Klussen in huis | Met deze klus app, werkkledij & andere praktische tips zijn ze zó gedaan!

14 april 2021
Klussen in huis | Met deze klus app, werkkledij & andere praktische tips zijn ze zó gedaan!

Losse plinten, geen slot op de wc-deur, een lamp die nog steeds opgehangen moet worden en kozijnen die alleen nog maar in de grondverf staan. Uit onderzoek blijkt dat klussen in huis gemiddeld zo’n twee jaar blijven liggen voordat ze eindelijk opgepakt worden. Eerlijk is eerlijk; we kunnen wel wat leukers bedenken om te doen. Maar ondertussen blijven de klusjes maar op je to-do lijst staan en dat gaat op den duur irriteren. Bij jezelf, maar ook bij de anderen in huis. Daarom hebben wij een aantal praktische tips voor je op een rij gezet, waardoor al die onafgeronde zaken zo gepiept zijn. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dus hup, werkkleding aan en lekker aan de slag!

Hoe komt het toch dat we die klussen in huis maar niet af krijgen?

Onaffe klusjes zijn vaak het gevolg van even niet meer weten hoe je iets moet oplossen. Liep er nou wel of geen elektriciteitskabel op de plek waar je jouw schilderij wil ophangen? En voor het schilderen van dat ene muurtje moeten eerst de dozen ervoor opgeruimd worden. Maar waar laat je de spullen? Ook een gebrek aan zin en tijd zorgen ervoor dat we klussen – hoe makkelijk soms ook – uitstellen en onze overall liever in de kledingkast laten hangen. En hoe meer tijd er verstrijkt hoe minder dat missende afdekplaatje of kale peertje aan het plafond opvallen, toch? We raken eraan gewend.

Zo komen die klussen in huis wél af

Maar dan komt het moment waarop je gezin begint te klagen en jullie bezoek telkens weer over de wc-deur begint die niet op slot kan. Er moet iets gebeuren. Met deze tips en tricks ga je gegarandeerd aan de slag.

#1 Inventariseer

Schrijf per ruimte in huis op wat er nog moet gebeuren, de grote en de kleine klussen. En bepaal daarna wat je er voor nodig hebt om ze af te maken. Specifiek materiaal? Welke soorten werkkledij zijn er handig? Hoeveel tijd kost het? En hoeveel geld? En kun je de klus alleen af of heb je er hulp bij nodig? Bekijk welke klus het belangrijkste is en zet ze in volgorde van prioriteit.

#2 Aan de slag!

Begin met de klus die bovenaan je prioriteitenlijstje staat. Dat begint met de voorbereiding; zorg dat je al het materiaal in huis hebt en voldoende tijd hebt om de klus te klaren. Trek ‘s morgens meteen je klus kledij aan, want anders heb je kans dat je de bouw van die ene kast toch weer uitstelt als de buurvrouw onverwacht aanbelt om een bakkie te doen. Gebruik ook de juiste werkkledij wanneer je bescherming nodig hebt tegen bijvoorbeeld vlekken, vonken of irriterende stoffen. Tips rondom kwaliteitsvolle werkkledij vind je bij Engelbert Strauss.

‘Lees ook: Woonkamer indeling | Dit 5 stappenplan helpt je aan een perfecte inrichting.’

#3 Handige hulplijn; de klus app

Loop je tegen een probleem aan en heb je geen hulplijn die je om advies kunt vragen? Dan zijn er handige apps die het leven van de doe-het-zelver een stukje makkelijker maken. Ik heb mijn heil gevonden in de stappenplannen van de app ‘Klussen voor beginners’. Een app met klustips, uitleg over gereedschap en je kunt hem ook gebruiken als waterpas. Je vindt de app hier. En de app Peerby is een uitkomst als je een bepaalde klus wilt doen, maar het juiste gereedschap niet hebt. Hiermee kun je namelijk spullen huren en lenen van de buren. Verder zijn er voor de meeste klussen in huis ook op YouTube veel tutorials te vinden. Zoals hoe je een stopcontact kunt ontmantelen of hoe je moet behangen. Heel handig!

#4 Geef jezelf een deadline

Een deadline doet wonderen. Dus spreek met jezelf een moment af waarop de klussen af moeten zijn en houd je daaraan vast. Zet de deadline in je telefoon of je agenda en schakel tussentijdse meldingen in, zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt. Het helpt om de tijdsdruk op te voeren en jezelf te motiveren om aan de klussen in huis te beginnen.

#5 Beloon jezelf

En tot slot; beloon jezelf voor het harde werken. De voldoening van vers geverfde kozijnen of geen loshangende kabeltjes meer is sowieso groot. Maar als je jezelf iets leuks of lekkers in het vooruitzicht stelt als de klus af is, werkt dat extra motiverend. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van die ene toffe broek, een schoonheidsbehandeling of een lekker taartje en een uur lang lezen in je favoriete boek.

Geen succes? Vraag om klushulp!

Groeien de klussen in huis je boven het hoofd en kom je er ondanks alle tips toch niet uit? Schakel dan hulp in! Bel die handige oom of speur het internet af naar een klusjesman of -vrouw in de buurt. Via online platforms zoals Werkspot of Zoofy kun je heel makkelijk een expert boeken. En rondvragen bij vrienden werkt ook heel goed en levert vaak een betrouwbare klushulp op. Als de klus eenmaal geklaard is, zul je denken: “had ik dat maar jaren eerder gedaan!”

En, ben jij iemand die graag zelf de werkkledij aantrekt of besteed je de klus liever uit? En wat voor klussen in huis moeten er bij jou nog gebeuren? We zijn benieuwd! Dus laat vooral van je horen in een reactie onder dit blog!

Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van de maand april
Een klein balkon inrichten | Praktische tips en leuke styling ideeën

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter