Flesvoeding geven | Alles wat je als ouders moet weten

13 oktober 2023
Flesvoeding geven | Alles wat je als ouders moet weten!

Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding kunt of wil geven. En hoewel het geven van de fles geen rocket science is, wil je het voor je baby natuurlijk wel helemaal goed doen. Daarom beantwoorden wij in dit artikel alle vragen rondom flesvoeding. Zoals hoe je voor de juiste soort flesvoeding kiest, hoe je een flesje klaarmaakt en hoeveel voedingen je baby zou moeten krijgen. En verder vind je hier ook een heleboel handige flesvoeding tips!

Je baby flesvoeding geven

Flesvoeding is een betrouwbaar en veilig alternatief voor borstvoeding en wordt ook wel kunstvoeding genoemd. De voeding heeft meestal een poedervorm die je oplost in gekookt water. Het WHO adviseert om minimaal zes maanden borstvoeding te geven en dat zo lang mogelijk te doen. Maar soms lukt borstvoeding geven gewoon niet. Gelukkig worden baby’s van flesvoeding ook groot. En ook al lopen de emoties rondom borstvoeding versus flesvoeding soms hoog op; je mag er vanuit gaan dat iedere moeder het beste voor heeft met haar baby. En daarom verdient iedere keuze respect. Voor meer informatie over borst- en flesvoeding, kun je de website van Kind en Gezin altijd raadplegen.

Hoe kies je de juiste soort flesvoeding voor je baby?

Als je flesvoeding gaat geven aan je baby, zul je ontdekken dat er een heleboel verschillende merken en soorten zijn om uit te kiezen. En we zullen je vast geruststellen; verkeerd kiezen kan eigenlijk niet. In de wet staat namelijk voorgeschreven wat er precies in kunstvoeding moet zitten. Dus of je nu kiest voor een huismerk of een product uit ontdek het complete assortiment flesvoeding van NAN OPTIPRO en NAN EVOLIA; het zijn allemaal volwaardige voedingen voor je baby. Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden herken je doordat er ‘zuigelingenmelk’ of ‘volledige zuigelingenvoeding’ op de verpakking staat. En na 6 maanden stap je over op ‘opvolgzuigelingenvoeding’ of ‘opvolgmelk’. Ook voor opvolgmelk geldt dat in de wet is vastgelegd welke stoffen erin moeten zitten.

Koe, geit of plantaardig?

Naast alle verschillende merken, zijn er ook verschillende type voeding waaruit je een keuze moet maken. De meeste kunstvoeding wordt gemaakt op basis van koemelk eiwit. Maar je kunt ook kiezen voor flesvoeding op basis van geiten- of schapenmelk of op basis van soja eiwit. Hoewel nog wel eens gedacht wordt dat die laatsten een goed alternatief zijn voor kinderen met een koemelkallergie, is dit niet juist. Ook andere dierlijke melksoorten bevatten eiwitten die overeenkomen met eiwitten in koemelk en kunnen allergie klachten veroorzaken. En veel baby’s met koemelkallergie zijn ook allergisch voor soja. Wanneer je kindje dus een koemelk allergie heeft, kun je het beste kiezen voor een hypo allergene flesvoeding. Hierbij zijn de eiwitten als het ware in stukjes geknipt, waardoor het immuunsysteem van je baby ze niet meer als ‘vreemd’ ziet en er geen allergische reactie volgt. Maar overleg voordat je overstapt op een ander type voeding altijd eerst met je huisarts of het consultatiebureau.

Deze flessen en spenen heb je nodig voor het geven van flesvoeding

Het kiezen van de beste fles en speen voor je baby is ook een flinke klus. Er zijn zoveel verschillende maten, vormen, materialen en soorten. Gewone flessen, ergonomisch gevormde flessen, S-vorm flessen, flessen van glas en flessen van plastic. Medium spenen, XL spenen, harde spenen, zachte spenen, spenen van rubber of van siliconen, borst gevormde spenen, spenen met een ventilatiesysteem en nog veel meer. Welke soort fles je kiest, maakt niet zoveel uit; de ene is niet perse beter dan de andere. Maar het soort speen is wel belangrijk; iedere baby heeft zijn eigen voorkeur. De ene vindt een ronde speen fijner en de andere een platte tuit. Dan komen spenen ook nog met verschillende gaatjes; met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes. Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes. De juiste speen vinden, is uiteindelijk een kwestie van uitproberen en goed kijken naar je baby om te zien wat het beste werkt.

Flesvoeding geven | Alles wat je als ouders moet weten!

Zo maak je een flesje klaar

Flesvoeding klaarmaken voor je baby is niet moeilijk. Hygiëne daarentegen is wel heel belangrijk. Was dus altijd je handen voordat je eraan begint. En dan:

1. Zorg ervoor dat de fles en speen goed schoon zijn. Dat doe je door ze na gebruik om te spoelen met warm water en ze één keer per dag uit te koken, op 55°C te wassen in de vaatwasser of te steriliseren met een flessen sterilisator.

2. Vul het flesje met koud kraanwater. Op de verpakking van de flesvoeding staat aangegeven hoeveel je nodig hebt. Het water vooraf koken of bronwater gebruiken hoeft niet meer. Het water uit de kraan in Nederland is veilig voor baby’s, behalve als je oude loden leidingen hebt.

3. Verwarm de fles tot 30 – 35°C. Dat kan op verschillende manieren; in de magnetron, met een flessenwarmer of door de fles op te warmen in een pannetje water.

4. Voeg de schepjes voeding toe. De juiste hoeveelheid vind je op de verpakking en moet je altijd aanhouden. Wanneer je een extra schepje of een schepje met een kop erop toevoegt, kan je baby daar last van krijgen.

5. Schud de fles rustig totdat alle poeder opgelost is.

6. Check of de temperatuur van de fles goed is door wat melk op de binnenkant van je pols te druppelen. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, is de temperatuur goed. Als het te heet is, laat de fles dan nog even afkoelen.

7. En dan kun je de baby de flesvoeding geven. Eventuele overgebleven melk gooi je weg. Je kunt klaargemaakte flesvoeding namelijk maar maximaal een half uur bij kamertemperatuur bewaren.

Het van te voren maken, bewaren en meenemen van flesvoeding
Maak de fles het liefst per voeding klaar in verband met de vorming van bacteriën. Je kunt eventueel 1 à 2 voedingen van te voren maken, als je stap 3 (het opwarmen van de fles) overslaat en de fles na bereiding gelijk achterin de koelkast zet. Daar kun je hem maximaal 8 uur bewaren. En neem ook geen klaargemaakte flesvoeding mee op reis. Als je op pad gaat, kun je de juiste hoeveelheid melkpoeder meenemen in een melkpoeder torentje. En gekookt water kan mee in een thermosfles. Wanneer het water nog wat te heet is als je de fles gaat maken, kun je hem aanlengen met een flesje koud water.

>> Lees ook: Je huis babyproof maken | Met deze tips creëer je een veilig thuis!

Zo geef je je baby de fles

Het voeden van je baby is een intiem moment. Zorg dus voor een rustig en comfortabel plekje wanneer je flesvoeding gaat geven. Het beste leg je je baby in een halve zit bij jou op schoot en laat je het hoofdje rusten in je elleboog. Dan houd je de fles in het midden vast en kantel je hem, zodat de melk in de speen loopt. Zorg ervoor dat je de fles tijdens de voeding zo houdt, zodat de speen gevuld blijft met melk en er geen lucht in komt. Wanneer je baby lucht binnenkrijgt, kan hij of zij namelijk last krijgen van krampjes. Je baby drinkt goed wanneer je kleine belletjes ziet tegen de wand van de fles. Zuigt je baby de speen plat, schroef dan de dop van de fles wat losser. En laat je kindje zelf het tempo bepalen. Neem na de voeding ook voldoende tijd voor een boertje. Je baby boert makkelijker als hij tegen je aanleunt met zijn hoofdje en armpjes boven je schouder. Ook wisselen van houding kan nog wel eens helpen. Maar als er een keertje geen boertje komt, is het ook niet erg. Dan heeft je baby lekker rustig gedronken.

Hoeveel flesvoedingen heeft je baby nodig?

Er zijn geen regels over hoe vaak je een baby moet voeden en hoeveel flesvoeding je moet geven. Ieder kind heeft zijn eigen ritme. Net zoals met borstvoeding kun je dus de signalen van je baby volgen om op verzoek te voeden. Als je baby genoeg heeft gehad, stopt hij of zij vanzelf met drinken. Het flesje hoeft niet leeg. Als je onzeker bent over of je baby inderdaad voldoende voeding binnenkrijgt, kun je de luiers controleren. De eerste weken moet je baby 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers hebben per 24 uur. En daarna geldt dat als je baby ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, hij of zij genoeg krijgt. Over het algemeen kun je de richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur aanhouden. Op de website www.nestlebaby.be/nl vind je een handig voedingsschema. Twijfel je alsnog of je baby voldoende drinkt, neem dan contact op met het consultatiebureau.

Hoe lang geef je flesvoeding?

De eerste zes maanden krijgt je baby volledig zuigelingenvoeding. Hierin zitten alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Daarna gaat je baby over op opvolgmelk. Dat is ook de periode dat hij of zij steeds meer andere voedingsmiddelen gaat eten. Naast de opvolgmelk kun je beginnen met fruit- en groentehapjes en daarna de boterham. En vanaf een jaar kun je je kind gewone melk geven. Maar je kunt ook nog even kiezen voor groeimelk die ten opzichte van koemelk wat meer voedingsstoffen bevat, wanneer je kind met één jaar nog niet zo’n hele goede eter is.

Flesvoeding geven | Alles wat je als ouders moet weten!
Slim besparen op luiers: 6 tips voor ouders
Je huis babyproof maken | Met deze tips creëer je een veilig thuis!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter