Kerstkaart knutselen | 25 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

18 december 2022
Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

Het is altijd leuk om kerstkaarten te ontvangen en helemaal als het een zelf gemaakte kerstkaart is. Die zijn nog net even iets persoonlijker. En zeker opa’s & oma’s, een eenzame buurman of buurvrouw of familie en beste vrienden kunnen het waarderen als kinderen hun best doen op een kunstwerkje speciaal voor hen. En het is nog heel erg leuk ook om samen een kerstkaart te knutselen met je kind. Lekker een kerstmuziekje op, kop warme chocolademelk erbij en wat koekjes en de knutselspullen op tafel. Om je te inspireren, vind je hier leuke ideeën en voorbeelden om zelf kerstkaarten te maken. Veel plezier!

Kerstkaart knutselen met wol

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Met wat wol en een dikke naald kun je deze mooie kerstkaarten knutselen. De sterren knip je uit goud glitter papier (o.a. te koop bij HEMA), plak je op de kaart en dan borduur je er van punt naar punt een rand gele wol omheen. Daarna kun je de sterren met markers eventueel ook nog een vrolijk gezichtje geven. En de kerstboom maak je door een driehoek met potlood op je kaart te tekenen en dan rijg je er vanaf de randen kriskras groene wol doorheen waar je af en toe een strijkkraal aan rijgt als kerstversiering.

Blanco kaarten kopen
Als basis voor het knutselen van kerstkaarten kun je een stevig A4tje door de helft knippen en beide kanten dubbel vouwen. Of je koopt blanco kaarten. Bij Pipoos en Speelgoedpostorder.nl kun je o.a. mooie basis kaarten vinden waarmee je kerstkaarten kunt maken.

‘Lees ook: 50+ Super leuke kerstknutsels voor kids.’

Kerstboom kerstkaarten knutselen van papier

Deze kerstboom is niet alleen een hele leuke kerstkaart om zelf te maken. Maar de ontvanger kan hem ook heel leuk neer zetten als kerstdecoratie. In de video laat ik je zien hoe je de kerstkaart kunt knutselen.

Sneeuwbol kerstkaart knutselen

Sneeuwbollen hebben iets magisch en deze kerstkaart ook wel een beetje, toch? Je maakt hem door een donker gekleurd A4tje dubbel te vouwen. Dan trek je tegen de gevouwen rand een rond schaaltje om en dan teken je de voet van de sneeuwbol eronder. Zorg ervoor dat het papier aan de onderkant en de zijkant van de bol aan elkaar vast blijft zitten als je hem uitknipt, zodat je de kaart open kunt vouwen en hem ook neer kunt zetten. Knip dan een iets kleiner rondje uit en plak die op de bol. Je kunt de bol zelf verder invullen met wat je leuk vindt. Wij maakten een sneeuwpop van watjes, maar je kunt ook een kerstboom van chenille of papier maken of een kerstman. Maak de bol af door er kleine witte pompons (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) of watjes in te plakken als sneeuw.

Kerstkaart maken met een 3D kerstboom

Ook een leuke kerstkaart om zelf te maken, is deze met 3D kerstboom erop. De kerstboom is heel makkelijk te knutselen met een vouwblaadje. Hier op onze website kun je stap voor stap zien hoe. En daarna plak je hem op een kaart en heb je een hele originele kerstwens voor iemand die je lief is.

Sneeuwpoppen kerstkaart maken van je hand

Om deze vrolijke sneeuwpoppen kerstkaart te knutselen, vouw je een wit A4tje dubbel. Dan trek je de hand van je kind om, waarbij de pink tegen de gevouwen rand aan moet liggen. Knip de hand uit, maak van de vingers sneeuwpopjes en schrijf iets in de binnenkant voor de ontvanger van deze leuke kerstkaart.

‘Lees ook: De leukste Kerst raamtekeningen (sjablonen kun je gratis downloaden!)

Kerstkaart met kaarsen knutselen

Kerstkaart knutselen | 25 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken!

Wil je iemand een ‘lichtje’ sturen, dan kun je deze kerstkaart maken. Maak een kader van chenilledraad (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) en daarin plak je drie kaarsen die je uit papier met een leuke print kunt knippen (te koop bij de HEMA). Knip vlammetjes van goud glitterpapier. (ook bij de HEMA) En plak tot slot nog twee blaadjes van papier en mini pompons aan de onderkant.

Kerstkaart met sneeuwpop

Kerstkaart knutselen | 18 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Deze winterse kerstkaart is ook leuk om te maken. Voor het knutselen van de sneeuwpop knip je drie rondjes uit; de één steeds net iets kleiner dan de volgende. De grootste plak je op de kaart, dan lijm je er een klein stukje dik karton op, daarna het volgende rondje en tot slot weer een stukje karton met daarop het kleinste rondje. Knip uit papier een muts, sjaal en 2 armen en teken een gezichtje en knopen op de sneeuwpop. Tot slot kun je nog wat mini pompons (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) op de kaart plakken, zodat het net is alsof het sneeuwt.

Kerstkaart met kerstballen van pailletten

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

Glitters en glimmers horen bij Kerst. En daarom zijn pailletten perfect voor het maken van kerstkaarten. Voor deze trek je een beker of glas om met potlood en het rondje plak je helemaal vol met mooie pailletten (o.a. te koop bij Baker Ross of Speelgoedpostorder.nl). Dan teken je er met stift en een lineaal een touwtje aan en je kunt van een paar grote pailletten ook nog wat extra kleine kerstballetjes op de kaart maken.

Kerstkaart knutselen van chenilledraad

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

Deze zelf gemaakte kerstkaart is super simpel om te knutselen, maar het resultaat is zó leuk. Voor het maken van de kerstboom draai je 2 groene chenilledraden en 2 glitter chenilledraden aan elkaar vast. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Dan leg je ze tegen elkaar aan en buig je ze van boven naar beneden in de vorm van een kerstboom. Plak hem op je kaart en versier hem met kleine pompoms of mini piepschuim balletjes (o.a. te koop bij Baker Ross) en plak er nog wat gouden sterretjes bij.

Kerstkaart met kerstengeltjes maken

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken

Dit is ook een super leuk kerstkaart idee. De engeltjes maak je van twee cupcake vormpjes; de ene wordt het lijf en de ander knip vouw je dubbel en knip je doormidden voor de vleugels. Daarop plak je een hoofd van papier met daarachter een stukje glitter chenilledraad in de vorm van een aureool.

‘Lees ook: 10 Leuke manieren om een kerstster te maken.’

Kerstkaart met rendieren van vingerafdrukken

15x voor Kerst knutselen kerst: een rendier maken van je eigen vingerafdruk

Deze leuke kerstkaart met Rudolphs kun je je kind alleen laten knutselen. Lekker met de vingers in de verf en stempelen maar! Maar het is ook leuk om het hele gezin een vingerafdruk te laten afdrukken. Zo is iedereen op de kerstkaart vertegenwoordigd.

Doorschijnende kerstkaarten maken met vloeipapier

Kerstkaart knutselen | 18 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Deze kerstkaarten zijn extra leuk om neer te zetten. De ster, kerstboom en het peperkoek mannetje zijn namelijk van transparant papier, dus als je er een lichtje achter plaatst, ziet dat er heel mooi uit. Ik tekende de figuren op de kaarten door bakvormpjes om te trekken, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf tekenen of even van internet trekken. De kerstfiguren knip je uit en dan plak je het vloeipapier (o.a. te koop bij Baker Ross) erachter. Daarna kun je de kerstkaart nog verder versieren met glitters, pompons, slingers en stift.

Kerstman kerstkaart knutselen

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Met een rode kerstkaart als basis, kun je deze leuke kerstman kerstkaart knutselen. Het is heel makkelijk; op de voorkant plak je een riem van papier, een paar knoopjes en op de rand watjes. En aan de binnenkant van de kaart heb je alle ruimte voor een mooie kerstboodschap. Simpel, maar leuk!

Kerstkaart met kerstboom van vouwblaadjes

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Deze kerstkaart met kerstboom is ook makkelijk om zelf te maken. De kerstboom maak je van vouwblaadjes die je steeds iets kleiner knipt. Je vouwt het vouwblaadje dubbel en dan vouw je de linker- en rechterpunt schuin naar beneden. Zo maak je er in totaal 4 of 5 en die plak je daarna van groot naar klein op je kaart. Plak er nog een stam van papier bij en versier de boom of kerstkaart eventueel nog verder met plakkers etc.

Kerstkaart in de vorm van een peperkoek huisje

Deze kerstkaart is echt een kunstwerk! Je maakt het peperkoek huisje door de bovenkant van een bruine papieren kaart in een punt te knippen. Dan plak je er sneeuw, een raam en deur op van papier. De zijkanten zijn twee halve rietjes. En van chenille (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) kun je een kerstboompje maken en een kerstkrans voor in de nok.

‘Lees ook: Meer dan 45 lekkere én simpele kersthapjes voor kids.’

Kerstkaart knutselen met je handafdruk

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Van je eigen handafdruk kun je ook mooie kerstkaarten maken. Trek je hand om op papier en knutsel er een kerstman, kerstelf of rendier van. Met watjes en pompoms maak je de kerstkaart extra indrukwekkend. Op de achterkant is ruimte voor een mooie tekst.

Rendier met lichtjes in het gewei

Kerstkaart knutselen | 20 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Hoe je van een stukje touw een rendier maakt… Je maakt een lus in een touwtje en legt er een strik in. En de uiteindes van de touwtjes laat je lang. Plak je figuur op een kaart, teken er lichtpeertjes aan met een stift en plak lichtbollen aan de uiteindes in de vorm van mini pompons. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). Tot slot geef je het rendier een gezicht.

Zelf een pop-up kerstkaart maken

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Als je deze leuke kerstkaart open doet, ‘popt’ er een kerstdorpje op. Je maakt de kaart door een wit papiertje zigzag als een harmonica op te vouwen. Die vouw je dubbel en plak je aan elkaar, zodat je een waaier hebt. De waaier plak je aan weerskanten va de kerstkaart. En dan knip je uit papier bomen en huisjes die je op de kaart en de papieren harmonica plakt.

Kerstkaart met 3D kerstballen maken

Deze kerstkaart met 3D kerstballen is super makkelijk om zelf te maken. Je knipt per kerstbal 8 even grote rondjes uit gekleurd papier of papier met een printje (door de velletjes op elkaar te leggen of dubbel te vouwen, hoef je maar één keer te knippen). Vouw de rondjes dubbel en plak ze met de zijkanten aan elkaar vast. Daarna lijm je ze op een kaart, met erboven een paillet. En dan teken je er tot slot een touwtje aan met stift.

‘Lees ook: Kerstdecoratie maken – Dit zijn super leuke ideeën!

Kerstkaarten knutselen met pompoms

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Van pompoms kun je mooie kerstfiguren maken, zoals een kerstkrans, een rendier of een kerstboom. En als je ze op stevig papier plakt, heb je gelijk een super mooie kerstkaart. Pompoms kun je o.a. kopen bij Speelgoedpostorder.nl.

Zelfgemaakte kerstkaart met pop-up kerstboom

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Op dezelfde manier als de pop-up kerstkaart hierboven kun je ook deze kerstkaart knutselen. Alleen plak je er nu niet één, maar vijf waaiers tussen die steeds wat kleiner zijn. Dat doe je door steeds een minder breed papiertje zigzag op te vouwen. De waaiers plak je steeds met een centimeter ertussen boven elkaar. En dan lijm je er een stam van papier onder en een kerstster als piek op de top. Eventueel kun je de kaart nog verder versieren met pailletten sterretjes of op de kerstboom zelf pailletten als kerstballen plakken. Die zijn o.a. te koop bij Baker Ross of Speelgoedpostorder.nl.

Rendier kerstkaart knutselen

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Deze kerstkaart met Rudolph erop is ook simpel om te knutselen. Voor het rendier knip je een langwerpige driehoek uit papier die je dubbel buigt en de punt van de driehoek plak je vast. Maak dan een gezichtje op je rendier met (wiebel)ogen en stift en plak een pompom op de neus. Dan knip je uit donker bruin papier een gewei en plak je het rendier op een kaart.

Kerstkaart met kerstkrans maken

Of stuur iemand een zelf gemaakte kerstkaart met kerstkrans op. Voor de krans vlecht je drie stengels chenille draad in elkaar (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) en daarna buig je ze rond en draai je de uiteindes in elkaar. Voor de strik draai je een rode en witte chenille draad in elkaar. Plak ze op de kerstkaart en versier die tot slot met glitters en schrijf er eventueel nog een tekst op.

‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes voor kinderen.’

Zelfgemaakte kerstkaarten met strijkkralen

Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.

Met kinderen die graag met strijkkralen spelen, kun je deze vrolijke kerstkaarten knutselen. Maak cadeautjes, een kerstkrans, peperkoek mannetje, rendier, kerststokje of kerstboom. En als je op internet zoekt op ‘strijkkralen Kerst’ dan kom je nog meer leuke ideeën tegen. Als je de creaties gestreken hebt, plak je ze op een blanco kaart en schrijf je er nog een mooie tekst bij.

We hopen dat al deze zelfgemaakte kerstkaarten je inspireren om ook lekker creatief aan de slag te gaan. En als jij één van deze kerstkaarten gaat knutselen, dan vinden wij het super leuk om het eindresultaat te zien. Je kunt je zelf gemaakte kerrstkaart bijvoorbeeld met ons delen door er een foto van te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Maar je mag ons natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke inspiratie voor Kerst

Op ons blog vind je behalve al deze kerstkaarten nog veel meer leuke kerstknutsels, lekkers & activiteiten. Zo kun je hier op ons blog meer dan 50 leuke knutselideeën voor Kerst vinden. En heb je zin om leuke spelletjes te doen, check dan zeker even onze Kerst spelletjes. Het is ook heel erg leuk én lekker om een keer deze kerstcake te bakken met jouw mini chef.

En verder moet je vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke Kerst tips aan! Dus wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal.

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Kerstkaart knutselen | 12 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken
De kerstboom versieren? Zo doe je dat veilig!
Een kerstboom knutselen van een vouwblaadje

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Kimberley 13 december 2020 at 6:22 pm

  Super leuk!
  Ik heb samen met mijn dochter de kerstboom van chenilledraad gemaakt en de kerstengeltjes.
  Dit gaan de opa’s en oma’s geweldig vinden.
  Bedankt weer voor jullie leuke ideeen!

  X

 • Reply Grietje 4 november 2021 at 6:17 pm

  Hoi, ik vind je kaart met de chenilledraad mooi, welke lijm heb je gebruikt ?

 • Reply Veer 19 december 2021 at 2:01 pm

  Jo gast

 • Reply Eloïse 22 december 2022 at 2:42 pm

  Is leuk om te maken

 • Laat een reactie achter