Selfie maken? Met deze tips schiet je het perfecte plaatje!

22 augustus 2023
Selfie maken? Met deze tips schiet je het perfecte plaatje!

We maken allemaal weleens een selfie. Maar hoewel de term ‘selfie’ nog relatief jong is, is het maken van een zelfportret van alle tijden, zo blijkt uit onderzoek van ExpressVPN. Schilders in de Middeleeuwen en Renaissance bijvoorbeeld beelden zichzelf al subtiel af in groepsportretten of schilderden hun eigen portret. Met hier en daar een extra kloddertje verf voor een wat betere look, zoals dat nu gebeurt met filters. Het is leuk om herinneringen vast te leggen en eventueel te delen met anderen. Vroeger al, en nu nog steeds. Gelukkig is het maken van een selfie tegenwoordig wel wat makkelijker en sneller. Benieuwd naar hoe je dat het beste doet? Lees dan deze tips voor het maken van de perfectie selfie!

Tips voor het maken van de perfecte selfie

#1 Zorg voor het perfecte licht

Goed licht is de basis van elke geweldige selfie. En daglicht is het beste! Dus ga op zoek naar een plekje met natuurlijk zacht licht en experimenteer met verschillende hoeken om het meest flatterende licht te vinden. Vermijd felle directe zon, omdat dit harde schaduwen kan veroorzaken. Net als fel tegenlicht, want daar wordt je zelfportret weer donker van. En kunstlicht kan ervoor zorgen dat je bleek lijkt op de foto. Wil je dus ook niet.

#2 Kies de mooiste achtergrond

De achtergrond van je selfie bepaalt de sfeer. Kies dus voor een achtergrond die past bij wat je wil dat de foto vertelt. Een familieportret schiet je bijvoorbeeld het beste in een zo rustig mogelijk decor. Maar wil je laten zien dat je met het gezin een vulkaan beklommen hebt, dan wil je de krater natuurlijk zien op het kiekje! Pas wel op dat er geen voorwerpen of mensen achter je staan die je niet op de foto wilt hebben. Het is erg jammer om er later achter te komen dat je foto niet bruikbaar is, omdat net iemand je photobombt.

Leuke selfie weetjes!
・ Elke dag worden er wereldwijd 93 miljoen selfies genomen.
・ Per persoon maken we gemiddeld meer dan 450 selfies per jaar.
・ Vrouwen maken meer selfies dan mannen.
・ De Eiffeltoren is de meest populaire toeristische attractie voor het maken van een selfie.
・ De meest gemaakte selfie is de selfie in de badkamer spiegel.

#3 Gebruik de juiste camera voor je selfie

Hoewel we bij het maken van een selfie graag onszelf zien om de beste compositie te bepalen en te zien of we er wel leuk op staan, is de frontcamera niet de beste camera om je foto mee te maken. De achterste camera of camera’s hebben meestal een hogere resolutie en beeldkwaliteit. Bovendien kijken veel mensen bij het maken van een zelfportret vaak naar het telefoonscherm in plaats van in de lens. En dat probleem is daarmee ook opgelost. Wil je toch graag zien hoe je de selfie maakt? Er bestaan kleine selfie spiegeltjes die je op de achterkant van je telefoon(hoesje) kunt plakken, zodat je toch de beste camera kunt gebruiken.

#4 Houd je telefoon in de juiste hoek

Om de meest flatterende versie van jezelf vast te leggen, kun je de camera het beste iets hoger dan je gezicht houden en een klein beetje omhoog kijken. Dit voorkomt dat je kin te prominent in beeld is en laat je gezicht mooier uitkomen. Wissel verder van kant om te zien welke hoek je selfie het aantrekkelijkste maakt. En voorkom een zwevende arm door de arm die je toestel vasthoudt niet op de kiek te zetten. Dat geldt natuurlijk ook voor een selfiestick.

‘Lees ook: Foto’s in je interieur: Dit zijn leuke ideeën & voorbeelden!

#5 Vergrendel focus & verlichting bij het maken van een selfie

Tik bij het maken van een selfie op je gezicht op het scherm om de focus en belichting op je gezicht te vergrendelen. Dit voorkomt dat de camera automatisch scherp stelt op onderwerpen op de achtergrond of belichting aanpast op basis van bewegende objecten.

#6 Gebruik de timer of een afstandsbediening

Om trillingen te minimaliseren bij het indrukken van de opnameknop, kun je de timer functie van je camera-app gebruiken. Sommige telefoons bieden zelfs ook de mogelijkheid om de camera op afstand te bedienen via een andere telefoon, een horloge of een bluetooth-afstandsbediening. Zo kun je je toestel ergens neerzetten en je selfie van wat verder weg maken.

#7 Gebruik creatieve filters en apps

De meeste apps zoals Instagram en Snapchat hebben bepaalde filters om je selfies nog beter te maken. Zo kun je net even die wallen wegpoetsen na een kort nachtje of een pukkel laten verdwijnen. Maar overdrijf het niet, want je natuurlijke uitstraling is het allermooiste.

#8 Wees de mooiste versie van jezelf

En de laatste tip voor het maken van de perfecte selfie; wees de mooiste versie van jezelf. Ga dus geen geforceerde poses aannemen en trek zeker geen duckface! Maar laat je ware ik en emoties zien. En voel je ook niet ongemakkelijk naar anderen omdat jij de camera op jezelf richt. Inmiddels weet je dat iedereen 450 selfies per jaar maakt. Dus recht je schouders, tover een grote, oprechte glimlach op je gezicht en maak die foto gewoon!

Welke jaloezieën zijn geschikt voor in de woonkamer? 
Een huis kopen met kinderen: waar moet je op letten?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter