Wat is het belang van gezonde voeding?

14 juli 2023
Wat is gezonde voeding

We leven in een drukke tijd, die soms niet bij te houden is. Goed voor jezelf zorgen is dan juist nog belangrijker. Soms zijn we zo gewend aan onze dagelijkse en hectische patronen, dat we vaak eigenlijk helemaal niet goed door hebben wat we op een dag allemaal eten. De meeste mensen weten wel dat je gevarieerd moet eten, maar wat is gezond eten precies? En waar moet je dan allemaal op letten? In dit artikel helpen we je alvast een handje op weg wat gezonde voeding nu precies betekent!

Waarom is gezond eten belangrijk?

Een gezond voedingspatroon heeft op zo veel factoren invloed! Het kan helpen bij het voorkomen van verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, hoge bloeddruk en osteoporose. Het bevordert een gezond gewicht, het verbetert je energie en de productiviteit en het heeft een positief effect op de mentale gezondheid. Naast gezonde voeding is het ook essentieel om genoeg te bewegen. Dit kun je het best op vaste momenten doen, zodat het een vast onderdeel wordt van je gezonde levensstijl. Ga iedere dag lekker een stukje fietsen of wandelen! Vind je het lastig om jezelf te motiveren om structureel voldoende te bewegen, kies er dan voor om te trainen met een personal trainer. Dit kan echt overal in Nederland, bijvoorbeeld bij een sportschool in Ridderkerk of waar dan ook. Dan krijg je een op maat gemaakt programma, wat ook weer houvast geeft. Soms kan het met een hectisch leven best uitdagend zijn om én gezond te eten én voldoende te bewegen. Dus maak het jezelf soms ook wat makkelijker.

‘Lees ook: Zelf chips maken van lekkere groentes.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding omvat het eten van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet dat alle essentiële voedingsstoffen levert die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar wat is een gezond voedingspatroon? We geven je een aantal onmisbare kenmerken van wat goede voeding is.

1# Groenten en fruit

De basis van een gezond dieet zijn groenten en fruit, deze zijn een belangrijk onderdeel van elke maaltijd. Ze leveren vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Varieer iedere dag in groente en fruit zodat je veel verschillende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

2# Volle granen

Kies voor volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en havermout in plaats van geraffineerde granen. Volkorenproducten bevatten meer vezels, vitamines en mineralen.

3# Beperk toegevoegde suikers

Verminder de consumptie van voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde suikers, denk hierbij aan frisdrank, snoep, gebak en zoete ontbijtgranen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke suikers uit fruit. Heb je zin om met je kind iets lekkers te bakken, online zijn er genoeg leuke suikervrije recepten te ontdekken.

4# Magere eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei, reparatie en onderhoud van weefsels in het lichaam. Kies voor magere eiwitbronnen, zoals mager vlees, gevogelte, vis, eieren, peulvruchten en magere zuivelproducten.

5# Gezonde vetten

In plaats van verzadigde en transvetten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, kies voor gezonde onverzadigde vetten. Deze zijn te vinden in voedingsmiddelen, zoals avocado’s, olijfolie, noten, zaden en vette vis zoals zalm.

6# Beperk zoutinname

Verminder de inname van natrium door het beperken van de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood, ingeblikt voedsel en kant-en-klaarmaaltijden. Kies in plaats daarvan voor het op smaak brengen van voedsel met kruiden, specerijen en natuurlijke smaakmakers.

7# Voldoende hydratatie

Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Matig de consumptie van suikerhoudende dranken en alcohol.

8# Let op de portiegrootte

Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoeveel je eet. Let bijvoorbeeld op hoeveel eten je ‘s avonds opschept en leer naar je lichaam te luisteren om overeten te voorkomen. We kennen allemaal wel dat moment als je zo iets lekkers eet, je met gemak nog een beetje extra opschept terwijl je eigenlijk al vol zit. Dit zou je eigenlijk dan beter niet kunnen doen.

En natuurlijk is het een mission impossible om de hele week gezond te eten! Hou de 80-20 regel voor jezelf aan, 80% van je voedingspatroon is gezond en 20% is wat minder gezond. Als het moment daar is geniet dan ook volop van je guilty pleasure, zo is het allemaal veel makkelijker vol te houden!

Zo organiseer je je keuken om gezonder te eten
(Weer) met plezier koken? Lees deze fijne tips!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter