ook: 9 Leuke manieren om een kerstster te maken.’

Kerstkaart met rendieren van vingerafdrukken

15x voor Kerst knutselen kerst: een rendier maken van je eigen vingerafdruk
Afbeelding: Shutterstock.

Deze leuke kerstkaart met Rudolphs kun je je kind alleen laten knutselen. Lekker met de vingers in de verf en stempelen maar! Maar het is ook leuk om het hele gezin een vingerafdruk te laten afdrukken. Zo is iedereen op de kerstkaart vertegenwoordigd.

Kerstman kerstkaart knutselen

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Met een rode kerstkaart als basis, kun je deze leuke kerstman kerstkaart knutselen. Het is heel makkelijk; op de voorkant plak je een riem van papier, een paar knoopjes en op de rand watjes. En aan de binnenkant van de kaart heb je alle ruimte voor een mooie kerstboodschap. Simpel, maar leuk!

Kerstkaart met kerstboom van vouwblaadjes

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Deze kerstkaart met kerstboom is ook makkelijk om zelf te maken. De kerstboom maak je van vouwblaadjes die je steeds iets kleiner knipt. Je vouwt het vouwblaadje dubbel en dan vouw je de linker- en rechterpunt schuin naar beneden. Zo maak je er in totaal 4 of 5 en die plak je daarna van groot naar klein op je kaart. Plak er nog een stam van papier bij en versier de boom of kerstkaart eventueel nog verder met plakkers etc.

Kerstkaart knutselen met je handafdruk

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Van je eigen handafdruk kun je ook mooie kerstkaarten maken. Trek je hand om op papier en knutsel er een kerstman, kerstelf of rendier van. Met watjes en pompoms maak je de kerstkaart extra indrukwekkend. Op de achterkant is ruimte voor een mooie tekst.

‘Lees ook: Meer dan 40 lekkere én simpele kersthapjes voor kids.’

Zelf een pop-up kerstkaart maken

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Als je deze leuke kerstkaart open doet, ‘popt’ er een kerstdorpje op. Je maakt de kaart door een wit papiertje zigzag als een harmonica op te vouwen. Die vouw je dubbel en plak je aan elkaar, zodat je een waaier hebt. De waaier plak je aan weerskanten va de kerstkaart. En dan knip je uit papier bomen en huisjes die je op de kaart en de papieren harmonica plakt.

Kerstkaarten knutselen met pompoms

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Van pompoms kun je mooie kerstfiguren maken, zoals een kerstkrans, een rendier of een kerstboom. En als je ze op stevig papier plakt, heb je gelijk een super mooie kerstkaart. Pompoms kun je o.a. kopen bij Speelgoedpostorder.nl.

Zelfgemaakte kerstkaart met pop-up kerstboom

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Op dezelfde manier als de pop-up kerstkaart hierboven kun je ook deze kerstkaart knutselen. Alleen plak je er nu niet één, maar vijf waaiers tussen die steeds wat kleiner zijn. Dat doe je door steeds een minder breed papiertje zigzag op te vouwen. De waaiers plak je steeds met een centimeter ertussen boven elkaar. En dan lijm je er een stam van papier onder en een kerstster als piek op de top. Eventueel kun je de kaart nog verder versieren met pailletten sterretjes of op de kerstboom zelf pailletten als kerstballen plakken. Die zijn o.a. te koop bij Baker Ross of Speelgoedpostorder.nl.

Rendier kerstkaart knutselen

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Deze kerstkaart met Rudolph erop is ook simpel om te knutselen. Voor het rendier knip je een langwerpige driehoek uit papier die je dubbel buigt en de punt van de driehoek plak je vast. Maak dan een gezichtje op je rendier met (wiebel)ogen en stift en plak een pompom op de neus. Dan knip je uit donker bruin papier een gewei en plak je het rendier op een kaart.

‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes voor kinderen.’

Zelfgemaakte kerstkaarten met strijkkralen

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Met kinderen die graag met strijkkralen spelen, kun je deze vrolijke kerstkaarten knutselen. Maak cadeautjes, een kerstkrans, peperkoek mannetje, rendier, kerststokje of kerstboom. En als je op internet zoekt op ‘strijkkralen Kerst’ dan kom je nog meer leuke ideeën tegen. Als je de creaties gestreken hebt, plak je ze op een blanco kaart en schrijf je er nog een mooie tekst bij.

Ik hoop dat al deze zelfgemaakte kerstkaarten je inspireren om ook lekker creatief aan de slag te gaan. Als jij een kerstkaart van ons gaat knutselen, dan vind ik het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt op social media door bijvoorbeeld een foto te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. We zijn altijd benieuwd naar jullie creaties!

Nog meer leuke inspiratie voor Kerst

Op ons blog vind je behalve al deze kerstkaarten nog veel meer leuke kerstknutsels, lekkers & activiteiten. Zo vind je hier op ons blog meer dan 50 leuke knutselideeën voor Kerst. Heb je zin om leuke spelletjes te doen, check dan zeker even onze Kerst spelletjes. En het is ook heel erg leuk én lekker om een keer deze kerstcake te bakken met jouw mini chef. Verder moet je vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke Kerst tips aan! En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal.

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken
20 Hele leuke kerstcadeaus tot € 10,- voor de jongens en de meisjes
Kerstboom kerstkaart maken van papier

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Kimberley 13 december 2020 at 6:22 pm

  Super leuk!
  Ik heb samen met mijn dochter de kerstboom van chenilledraad gemaakt en de kerstengeltjes.
  Dit gaan de opa’s en oma’s geweldig vinden.
  Bedankt weer voor jullie leuke ideeen!

  X

 • Laat een reactie achter