Een nieuwe wasmachine: tips voor de aanschaf & het gebruik

22 juli 2023
Een nieuwe wasmachine: tips voor de aanschaf & het gebruik.

‘Grote wasjes, kleine wasjes, gooi maar in de wasmachine, en laat maar lekker draaaaaien’. Hoewel het nummer al bijna veertig jaar geleden een grote hit was, horen vast heel wat personen dit dagelijks in hun hoofd als ze de trommel weer eens vullen. En intussen is er in ieder huishouden wel een wasmachine te vinden. Zeker in een huishouden met kinderen draait een wasmachine overuren. Is jouw wasmachine al een oud beestje dat aan vervanging toe is? Of heeft hij al de geest gegeven? Doe dan je voordeel met onderstaande tips voor het kopen van een nieuwe wasmachine, én voor goed gebruik hiervan!

Tips voor het kopen van een nieuwe wasmachine

Het aanbod aan wasmachines is tegenwoordig enorm. Ga je op zoek naar een nieuwe wasmachine, dan is het dus belangrijk om te weten waar je op moet letten. Doe dus van te voren je research, dan krijg je geen spijt van je aankoop en vind je er één die precies bij jouw wensen en eisen past.

Algemene beoordelingen en reviews

Naast specifieke kenmerken, is het handig om te kijken hoe wasmachines beoordeeld worden. Wat vindt de Consumentenbond bijvoorbeeld de beste wasmachine? Welke wasmachines vinden zij goed wassen, zijn energiezuinig, gebruiksvriendelijk en stil? En welke ervaringen hebben gebruikers ermee? Vooral ervaringen van andere mensen zijn waardevol. En dat het liefst de reviews van mensen met een zelfde soort huishouden als jij.

Trommelinhoud: afhankelijk van grootte huishouden

Verder is het goed om te letten op de grootte van de trommel. Een gezin met vier kinderen die op sportclubjes zitten, produceert natuurlijk een veel grotere hoop was dan een tweepersoons huishouden. Houd hierbij in gedachten dat vijf á zes kilo geschikt is voor een huishuiden met maximaal twee personen, zes tot acht kilo voor drie of vier personen en machines van tien kilo of meer voor huishoudens van vijf personen of meer.

Specifieke wensen en eisen

Tot slot is het ook belangrijk om te kijken naar speciale kenmerken van de wasmachine. Denk aan de mogelijkheid om ook een kort programma te draaien, een programma met een stoomfunctie te hebben, kledingstukken of wasmiddel toe te kunnen voegen als de machine al draait, een wasmachine die de tijdsduur of de wasmiddelhoeveelheid automatisch bepaalt of besturing door middel van een app zodat je de wasmachine ook op afstand kunt bedienen.

Tips voor een optimaal gebruik van je wasmachine

En als je die nieuwe wasmachine dan eenmaal hebt, wil je natuurlijk wel dat hij zo lang mogelijk meegaat. Dus tot slot nog wat tips waarmee je de levensduur van je wasmachine verlengt en hoe je het beste kunt wassen:

Het best is om met een volle trommel te wassen. Zo was je het zuinigst, en wordt de kleding het beste schoon. Hij dient overigens niet helemaal compleet gevuld te zijn. De vuistregel is dat je nog een gebalde vuist boven in de trommel moet kunnen houden. Verder is het belangrijk wasgoed altijd te sorteren op type en kleur, textielsoort en maximale temperatuur. Gebruik ook een wasmiddel dat hier bij past, en houd de dosering op de verpakking aan. Veel mensen gebruiken teveel wasmiddel, omdat ze denken dat de was hier lekkerder van gaat ruiken of schoner wordt. Maar al die extra zeepresten gaan juist vastplakken in de trommel en zorgen voor vetluis. Dus niet doen!

Voor een lange levensduur is het tot slot belangrijk om de wasmachine regelmatig te reinigen. Maak hierbij het doseerbakje van het wasmiddel schoon en de rubbers. Draai ook minstens een keer per maand een was op zestig tot negentig graden, en twee keer per jaar twee wassen achter elkaar op negentig graden met een paar vaatwastabletten, soda of speciale wasmachinereiniger.

Succes met de aanschaf van je nieuwe wasmachine!

Zo organiseer je je keuken om gezonder te eten
Zo kom je erachter welke baan in de ICT het beste bij jou past

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter