Lekkere recepten voor allergiekindjes

30 september 2016
kookboek, kind, baby, voedselallergie, allergie, eten, intolerantie, coeliakie, gluten, koemelk, lactose, snoep, lekker, recept, foodless, carlijn, broring, tussendoortje, taart, snack, diner, brood, lunch, tips, idee, keuken, boodschappen, producten, allergenen, voedinsgmiddelen

Als je een kind hebt met een voedselallergie, dan is het hele fenomeen eten een behoorlijke uitdaging. Want welke producten zijn veilig en welke niet? Schotel je de rest van het gezin wel gewoon ‘verboden’ levensmiddelen voor. En hoe zorg je dan dat je allergiekindje er niet mee in aanraking komt. En als je dat allemaal uitgevogeld hebt, dan komt de volgende uitdaging alweer om de hoek kijken: De controle uit handen geven aan school, een andere ouder of de oppas bijvoorbeeld. Carlijn Bröring is intolerant voor gluten en lactose en heeft inmiddels leren overleven in de food jungle. Ze begon haar blog Foodless met allergievrije recepten en sinds vandaag heeft ze ook haar eigen kookboek: FOODLESS! Een echte musthave in de keuken van ouders van kids met een voedselallergie.

Vier jaar geleden kwam je erachter dat je coeliakie hebt, eigenlijk al je hele leven. Een aha-ervaring? “Nou sinds de diagnose valt eigenlijk alles op z’n plek! Ik was vroeger veel aan het huilen, achteraf gezien omdat ik gluten binnen kreeg. Ik heb ook pasta nooit lekker gevonden en wilde dat nooit eten omdat ik er misselijk van werd. Gelukkig mocht ik dan iets vervangends! Wat ook bijzonder was, is dat ik altijd zoveel gaatjes in mijn tanden had. Bij elk bezoek aan de tandarts was het weer raak. Sinds ik glutenvrij eet heb ik dat niet meer gehad!”

Ben je er vroeger vaak onverklaarbaar ziek van geweest? “Dat viel gelukkig wel mee. Ik had alleen altijd wat. Ik had zoveel blessures met sporten – altijd ontstekingen – ik dacht gewoon dat ik onhandig was! Ha ha… In het begin van mijn studententijd kwam ik erachter dat ik niet goed tegen bier kon. Ik kreeg na een paar biertjes altijd hartkloppingen en moest gaan zitten omdat ik niet goed werd. Ik heb er gelukkig nooit bij stil gestaan dat het ‘raar’ was. Ik dronk gewoon iets anders. Wat later dacht ik wel echt ‘Zo, die lactose-intolerantie is wel heftig’. Daar bleek achteraf dus veel meer aan de hand te zijn.”

kookboek, kind, baby, voedselallergie, allergie, eten, intolerantie, coeliakie, gluten, koemelk, lactose, snoep, lekker, recept, foodless, carlijn, broring, tussendoortje, taart, snack, diner, brood, lunch, tips, idee, keuken, boodschappen, producten, allergenen, voedinsgmiddelen

 

Was je opgelucht toen de diagnose gluten allergie werd gesteld? Of had je gemengde gevoelens, want het betekende ook dat je nu een heleboel niet meer mag eten? “Ik had een paar jaar daarvoor te horen gekregen dat ik lactose-intolerant was. Toen dacht ik al dat ik niks meer mocht eten. Toen er vervolgens Coeliakie bij kwam was ik wel eventjes in shock. Nu mocht ik echt niks meer! Ik wist niet meer wat ik moest eten en liep echt anderhalf uur in de supermarkt. Aan de andere kant wist ik nu precies wat het was en voelde ik me redelijk snel weer goed. Dat blijft het belangrijkste. Als je je er zoveel beter door voelt waarom zou je het dan eten?”

Gluten zitten vaak in ‘lekkere’ dingen zoals chips, koek, brood. Kun je nog snoepen? “Absoluut. Nu is lekker eten natuurlijk meer dan chips, koek en brood. Qua chips zijn er genoeg glutenvrije varianten te vinden, koekjes ook wel alleen brood blijft zo nu en dan best lastig! De smaak van brood lijkt mij gewoon nog steeds erg lekker.”

Hoe moeilijk was of is het nog steeds om je weg opnieuw te vinden in de supermarkt, tijdens etentjes in restaurants of uitjes? “Dat is inderdaad zo lastig. Je moet echt 24 uur van je dag en 7 dagen in de week ermee bezig zijn. Bij alles wat je eet. Het is in het begin ook vaker fout gegaan omdat je gewoon nog niet alles weet. Ik vind het nog steeds ontzettend leuk om uit eten te gaan. En ja, dat is wel lastig maar gelukkig wordt het steeds makkelijker. Je merkt dat de bekendheid toeneemt. Heel fijn!”

Zo’n voedselallergie heeft niet alleen impact op jou, maar ook op je omgeving. Vind je dat vervelend? “Dat vond ik eerst best lastig. Het voelt bijvoorbeeld lullig als iemand zijn best gedaan heeft op een glutenvrije taart voor mij, maar ik die niet mag eten omdat hij in dezelfde oven heeft gestaan als de pizza of het brood. In de oven zweven dus gluten. Dan schiet het woord zeikwijf weleens door mijn hoofd. Maar aan de andere kant; ik ben echt niet leuk als ik gluten binnen krijg. Ik wil gewoon niet ziek worden. Mijn vriend eet bijvoorbeeld thuis nooit gluten. Dat heeft hij wel op ‘moeten’ geven toen hij bij mij is ingetrokken. En als hij een biertje drinkt, moet hij zijn mond spoelen voordat hij mij kan kussen. Gelukkig vindt hij het niet erg.”

kookboek, kind, baby, voedselallergie, allergie, eten, intolerantie, coeliakie, gluten, koemelk, lactose, snoep, lekker, recept, foodless, carlijn, broring, tussendoortje, taart, snack, diner, brood, lunch, tips, idee, keuken, boodschappen, producten, allergenen, voedinsgmiddelen

Gaat het ook nog wel eens mis? “Oh absoluut! Met uit eten gaan – dat is elke keer een risicootje – is het in het laatste half jaar twee keer mis gegaan. Dan is het vooral dikke pech.

Wat gebeurt er dan met je? “Nou dan hebben we een groot probleem. Elke gluut maakt mijn darmen kapot. Dat wil ik natuurlijk niet want het herstel duurt heel lang. Ik moet naar de wc rennen en breng daar vaak een tijd op door. Dat terwijl ik ook kotsmisselijk word en vaak de rest er weer uit gooi. Een paar dagen daarna voel ik me als een dweil, krijg ik griep omdat mijn immuunsysteem zo druk is met de gluten. Vervolgens kan het wel tot vier weken duren voordat ik mijn gehele energie weer terug heb.”

Een geluk bij een ongeluk is dat je er door je intoleranties wel achter kwam dat je houdt van koken. Je begon je eigen blog. “Ik vind het belangrijk om te laten zien dat je prima kan leven met een voedselintolerantie! Ik wil mensen helpen en bewijzen dat er nog veel mogelijkheden zijn.”

En nu dus ook je eigen kookboek. Waarom moeten moeders met kinderen met voedselintoleranties FOODLESS absoluut in de keuken hebben? “Ja man, zo gaaf! Dat is echt een droom die uitkomt. Ik ben er zo blij mee en vind het super spannend. Waarom je mijn kookboek moet hebben? Omdat het een hartstikke leuk boek is. Nee, even zonder dollen. Ik denk dat het je een hoop inspiratie kan geven en bij elk recept staat aangegeven of het vrij is van allergenen. Ik heb de 14 allergenen gepakt die vastgelegd zijn in de allergenenwetgeving. Vanaf nu hoef je nooit meer een aparte taart voor je dochter of zoon te bakken want de chocoladetaart is voor iedereen lekker!”

kookboek, kind, baby, voedselallergie, allergie, eten, intolerantie, coeliakie, gluten, koemelk, lactose, snoep, lekker, recept, foodless, carlijn, broring, tussendoortje, taart, snack, diner, brood, lunch, tips, idee, keuken, boodschappen, producten, allergenen, voedinsgmiddelen

Wat is het lekkerste kidsproof recept wat erin staat? En wat is jouw eigen favoriet? “Dat is lastig! Ik twijfel tussen de bitterballen – want hoe leuk is dat als je die met je kids maakt? – , de gehaktballetjes met lam en de taarten! Mijn persoonlijke favoriet zijn de garnalenkroketjes. Deze zijn echt om te smullen!”

Boek winnen?

Heb je zin in meer? FOODLESS is onder andere te koop bij Bol.com voor €17,50. Maar wij mogen ook twee exemplaren weggeven. Wil je kans maken op één van deze kookboeken?

 • Like ons bericht over dit kookboek op Facebook en/of Instagram.
 • Laat ons in een reactie hieronder of op social media weten waarom jij FOODLESS graag aan je kookboeken toevoegt.

Volgende week maken we de winnaars bekend!

DIY: 10x Max Verstappen knutsel ideeën
Recept: Finn's favoriete pizza

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reply BISSCHOP 30 september 2016 at 9:20 am

  Wat heb ik met veel plezier en herkenning dit stuk gelezen! Met drie kinderen in huis met coeliakie en twee er van ook lactose intolerantie. Klinkt dit als een ideaal kookboek voor in ons huis. Wat mij aanspreekt is dat ik het in combinatie met de kinderen makkelijk kan maken. Want juist de recepten die genoemd werden, zijn het lekkers dat ik ze tot nu toe bijna niet geboden heb sinds ze Glutenvrij eten. Omdat het moeilijk te kopen is. Dus ik ga zeker het boek bestellen,mocht het kleine kans van het winnen van het boek niet lukken.

 • Reply Lisanne Franse 30 september 2016 at 9:48 am

  Ik ben nog helemaal geen kookgek, ben totaal niet creatief in de keuken. Maar nu ikzelf en mijn zoontje lactose intolerant zijn, wil ik graag meer zelf gaan koken. Dus dit boek zou goed van pas komen!

 • Reply Linda Soute 30 september 2016 at 3:33 pm

  Dat zou leuk zijn. Mijn zoontje heeft een fructose intolerantie en lactose intolerantie. Erg lastig om soms recepten te zoeken.

 • Reply Wendy 1 oktober 2016 at 8:16 am

  Vandaag gaan we de chocoladetaart uitproberen. Een voorproefje voor mijn verjaardag over twee weken. Als het lukt, wil ik graag meer taarten van Foodless maken, zodat het feest dit jaar volledig tarwe- en lactoserij kan zijn. Dan kan mijn dochter heerlijk onbevangen mee snoepen zonder risico dat ze ziek wordt. Dat is al een feest op zich toch!

 • Reply Anita H. 4 oktober 2016 at 4:08 pm

  Ik heb zelf geen kinderen, maar wel regelmatig kinderen op visite (al dan niet met logeerpartijtje). En behalve dat ik zelf lang niet alles kan verdragen, zijn daar inderdaad ook enkele kids bij die niet alles mogen hebben. (Los daarvan: ik ga niet apart iets voor hen bereiden; daar ga ik ook geel tarwe, zuivel of andere “zooi” voor in huis halen. Heel welkom dus.

 • Reply Wendy 10 oktober 2016 at 8:41 am

  Ben zo nieuwsgierig… waar en wanneer worden de winnaars bekend gemaakt?

 • Laat een reactie achter