Regel nu meer financiële zekerheid voor later

12 maart 2024
Regel nu meer financiële zekerheid voor later

Als moeder loop je al dagelijks meerdere ballen in de lucht te houden. Laat staan als werkende moeder. Alles goed plannen voor de toekomst, voor als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, is dan het laatste waar je hoofd wellicht naar staat. Toch is het verstandig om daar nu al goed over na te denken. Want hoe zit het eigenlijk met je pensioenopbouw? Heb je via je (oud-)werkgever überhaupt hier iets voor opgebouwd? En hoe zit dat als je (tijdelijk) parttime werkt? Of (tijdelijk) bent gestopt met werken omdat je fulltime de zorgen voor de kinderen op je wilt nemen? Oftewel: heb je überhaupt wel een pensioen straks, of heb je een flink gat daarin?

Tips hoe je pensioen kunt sparen

Neem het heft in eigen handen en bouw nu alvast een appeltje voor de dorst voor later op, als aanvulling op je AOW of ter dichting van je pensioengat. De AOW is het basisinkomen dat elke Nederlander na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd ontvangt. Dit bouw je gedurende vijftig jaar lang elk jaar met 2 procent op. Maar als je ook nog eens een paar jaar in het buitenland hebt gewoond, of van plan bent dit te gaan doen, ontvang je straks dus ook nog eens minder AOW, terwijl dit al slechts een uitkering op bijstandsniveau betreft. Gelukkig kun je nu al bijvoorbeeld gaan pensioensparen, zodat je straks een extra aanvulling hebt op je AOW en (eventueel) opgebouwd pensioen.

Wat houdt pensioensparen in?

Open een speciale pensioenspaarrekening bij de bank en zet daar regelmatig een klein bedrag op opzij. De hoogte van dit bedrag kun je zelf bepalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om standaard een bepaald bedrag per maand op die rekening te storten. Of om daarvoor in de plaats, of als aanvulling daarop, ook alle extra dingen, zoals belastingteruggaves of kinderbijslag. Op deze manier bouw je aan extra inkomsten voor later. Dit geld zet je namelijk voor langere tijd vast op een geblokkeerde rekening: tot aan je pensioengerechtigde leeftijd kun je daar níét bij. Nadat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, kun je ervoor kiezen om het bij elkaar gespaarde pensioenbedrag als aanvulling op je AOW of ander opgebouwd pensioen, over een periode van vijf of twintig jaar te laten uitkeren.

>> Lees ook: Verbouwing financieren? Dit zijn 6 slimme mogelijkheden

Wat zijn de voordelen van pensioensparen?

Iets regelen voor je oudedagsvoorziening wordt door de Nederlandse overheid beloond. Daarom krijg je een aantal belastingvoordelen als je gaat pensioensparen. Over de ingelegde bedragen hoef je zolang je spaart geen belasting te betalen. Waardoor je straks netto meer overhoudt. Bij de uitkering ervan moet je overigens wel belasting gaan betalen, maar voor senioren liggen die een stuk lager dan voor mensen die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Dus je houdt er sowieso een belastingvoordeel aan over. Maar dat is niet het enige belastingvoordeel dat je hebt. Je kunt ook je jaarlijkse inleg opgeven bij je inkomstenbelastingaangifte, en krijgt deze dan ‘terug’ van de belasting in de vorm van een mindering op de (eventueel) te betalen inkomstenbelasting. 

Wat zijn de nadelen van pensioensparen?

Je zet je geld voor langere tijd vast op een geblokkeerde rekening. Tot aan je pensioen kun je dus niet bij dit geld. Mocht je in de tussentijd toch bij je geld willen, dan gaat je dit geld kosten, en je belastingvoordeel. Maar het is natuurlijk een pensioenspaarpotje voor later, dus als het goed is, hoef je er in de tussentijd niet aan te komen.

Hoe werkt collageen poeder? Lees hier alles wat je wilt weten!
Hoe verleng je de levensduur van je (dure) winterjas?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter