Ken je dat? Je doet de koelkast open om iets gezonds te pakken. In de groentelade zie je verlepte sla, gerimpelde wortels en tomaten die hun beste tijd hebben gehad. Voor je het weet, ligt er weer een kant-en-klare pizza in de oven of sta je pannenkoeken te bakken of te frituren. Dat gaat jou niet meer gebeuren met deze handige tips om je keuken te organiseren. Zo heb je namelijk altijd gezonde producten in huis.
De keuken organiseren met gezond eten, zo doe je dat!
Tip 1: Doe weg wat je niet nodig hebt
Natuurlijk haal je wel eens een diepvriespizza voor als je een dagje uit gaat en geen tijd hebt om te koken. Zorg er alleen voor dat je keuken niet vol raakt met producten die je niet al te vaak wil eten. Ga eens kritisch door je koelkast en keukenkastjes en lees de ingrediëntenlijsten. Als suiker het eerste ingrediënt is dat wordt genoemd, gooi het product dan weg. Suiker betekent lege calorieën, een schommelende bloedsuikerspiegel en energiedips. Ook suikervrije producten met kunstmatige zoetstoffen als sucralose of acesulfaam-k kun je beter wegdoen. Deze belasten je gezondheid en daarom horen ze geen plekje te hebben in een gezonde keuken.
Kom je in de ingrediëntenlijst onuitspreekbare namen tegen? Grote kans dat het om sterk bewerkte voedingsmiddelen gaat. Overweeg om deze weg te gooien. Ze voegen niets toe aan je gezondheid. Als je alle ongezonde producten uit je keuken hebt verwijderd, is het een stuk gemakkelijker om gezonder te eten. Je komt immers niet in de verleiding om toch iets ongezonds te pakken, want het is er simpelweg niet.
‘Lees ook: (Weer) met plezier koken? Lees deze fijne tips!‘
Tip 2: Dit doe je bij protest van partner of kids
Protesteren je partner of kinderen tegen het weggooien van hun favoriete voedingsmiddelen? Sluit dan een compromis en geef deze producten een plekje buiten de keuken of op een plaats in de keuken waar ze niet zomaar voor het oprapen liggen. Je kunt vette snacks, snoep en frisdrank bijvoorbeeld opbergen in een hoge kast waar je niet zo gemakkelijk bij kunt. Als je moeite voor moet doen om bij lekkernijen te komen, grijp je er minder snel naar. Zeker als je op weg er naartoe langs gezonde, lekkere snacks en zoetigheden komt. Denk aan noten en vers en gedroogd fruit.
Tip 3: Vul je keuken met gezonde producten
Als je je koelkast en keukenkastjes hebt ontdaan van calorie- en suikerrijke producten is het tijd om ze opnieuw in te richten met gezonde spullen.
Denk om te beginnen aan rauwe noten, zaden en pitten. Deze kun je eten als gezonde snacks en je kunt ze door salades en over je ontbijt strooien. Dan krijg je een heleboel gezonde vetten en eiwitten binnen. Ook havermout en quinoa mogen niet ontbreken in een gezonde keuken. Van havermout kun je in een handomdraai lekkere en gezonde koekjes maken en ook pap als ontbijt. Quinoa is een eiwitrijk en gezond alternatief voor rijst.
Eieren zijn ook een goed idee voor een gezonde keuken, net als onbewerkt vlees en verse vis. Van eieren kun je een heerlijke gezonde lunch maken in de vorm van een groenteomelet. Ze vormen ook een voedzaam en gezond tussendoortje bij stevige trek. Vers vlees en verse vis leveren naast eiwitten en gezonde vetten ook vitamines en mineralen. Je kunt deze producten ook gemakkelijk invriezen of in bevroren vorm kopen. Zo heb je altijd een gezonde eiwitbron in huis. Voor vegetariërs zijn peulvruchten een prima eiwitbron. Koop ze in gedroogde vorm, dan blijven ze lang goed.
Stop je diepvries vol diepvriesgroenten en -fruit om altijd wat gezonds bij de hand te hebben. Maak ook een plan voordat je verse groenten en fruit gaat kopen. Zo voorkom je dat deze producten blijven liggen en bederven. Zet verse kruiden neer op de vensterbank en stop je keukenkastjes vol gedroogde kruiden om je maaltijden een heerlijke smaak te geven. Zo weerspiegelt je keuken niet alleen je gezonde leefstijl. Met al die gezonde producten binnen handbereik maak je met plezier iedere dag een gezonde maaltijd klaar.
Wil je je gezonde eetpatroon aanvullen met supplementen, kies dan voor natuurlijke vormen van vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan calcium- en magnesiumcitraat. Wil je nog meer weten over gezond eten en leven? In Nutribites kennisbank vind je veel informatie over voedingsstoffen voor een gezonde leefstijl.
Geen reacties