Carrière | 4 Handige tips voor als je een bedrijf gaat overnemen

15 november 2023
Carrière | 4 Handige tips voor als je een bedrijf gaat overnemen



Als je als vrouw moeder wordt zijn er na je verlof allerlei mogelijkheden. Mogelijk wil je helemaal niet werken en vooral bij je kindje zijn of ga je lekker parttime aan de slag. Misschien ga je eindelijk je droom achterna en wil je dolgraag een eigen bedrijf starten. Je kunt een bedrijf zelf opzetten, maar wellicht wil je liever een bedrijf overnemen. Wordt dit de eerste keer dat je zoiets doet? Dan geven wij je alvast deze 4 handige tips voor een bedrijfsovername.

Een bedrijf overnemen, dit zijn praktische tips!

1# Doe onderzoek naar het bedrijf

Dit lijkt misschien een open deur, maar helaas is dit een veelgemaakte fout bij een bedrijfsovername. Er komt simpelweg meer bij kijken dan het neertellen van een geldbedrag. Je wilt immers geen bedrijf kopen dat op de rand van de afgrond staat. Neem een bedrijf daarom nooit over voordat je er financieel onderzoek naar gedaan hebt. Dit kun je zelf doen, maar het is beter om dit uit te besteden aan een onafhankelijke partij die hier ervaring mee heeft. Beperk je overigens niet alleen tot de financiën, maar kijk ook naar de toekomst van het bedrijf. In het verleden behaalde resultaten bieden namelijk geen garantie voor de toekomst.

2# Stel een zoekprofiel op

Wil je een bedrijf overnemen, maar heb je nog geen geschikte partij gevonden? Dan kan het al snel voelen alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg. Om het jezelf makkelijker te maken, stel je een zoekprofiel op. Je bakent op deze manier onder meer het soort bedrijf, de regio, de branche en de grootte af. Ga hierbij niet over één nacht ijs, maar neem er de tijd voor. Hoe specifieker het zoekprofiel, des te makkelijker het wordt om een geschikt bedrijf te vinden. Je kunt eventueel hulp inschakelen bij het maken van een zoekprofiel als je er zelf niet uitkomt.

>> Lees ook: Werken als zzp’er? Dit moet je regelen!

3# Zet alles op papier

Als je eenmaal een geschikt bedrijf gevonden hebt, wordt het tijd om het eerste contact te leggen. Verloopt het contact met de eigenaar goed? Dan heb je misschien de neiging om bepaalde zaken mondeling af te handelen. Begrijpelijk, maar verstandig is het allerminst. Je hebt immers niets om op terug te vallen als de overname niet volledig is vastgelegd op papier. Neem daarom alleen een bedrijf over als alles op papier staat. Vergeet bovendien het concurrentiebeding niet. Hiermee sluit je uit dat de verkopende partij in een bepaalde periode niet bij een concurrent aan de slag mag gaan. 

4# Denk na over de financiering

Het is heel goed mogelijk dat je een bedrijfsovername niet volledig met eigen geld kunt financieren. Bedenk daarom hoe je het geld bij elkaar kunt krijgen. De kans is groot dat je uiteindelijk uitkomt bij een zakelijke financiering. Omdat de overname van een bedrijf gezien kan worden als een langlopende investering, is zakelijk krediet hier niet geschikt voor. Dit krediet wordt vooral gebruikt om werkkapitaal of voorraden te financieren. Voor de overname van een bedrijf kun je beter een zakelijke lening aanvragen. Keurt een geldverstrekker je aanvraag goed? Dan maken zij het volledige bedrag in één keer naar je over. Hierdoor beschik je direct over de financiële middelen om een bedrijfsovername af te ronden.

Hopelijk hebben we je alvast een beetje op weg geholpen, veel succes!

Een eigen boek drukken is niet zo ingewikkeld als het lijkt
Duurzame kerst cadeau ideeën voor stijlvolle vrouwen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter