Au revoir vakantiestress – Met deze tips ga je relaxed op vakantie

2 juli 2018
Au revoir vakantiestress! - Met deze tips ga je zeker relaxed op vakantie.

Zo vlak voor de vakantie is het echt gekkenhuis hier. Het einde van het schooljaar brengt allerlei activiteiten zoals een feestweek en het afscheid van de juffen met zich mee waarvoor er kunstwerken gemaakt moeten worden, hulp nodig is op school en cadeautjes geshopt moeten worden. De kids zijn oververmoeid en daarom nét even wat minder makkelijk in de omgang. Ik moet flink vooruit werken, om in de vakantie ook écht vrij te zijn. En alle vakantievoorbereidingen moeten worden gedaan; koffers inpakken, buren vragen voor de planten en de post, overnachting voor onze tussenstop regelen, onderweg cadeautjes scoren… Kortom, de sfeer is hier wel eens relaxter geweest. Maar ik laat me niet gek maken! Inmiddels heb ik zo mijn trucjes om de vakantiestress buiten de deur te houden. Zoals een handige (uit te printen!) inpaklijst, een checklist voor het veilig & schoon achterlaten van ons huis en onwijs leuk onderwegvermaak voor de kids voor tijdens de reis. En ik wil mijn tips graag met jullie delen, zodat jij deze zomer hopelijk ook heel relaxed op vakantie gaat!

Gezinnen met jonge kids hebben de meeste vakantiestress

Gezinnen met jonge kinderen ervaren de meeste vakantiestress, blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden. Van alle ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar gaat minder dan de helft met een relaxed gevoel op vakantie. Vooral moeders. Want terwijl vader al in de vakantiestemming is als zijn werk is afgerond en overgedragen, slaapt 53% van de vrouwen – en daar ben ik er ook één van – nog slecht tijdens de nacht voor vertrek. “Zitten de zwembandjes in de tas? Heb ik de out-of-office voor mijn mail goed ingesteld? Niet vergeten de melk uit de koelkast weg te gooien!”, schiet er dan bij mij allemaal door ‘t hoofd. “En hoe overleven we de lange reis naar onze vakantiebestemming?!”.

Au revoir vakantiestress! - Met deze tips ga je zeker relaxed op vakantie.

Zonder stress je koffer inpakken

Koffers inpakken is bij mij de grootste stressfactor. Vroeger niet; toen gooide ik wat spullen in een backpack en klaar was ik. Maar met een gezin sleep je zoveel meer zooi mee. Het is ook altijd weer een puzzel om het in de auto te krijgen. En dan nog hoop ik dat ik niks vergeten ben. Opvallend is ook dat ik altijd zo erg bezig ben met de kinderen, dat ik juist meestal iets van mezelf vergeet. Maar dankzij de onderstaande tips gaat het gelukkig bijna niet meer mis.

 • Ik gebruik voor het inpakken van onze spullen deze handige vakantie inpaklijst. Hij is gegroeid uit mijn eigen ervaring met mijn gezin en ik heb hem uiteindelijk digitaal gemaakt. Die hoef je alleen maar uit te printen en af te vinken. Je kunt hem eventueel aanvullen met je persoonlijke wensen. En heb je nog een baby, dan kun je deze extra uitgebreide baby vakantie checklist gebruiken.
 • In plaats van mijn spullen op te vouwen, rol ik ze op om ruimte te besparen. Ik heb daar dit handige trucje voor.
 • En verder ben ik – dankzij mijn inpaklijst – weer net zoals vroeger een echte last minute inpakker. En dat scheelt ook vakantiestress! Want hoe eerder ik begin met inpakken, hoe langer het lijstje in mijn hoofd blijft rond zoemen. Ik raad je dus aan om dat lekker pas een dag van te voren te doen.

Checklist huis veilig & schoon achterlaten

Het laatste waar ik aan wil denken als ik eenmaal weg ben, is aan thuis. Omdat ik vergeten ben de melk uit de koelkast weg te gooien of bang ben voor inbrekers bijvoorbeeld. Wij zijn na 10 kilometer rijden wel eens omgedraaid, omdat ik niet zeker wist of ik ons slaapkamer raam wel dicht gedaan had. Daarom heb ik ook voor ons huis een checklist gemaakt, zodat ik heel bewust alles af kan vinken en halverwege de reis niet meer ga twijfelen of we de boel wel goed hebben achter gelaten. Dit is mijn lijstje, afvinken maar!

 • Ik laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat kopjes op tafel en laat een tijdschrift liggen, zodat het voor inbrekers lijkt alsof er iemand thuis is.
 • Onze kostbare spullen ruim ik op of zet ik uit het zicht.
 • We laten op verschillende tijden op verschillende plekken licht brand in huis met tijdschakelaars.
 • Alle ramen en deuren gaan dicht en op slot. En sleutels halen we uit de sloten. Inbrekers schijnen namelijk een trucje te hebben op binnen te komen als er een sleutel aan de binnenzijde van een slot zit.
 • We vertellen de buren dat we weg zijn en vragen één van hen om de post weg te halen en planten water te geven.
 • De tv en andere apparaten laten we niet op stand-by staan, maar schakelen we uit. En we trekken alle stekkers uit de stopcontacten, behalve die waarop de tijdschakelaars zijn aangesloten.
 • De verwarming zetten we laag – op 15 graden – om onnodige stookkosten te voorkomen.
 • Alle bederfelijke levensmiddelen halen we uit de koelkast en de fruitschaal gaat leeg. Ben ik één keer vergeten; het rotte fruitsap liep van het aanrecht, fruitvliegjes everywhere en er hing een niet te harden lucht in huis.
 • Tot slot legen we de vuilnisbakken en ruimen de vaatwasser uit.

Tip!

Een super goede voorbereiding? Dan nog kun je pech hebben op je vakantieadres: je bagage raakt beschadigd, je wordt bestolen of je krijgt een vervelend ongeluk. Daarom is het verstandig altijd een reisverzekering af te sluiten. Dit is heel makkelijk online te regelen. Bij Nationale-Nederlanden krijg je in de periode van 2 juli – 18 augustus zelfs €15,- retour.

 

Origineel onderweg vermaak voor tijdens de reis

Als we ook die checklist afgewerkt hebben, trekken we de deur achter ons dicht en rest ons alleen nog de reis naar onze vakantiebestemming. De laatste hobbel op de weg, want met een gezin met jonge kinderen is dat ook nog een uitdaging. Bij ons vraagt de eerste al na 10 minuten rijden of we er al bijna zijn. En dan hebben we nog bijna 1300 kilometer te gaan.

Au revoir vakantiestress! - Met deze tips ga je zeker relaxed op vakantie.

Zo vermaken ouders hun kinderen tijdens de reis naar hun vakantiebestemming.

Maar ik heb inmiddels een enorme onderweg vermaak trukendoos en die trek ik voor jullie ook open:

 • ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ kennen we allemaal wel. Maar deze 10 onderweg spelletjes zijn nog veel leuker. Onze persoonlijke favoriet is folie fröbelen.
 • Ik pak voor tijdens de reis ook altijd wat kleine onderwegcadeautjes in. Spulletjes waar ze wat aan hebben tijdens de reis, zoals een doe-boek, kleurboek, reisspelletje of – onze grote hit – deze autoraamstickers.
 • En als we echt uit geknutseld, uitgezongen en uitgespeeld zijn, dan heb ik (gelukkig) de tablet nog achter de hand, met deze deze 16 toffe kinder apps. Ze werken allemaal zonder internet, dus ze doen het overal én altijd. Geen WiFi? Geen probleem!
 • En lees tot slot ook nog even onze 10 tips voor een ontspannen autoreis met kinderen die ik eerder al eens in een blog verzameld heb.

Relaxed op vakantie

Zo moet het wel lukken om relaxed op vakantie te gaan, toch? En heb je nog steeds een beetje last van vakantiestress, denk dan vooral aan het volgende: Volgens het onderzoek van Nationale-Nederlanden heeft 85% van de vakantiegangers een positief humeur na hun vakantie. Een heerlijk vooruitzicht, vind je niet!

Alvast een hele fijne vakantie allemaal!

 

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.

Wat te doen in Kopenhagen? Dit zijn onze favoriete hotspots!
16 kinder apps voor onderweg en op vakantie (zonder internet!)

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter