Ouderdom komt met gebreken: zo vind je passende zorg voor je ouders

15 maart 2023
Ouderdom komt (helaas) met gebreken: zo vind je passende zorg voor je ouders!

Ouderdom komt (helaas) met gebreken. Bij de één wat meer dan bij de ander. Maar ook je ouders ontkomen er niet aan, zul je misschien al merken. En nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, is de kans groot dat ze op den duur de zorg van hun kinderen nodig hebben. Maar hoe ga je dat vormgeven? Hoe denken je ouders daarover? En hoe zorg je ervoor dat je ouders passende zorg krijgen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet!

Zorgtaken plannen

Wanneer je ouders op het punt komen dat ze wel wat extra hulp en zorg kunnen gebruiken, is het fijn om daarover in gesprek te gaan. Stem samen met je ouders en eventuele broers of zussen af welke steun en ondersteuning noodzakelijk is. En verdeel de zorgtaken en maak er duidelijke afspraken over, zodat er geen discussies over kunnen ontstaan. Er zijn dingen die jullie als kinderen zelf kunnen opvangen en zorgtaken die je aan professionele hulpverleners kunt overlaten. En denk niet alleen aan praktische zaken zoals boodschappen, schoonmaken en eten. Maar loop ook een rondje door het huis en kijk wat voor hulpmiddelen er nodig zijn om het wonen thuis veiliger te maken voor je ouders.

Tip!
Maak een app-groepje aan met daarin iedereen die een stukje mantelzorg voor je ouders oppakt. Je broers, zussen, de buurvrouw etc. Daarin kunnen jullie makkelijk en snel noodzakelijke info delen die iedereen gelijk bereikt.

Hulpmiddelen

Om valpartijen te voorkomen kun je verschillende maatregelen treffen in het huis. Met dit soort passende zorg kunnen je ouders zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Locaties waar valpartijen veel voorkomen zijn bijvoorbeeld een gladde badkamervloer, afstapjes, of op de trap. Een goede manier om vallen te voorkomen is bijvoorbeeld om anti-slip tegels op de vloer te plaatsen en om handsteunen op te hangen voor extra grip tijdens het in- en uitstappen in de douche en op het toilet. Controleer ook of de verlichting overal goed werkt. Om valgevaar op de trap te beperken kun je anti-slipmatten op de traptreden leggen, en een tweede leuning plaatsen voor extra steun. En als je vader of moeder niet meer in staat om zelfstandig de trap te betreden, dan is een traplift een goede uitkomst. Hiermee kan de bovenverdieping veilig via een zitstoel worden bereikt. Op de website van handicare-trapliften.nl vind je een ruim aanbod aan kwalitatieve trapliften. Mocht je de aanschafprijs wat te hoog vinden, dan kun je ook een traplift tweedehands kopen voor een betaalbare prijs. 

‘Lees ook: Print hier gratis de leukste kleurplaten voor opa en oma.’

Welke zorg is er nodig?

Misschien gaan huishoudelijke klussen ook moeizaam en is er hulp in de huishouding of met de boodschappen nodig. Probeer dit tijdig te regelen en plan ook vaste dagen in waarop je zelf langsgaat of contact opneemt. Informeer goed naar de verdere zorgbehoefte en wensen van je ouders. Heeft je vader of moeder last van somberheid, angst of vergeetachtigheid? Dan is het cruciaal om tijdig professionele hulp van een arts of psycholoog in te schakelen voor een passende zorg behandeling. Bij lichamelijke achteruitgang is een regelmatig bezoek aan de huisarts, of een behandeltraject bij de fysio- of oefentherapeut aan te raden.

Met deze vier tips kan je kind veilig internetten
In 5 stappen een volle bos haar

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter