Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie

3 maart 2022

Ben je de gelukkige eigenaar van een heerlijke ruime zolder, dan zijn de inrichtingsmogelijkheden eindeloos! En dan bedoel ik natuurlijk niet dat het de perfecte ruimte is om te gebruiken als één grote opslagplaats van rommel waar je eigenlijk toch praktisch niks mee doet. Je kunt met deze ruimte veel leukere dingen doen, kijk maar naar deze toffe zolderkamer ideeën. 

Indeling zolder

De zolder kun je op allerlei manieren indelen, dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe groot deze is en wat precies je wensen zijn. Heb je ruimte over dan is dit een fantastische plek om een speelkamer van te maken waar de kids lekker kunnen chillen en heerlijk kunnen spelen. Hang een schommel op, gooi een paar grote kussens op de grond en de kinderen zijn dolgelukkig.

Je kunt er ook voor kiezen om de zolder in verschillende kamers op te delen en de ruimtes te gebruiken als slaapkamer, washok, speelkamer, kantoor of een opberghok. Of als je de zolder volledig gebruikt als kinderkamer, dan kun je ook een mooie scheidingswand plaatsen. Op deze manier wordt een grote ruimte wat knusser en kun je de kamer verdelen in bijvoorbeeld slapen en spelen. It’s up to you! 

Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie
Fotocredits Missterieur
‘Lees ook: Welke kleur in de kinderkamer? Kleur inspiratie en verf ideeën.’

Tips zolderkamer inrichten

De indeling van een zolder vergt iets meer creativiteit dan een normale rechte kamer. Door de – hoge – schuine duiken en gekke hoekjes is het belangrijk om goed te kijken hoe je zo optimaal mogelijk met de ruimte om kan gaan. Maak je er een kinderkamer of een speelkamer van, denk dan goed na over het volgende.

# Schuine wanden

Door de schuine wanden kun je veel ruimte verliezen. Maak juist gebruik van die loze tussenruimte. Onder een schuin dak kun je bijvoorbeeld een superleuke bedstee maken.

Wil je liever een gewoon kinderbed neerzetten, let dan goed op wat voor bed – hoogte – het best op zolder past en wat een goede plek is om deze neer te zetten. Lees de eerder verschenen blog ‘18 Stijlvolle en praktische kinderbedden om heerlijk in te slapen‘ voor leuke bedden inspiratie.

Je kunt ook een mooie kledingkast op maat maken onder een schuin dak. Probeer in ieder geval gebruik te maken van ieder klein hoekje, hang een kleine wandplank op of maak er een mooie nis van om boekjes of leuke accessoires neer te zetten. Ook heel tof is om een schuine wand een kek kleurtje te geven of een strook behang. Vooral met behang geef je een kinderkamer of speelkamer een unieke touch. Behangmerken, zoals Annet Weelink Design, Creative Lab Amsterdam, Studio Ditte, May & Fay en Roomblush hebben geweldige behangprints. Ook bij de Kwantum kun je leuke behangdessins shoppen voor leuke prijsjes.

# Hoogte

Hoe mooi is het als een zolder nog helemaal open is tot aan het puntje van het dak?! De hoogte schept veel ruimte en geeft een heel tof effect, ook al is de kamer misschien niet heel groot. Ook kun je deze hoogte goed benutten voor hoge kasten om spullen op te bergen. En als er genoeg speelruimte is, kun je natuurlijk ook heel goed een schommel of ringen ophangen. Ben je daar op zoek naar, kijk dan eens bij de leuke webshop I Love Speelgoed. Wat helemaal te gek is als je een vide maakt met een trappetje naar boven. Zo maak je optimaal gebruik van de hoogte.

Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie
Foto credits Little Neighbours

Door de hoogte moet je ook goed nadenken over de verlichting. Een hanglamp ophangen is niet altijd mogelijk en ook niet altijd de mooiste oplossing. Denk bij goede zolderkamer verlichting aan inbouwspots of mooie wandlampen. Voor kinderen zijn er superleuke lampen die je aan de muur kunt hangen, kijk eens bij Bol.com of bij Fonq.

# Zoldervloer

Wat te doen met de zoldervloer? Bedenk goed dat het niet te gehorig moet zijn voor de verdieping eronder. Als je kiest voor laminaat of een houten vloer dan zorgt dit toch voor meer geluid. Kies dan voor één of meerdere vloerkleden die het geluid een beetje dempen. Het is functioneel en het maakt een ruimte ook meteen gezellig. Merken, zoals Kids Depot, Tapis Petit en Little Dutch hebben geweldige kinderkamer vloerkleden. Met vloerbedekking is dit geluidsprobleem natuurlijk een stuk minder aan de orde.

# Veiligheid

Waar wel op zolder extra op gelet moet worden is het open trapgat. Zorg ervoor dat het voor kids veilig is om op de zolderverdieping te slapen of te spelen, denk aan een traphekje voor extra veiligheid. En als je de verdieping in kamers gaat verdelen heb je uiteraard een deur die de boel afsluit. Kijk ook als er een verwarmingsketel op zolder hangt of deze goed afgeschermd is voor kinderen.

‘Lees ook: 18 Pareltjes van kinderkledingkasten & tips.’

Zolderkamer ideeën

Wil je aan de slag? Wij geven je een paar hele leuke en originele zolderkamer ideeën!

Studio Reverie

Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie

Inside homepage

Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie

Petit & Small

Studio Reverie

‘Lees ook: 6 Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer.’
Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie

E-mag deco

Studio Reverie

‘Lees ook: De mooiste speelgoedkisten voor in de kinderkamer of woonkamer.’

Waldfrieden state

Little Neighbours

Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie

Klikk

Zolderkamer ideeën: handige tips & inspiratie

Homedit

‘Lees ook: Stijlvolle kindermeubels voor in de woonkamer.’

Heb jij nog leuke en handige zolderkamer ideeën, deel ze met ons!

Tips voor een duurzame kinderkamer
Binnenkijken in de stijlvolle kinderkamer van Vesper

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter