Handige en simpele opruimtips voor alle mama’s en papa’s

28 november 2018

Met de komst van kinderen wordt er weer genoeg druk gelegd op je opruim- en schoonmaak kwaliteiten als mama. Let’s face it! Iedere dag is het toch weer hetzelfde riedeltje van opruimen en schoonmaken? Als je dan eindelijk je huis helemaal spik en span hebt, geniet er dan zo snel mogelijk van. Drie keer knipperen met je ogen en er valt weer een glas limonade over de vloer of er ligt opeens een halve koektrommel op de grond. En ik heb echt niet de illusie dat mijn huis altijd schoon en helemaal opgeruimd moet zijn, maar ik merk wel dat het soms de spuigaten uitloopt. Inmiddels heb ik voor mezelf een manier gevonden om de boel een beetje onder controle te houden. Ik deel in dit blog mijn opruimtips die jou misschien ook weer een beetje kunnen helpen. 

10 Opruimtips

Less is more

Het begint natuurlijk met hoe meer spullen je hebt, hoe meer zooi er door het hele huis heen ligt. Op een gegeven moment heb ik alle kamers in huis onder de loep genomen. Wat gebruiken we nog wel en wat staat er al maandenlang te verstoffen? Minder spullen geeft echt een heel fijn opgeruimd gevoel in je hoofd. Speelgoed in de woonkamer kan prima, maar hou het overzichtelijk.

‘Lees ook: 16 Toffe kinderspeelhoek ideeën voor in de kinderkamer of woonkamer + tips’

 

Wassen

Vanaf het moment dat de kleine muppets geboren worden kan de wasmachine bijna wel ieder moment van de dag draaien. Er komt geen einde aan! Ik werd daar zelf helemaal koekoek van en wilde het anders gaan doen. Eén keer in de week draai ik nu een aantal grote wassen, die ik de volgende dag meteen opvouw en opruim. Zo ben ik niet de hele week in de weer met wasjes draaien en opruimen. Het geeft ook een veel relaxter gevoel dat je dit dan in één keer kunt afvinken en het uit je hoofd is. Plus, ik was zo een moeder die vond dat haar kinderen iedere dag weer schone kleding aan moesten. Why? Dan ben je sowieso altijd de Sjaak met volle wasmanden! Als er geen vlekken in zitten, dan hang ik de gedragen kleding gewoon lekker even een paar uurtjes buiten. En dan kan het prima weer een andere keer gedragen worden.

 

Stofzuigen

De vloer heeft het bij ons ook flink te verduren! Hoe vaak ik ook tegen Reva en Lucy zeg, ‘houd je bordje recht, probeer je koekje een beetje netjes te eten’. Mijn twee dromerige dochters letten af en toe echt totaal niet op en voor je het weet liggen er weer overal kruimels op de vloer. Snel stofzuigen kan ik inmiddels als de beste, helemaal sinds ik een steelstofzuiger heb. Onlangs kreeg ik namelijk de vraag of ik de Rowenta Air Force™ Extreme Silence RH8919WH – een hele mond vol – steelstofzuiger wilde testen. Ik had al veel goede verhalen gehoord, dus ‘JAAAA, héél graag!’ En inmiddels kan ik eigenlijk niet meer zonder! Stofzuigen zonder snoer vind ik echt ideaal, sowieso blijf ik nergens meer achter haken en struikelen mijn niet oplettende spelende kids niet meer over het snoer. Ik pak de stofzuiger nu ook veel sneller even om kruimels op te zuigen.

Wat de naam van de stofzuiger al zegt is dat deze extreem stil is. Zo fijn, nu kunnen de kinderen gewoon rustig televisie kijken terwijl ik even de woonkamer zuig. Eerder werd de volumeknop van de televisie volle bak ingedrukt en was het één grote herrie. De dunne zuigmond in de vorm van een driehoek met een krachtige elektrische borstel zorgt ervoor dat je super makkelijk in alle hoeken en gaten kunt stofzuigen en ook overal onder kan. Je kunt kiezen uit 3 snelheden om de zuigkracht aan te passen. Door de handige ergonomische handgreep is de stofzuiger moeiteloos te verplaatsen en gaat stofzuigen eigenlijk super snel.

Wat ik zelf ook nog heel fijn vind is dat de stofzuiger zakloos is en een handige stofcontainer heeft die je zelf heel simpel kunt legen. Ook belangrijk – vind ik – is dat de Air Force™ Extreme Silence heel licht is, zo neem ik sneller de stofzuiger even mee naar zolder om de kamers van de meiden te zuigen. Qua opbergen is deze steelstofzuiger ook perfect, door de handige parkeerstand – stofzuiger blijf rechtop staan – neemt deze heel weinig ruimte in beslag. De duurzame batterij kun je een flinke tijd gebruiken om te stofzuigen en is binnen 6 uur weer helemaal opgeladen. Eigenlijk zorgt deze stofzuiger voor nog meer schoonmaak gemak, wat ik persoonlijk héél prettig vind. Ik heb zelf het roze exemplaar mogen uitproberen, dit model is verkrijgbaar bij Expert. Mocht je zelf op zoek zijn naar een steelstofzuiger van dezelfde range – Rowenta Air Force™ Extreme Silence -, ze zijn in diverse kleuren beschikbaar. De zwart/grijze kun je o.a. vinden bij de MediaMarkt.

 

Opbergers

Onmisbaar met al dat speelgoed in huis zijn een paar goede opbergers. Bij ons staat er beneden in de woonkamer een mooie opbergzak en op de kamers van de meiden staan er ook verschillende soorten opbergzakken en -boxen. Tegenwoordig heb je zulke mooie exemplaren dat het meteen een mooie accessoire is voor het interieur. Ik zweer ook echt bij de Play & Go opbergzak en speelkleed in één, binnen een paar seconde zijn alle kleine speeltjes opgeruimd.

‘Lees ook: Praktische en simpele ideetjes om speelgoed op te bergen.’

 

Eén opruimmoment per dag

Sinds ik heb gekozen voor één opruimmoment op de dag, geeft me dit ook weer meer rust. In plaats van dat je de hele dag maar aan het opruimen bent, die neiging heb ik zelf namelijk nogal. Nu sjees ik eind van de dag het hele huis door en is de boel weer aan kant als de meiden naar bed gaan.

 

Eén ding te gelijk

Van een rommelig huis, krijg je ook een rommelig hoofd. Soms weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen en ben ik voor ik het weet op meerdere plekken tegelijk bezig. Als een soort van ongeleid projectiel vlieg ik alle kanten op. Totaal niet handig en zeker niet effectief.  Ik probeer me nu veel meer te focussen op één taak of één ruimte.

 

Vaste plek

Als alles in huis een vaste plek heeft is het ook sneller opgeruimd. Heb je dat niet dan blijft er van alles en nog wat rondslingeren. Zorg dat er ook een bak, een lade o.i.d. is voor rommeltjes als je nog even niet weet wat je er precies mee gaat doen.

 

Schakel hulp in

Vaak vind je het misschien prettiger om alles zelf op te ruimen op je eigen manier. Toch is het soms juist ook fijn om hulp te krijgen. Simpele opruim of schoonmaak klusjes kun je soms best uit handen geven. Mannen kunnen ook de was ophangen of een stofzuiger door het huis heen halen. Als je man dat misschien niet al gewoon doet! 😉 En vergeet de kinderen niet hé? Bij mij zijn ze nu op een leeftijd dat ze echt wel snappen hoe er opgeruimd moet worden. Sowieso hun eigen kamer moeten de ladies van mij altijd zelf doen. Laatst heb ik ze zelf hun eigen kleurboeken collectie en knutselspullen laten uitzoeken. Wat kan weg bij het oud papier en wat kan er weer netjes terug in de kast? Ik zet een vrolijk muziekje voor ze op en ze gaan als een tierelier.

 

Kwartaal opruiming

Om de zoveel maanden verzamel ik alles wat we niet meer gebruiken – kleding, speelgoed, etc – en breng ik dan weg naar een tweedehands winkel of verkoop ik via Marktplaats. De papierfabriek die hier op volle toeren draait – lees ontelbare tekeningen, knutsels,  werkjes van school – krijgt ook weer een intensieve inspectie. Reva en Lucy mogen een paar kunstwerken bewaren en de rest gaat weg. Dit ruimt weer zo lekker op.

‘Lees ook: 12 x Inspiratie opbergen knutselspullen.’

Loslaten

Nog een belangrijke tip is ‘loslaten’! Met kinderen in huis is het een mission impossible om alles altijd opgeruimd en schoon te hebben. Er moet ook gewoon geleefd worden, dus zet af en toe een paar oogkleppen op, pak een tijdschrift en doe even helemaal lekker niks.

Heb jij nog leuke en handige opruimtips? Deel ze hieronder met ons!

Binnenkijken bij Livia en Sue
LL Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Hanne 5 december 2018 at 11:46 am

    Bedankt voor de super tips!!

  • Reply Danielle Tesselaar 29 maart 2019 at 10:36 am

    Dankzij je enthousiaste verhaal heb ik mezelf vandaag de Rowenta cadeau gedaan. Wat zal het schoon worden hier. En blije kindjes want die hebben echt een hekel aan de stofzuigerherrie. Dus heel erg bedankt!!!

  • Laat een reactie achter