Een eigen boek drukken is niet zo ingewikkeld als het lijkt

22 november 2023
Een eigen boek drukken is niet zo ingewikkeld als het lijkt

Droom jij van het drukken van een eigen boek? Of het nu gaat om een prachtig fotoboek ter herinnering aan de vakantie, een bundeling van jouw favoriete recepten om te koken of een eigen kinderboek. Je kunt eenvoudig zelf een boek laten drukken, zowel in grote als kleine oplage. Waar je rekening mee moet houden voor het mooiste resultaat lees je hier. 

Een eigen boek drukken, dit moet je weten

Een boek drukken met harde of zachte kaft?

Je moet een boek niet aan zijn buitenkant beoordelen, toch? Wel is een passende kaft bepalend voor de uitstraling en levensduur van jouw eigen boek. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden en goed over na te denken bij een eigen boek drukken. Zo kun je kiezen uit een softcover of hardcover boek.  Een softcover is de meest gangbare optie en is beschikbaar in allerlei formaten en afwerkingen. Je kunt hierbij het meest creatief zijn in jouw ontwerp van het boek. Voor extra bescherming en een mooie uitstraling van buiten kun je kiezen voor een soft cover met glanzend of mat folie als afwerking. Een hardcover is een stuk steviger. Hierdoor geldt dit vooral voor dikkere boeken vanaf 40 pagina’s in A4, A5 of vierkant formaat. Voordeel van zo’n harde kaft is dat je het boek makkelijk kunt neerzetten en dat het beter tegen een stootje kan dan een softcover, zonder ezelsoren te krijgen. 

Verschillende papiersoorten voor boeken

Net als de kaft voor de buitenkant, is ook de papiersoort van de bladzijdes bepalend voor de uitstraling van de binnenkant van je boek. Zo kun je kiezen uit verschillende diktes met mat, glans of recyclingpapier. Vaak wordt voor een boek vol foto’s gekozen voor dikker papier, vaak vanaf 120 gram, zodat de kleuren mooi uitkomen en er geen doordruk van de andere kant zichtbaar is. Voor boeken vol met tekst is een dunnere soort papier ook geen probleem. Recyclingpapier is een goede keuze wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt. Daarbij is dit papier ook goed overschrijfbaar, waardoor je eenvoudig notities met pen of potlood op een bladzijde kunt toevoegen. Wanneer je dit liever niet hebt kun je beter kiezen voor machine coated (MC) papiersoorten, deze zijn een stuk gladder en daardoor niet goed te beschrijven. Laat je vooral adviseren door de drukker als je twijfelt over het juiste soort papier.

>> Lees ook: Voorleesboeken | De leukste, mooiste & grappigste nieuwe boeken voor kids

Officiële uitgave met een ISBN nummer

Wil je jouw eigen boek officieel uitgeven? Dan moet je deze koppelen met een ISBN nummer. Dit is een uniek nummer dat aan iedere uitgave en uitvoering van het boek gekoppeld wordt. Hierdoor kunnen mensen en boekhandels jouw exemplaar eenvoudig terugvinden en kun je de boeken officieel verkopen! Regel dit voordat je het boek laat afdrukken, vanzelfsprekend kan je het verkregen nummer dan nog meenemen in het ontwerp van de kaft. Voor de aanvraag van zo’n nummer moet je wel betalen. Deze prijzen verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid die je aanvraagt. 

Houd de kosten van jouw boek laag

Wil je de kosten van jouw boek laaghouden? In zekere zin heb je de kosten van het uitgeven van jouw boek in eigen hand. Een groot deel van het proces, het schrijven en ontwerpen ervan doe je immers al zelf. Wanneer je kiest voor een online drukkerij ben je gemiddeld tussen de €5 a €10 per boek kwijt om te laten drukken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk of je kiest voor een simpele kaft, dikke papiersoort of een luxe afwerking. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ook ligt de stukprijs voor het drukken in kleine oplages een stuk hoger dan wanneer je direct voor de massa gaat.

Denk vooraf dus goed na op welke manier en hoeveel eigen boeken je wilt drukken. Het enige wat je daarna hoeft te doen is jouw ontwerp uploaden en aangeven welke specificaties van papier je wilt hebben. De drukkerij regelt de rest en zorgt dat jouw eigen boek binnenkort bedrukt op de mat valt! 

In de buitenlucht actief bewegen? Dit heb je nodig!
Waarom spelen voor peuters belangrijk is | Met leerzame speeltips!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter