Tips voor het kopen van een droom keuken

18 september 2022
Tips voor het kopen van een droom keuken!

Ga je verhuizen en wil je graag een nieuwe keuken? Of is jullie huidige keuken toe aan vervanging? Neem dan de tijd voor het uitzoeken van een nieuwe, want alleen dan kom je tot de beste keuze. Er zijn namelijk enorm veel verschillende keukens te koop. En om niet te verdrinken in alle verschillende prijzen, stijlen en keuzes aan keukenapparatuur, hebben wij tips voor je op een rij gezet die je helpen bij het kopen van jouw droom keuken!

6 Tips voor het kopen van een nieuwe keuken

Natuurlijk zijn bij een keuken kopen tips meer dan welkom. Het is een grote uitgave, dus je wil er lang plezier van hebben. Met deze tips vind je zeker een droom keuken die helemaal bij jullie past!

#1 Bedenk waar jullie perfecte keuken aan moet voldoen

Begin met het in beeld brengen van jullie behoeften en wensen en schrijf ze op.

 • Is de keuken alleen een functionele ruimte waarin gekookt wordt? Of ook een sociale ruimte waar het gezin samenkomt om te eten of om een glas limo na school, een theetje of wijntje te drinken? Dan wil je vast dat er een fijne zitplek komt.
 • Welke apparaten moeten er in de keuken komen? Iemand die graag en veel kookt en voor een groot gezin hecht waarschijnlijk grote waarde aan goed kwaliteitspullen, zoals horeca apparatuur. Maar ben je alleen en eet je bijvoorbeeld vaak kant-en-klaar maaltijden, dan heb je weer hele andere wensen.
 • Denk ook na over de hoeveelheid opbergruimte die je nodig denkt te hebben. Is het de bedoeling dat je echt alle keukenspullen in de keuken kwijt kunt of gaat het servies in een servieskast en staat de grote keukenapparatuur, zoals een keukenmachine, juicer of tosti-ijzer in de gangkast?
 • Daarnaast heb je misschien specifieke wensen voor de grootte van het keukenblad. Iemand die graag kookt en met veel verse ingrediënten vindt een groot werkoppervlak vast fijn. Of misschien heb je wel een groot koffiezetapparaat of een keukenmachine permanent op het aanrecht staan, die ruimte in beslag nemen.
 • En tot slot; hoe ziet jullie gezin eruit en heeft dat invloed op de keuken? Met jonge kinderen wil je misschien geen kastjes of een keukenblad dat gevoelig is voor vlekken.
Tips voor het kopen van een droom keuken!

#2 Zoek uit welke stijl keuken bij je past

Dit is de leukste tip bij het kopen van een keuken! Wanneer je alle wensen en behoeften in beeld hebt, ga je inspiratie opdoen. Lekker het internet afspeuren naar keukens waar je enthousiast van wordt. Pinterest is daarvoor bijvoorbeeld een fijne plek om te kijken. Of zoek op Instagram onder #keukeninspiratie. En in woonbladen kun je zeker ook hele leuke keuken voorbeelden vinden. Maak een mapje op je telefoon of computer of een Pinterest bord waarop je alle mooie plaatjes bewaard. Zo zul je gaandeweg ontdekken dat naar een bepaalde stijl, kleur en indeling neigt, waardoor je droom keuken steeds concreter wordt en je precies weet waar je naar op zoek bent.

‘Lees ook: Keuken inspiratie; 5 populaire keukenstijlen.’

#3 Bereken je budget voor de nieuwe keuken

Natuurlijk moet de keuken ook binnen je budget passen. Dus bereken van te voren hoeveel je wilt en kunt uitgeven. Een nieuwe keuken kan tussen de paar duizend en tienduizenden euro’s kosten, afhankelijk van het formaat van de keuken, de materiaalsoorten en de keukenapparatuur waarvoor je kiest. En houd in je budget ook rekening met extra kosten, zoals het schilderen of eventueel betegelen van de muur, de vloer, het eventueel om- of aanleggen van elektra en leidingen en mogelijke installatiekosten van de keuken als deze niet bij de prijs inbegrepen zijn.

Tips voor het kopen van een droom keuken!

#4 Bepaal de indeling van je keuken

De grootste bepaler van de indeling van je keuken is de ruimte die je beschikbaar hebt. Dus noteer de beschikbare oppervlakte voordat je naar een keukenboer gaat. En daarnaast zijn ook jouw wensen van invloed. Wil je bijvoorbeeld de ruimte zoveel mogelijk benutten voor het bereiden van eten of heb je liever een bar waar gezellig omheen gehangen kan worden? De bekendste keukenvormen zijn:

 • De rechte keukenopstelling, die al snel in een kleine keuken past.
 • De populaire L-vormige keuken of hoekkeuken die wat meer opbergmogelijkheden en werkruimte heeft.
 • Een U-keuken met een zee aan ruimte, waarbij je heel flexibel bent qua indeling en je eventueel ook nog een bar kunt maken aan één van de zijkanten.
 • Het keukeneiland, waarbij er een los element in de ruimte staat waarop gekookt kan worden of waarin de spoelbak en kraan zit. Het keukeneiland wordt vaak gecombineerd met een andere keukenvorm. Maar er bestaan ook keukens die één groot eiland zijn waarin alles zit wat je verlangt van een keuken en waar je omheen kunt werken.
 • Een parallel keuken met twee keukenwanden tegenover elkaar. Waarbij de apparatuur verdeeld is over twee kanten.

#5 Waar ga je naartoe voor het kopen van een keuken?

In Nederland vind je verschillende leveranciers van keukens; van grote keukens tot keukenboeren die de complete keuken op maat maken. Waar je het beste naartoe kunt, is afhankelijk van je budget. En ga vooral bij een aantal verschillende keukenaanbidders kijken. Hierbij wat tips bij het bepalen waar je de keuken het beste kunt kopen:

 • Kies een plek uit met showroom, waar je de keuken zelf kunt zien en voelen.
 • Check reviews van de keukenboeren waar je naartoe wilt.
 • Vraag vrienden en bekenden om ervaringen en tips.
Tips voor het kopen van een droom keuken!

#6 Neem de tijd voor offertes

En de laatste tip bij het kopen van een keuken is; neem de tijd voor de offertes. Zeg niet gelijk ‘ja’ als je denkt dat dit jouw droomkeuken is. Of omdat de verkoper je warm maakt door kortingen en extraatjes te beloven, mits je vandaag nog tekent. Dit is een bekend verkoop trucje! Dus neem de offertes mee naar huis om er nog even goed over na te denken, zodat je zeker weet dat je geen overhaaste beslissingen neemt.

We hopen dat deze tips je helpen bij het kopen van jouw droom keuken! Heb je zelf nog een goede aanvullende tip, laat die dan vooral aan ons weten door hieronder een reactie te plaatsen. Veel succes bij het uitkiezen van de keuken!

Wat betekent een volle maan op spiritueel gebied
Keuken inspiratie - 5 populaire keukenstijlen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter