Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto’s, kunst & posters

13 mei 2022
Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters.

Een fotomuur is een tijdloze en super leuke manier om je mooiste foto’s, kunst en posters een mooi plekje te geven in huis. Zo’n privé galerij geeft de woonkamer, slaapkamer of gang een heel persoonlijke touch en is een echte eyecatcher. Maar hoe maak je zo’n fotomuur? En hoe zorg je ervoor dat alle lijsten één geheel vormen en er bij elkaar niet uitzien als een ratjetoe? Lees onze tips en daarna kun jij zelf de perfecte fotomuur maken!

10 Tips voor het maken van een fotomuur

#1 Bepaal welke foto’s, kunst en posters een plekje krijgen aan jouw fotomuur

Met een fotomuur kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Of beter nog; je moet het bont maken. Want juist de mix zorgt voor een geheel. Dus kies voor een mooie zwart-wit portretfoto en combineer die met een zonnige en kleurrijke gezinsfoto, een poster met een quote in een opvallende kleur, een abstract kunstwerk enzovoort. Ook kun je met verschillende materialen spelen; een kunstwerk op canvas, een foto in een lijst en denk zo verder. En heb jij het liever wat minder opvallend; ga dan juist voor alleen maar zwart-wit objecten, een collage met dezelfde stijl prints of een muur met alleen maar bloemen. Wat je in ieder geval niet moet doen is een zwart-wit foto naast een zwart-wit tekening hangen en daarnaast weer twee kleurrijke foto’s en posters. Als je voor verschillende kleuren en stijlen kiest, gooi dan de boel door elkaar.

Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters.

#2 Kies mooie lijsten uit

Kies daarna mooie lijsten uit in een stijl die bij je past. Wordt de fotomuur dé eyecatcher in de ruimte, dan mag je daarmee best wel uitpakken. Wissel verschillende stijlen, materialen en kleuren lijsten af. En komt de fotomuur in een kamer die al vol staat met kleurrijke accessoires en wil je een wat rustigere muur? Dan is het mooi om te kiezen voor strakke lijsten van één soort materiaal, zoals blank of zwart hout of gouden fotolijsten. Tip: Bij het familiebedrijf Verno – in de Cruquius bij onze hometown Haarlem – kun je alle soorten lijsten – van strak tot barok of Scandinavisch – op maat laten maken, waardoor je niet vast zit aan standaard afmetingen.

‘Lees ook: Vakantiefoto’s | 10 Creatieve ideeën die je met je mooiste vakantie foto’s kunt doen.’

#3 Wissel groot en klein af

Het leukste voor een fotomuur in je eigen huis is om te kiezen voor verschillende formaten lijsten. Dat geeft een speels effect, terwijl een collage met lijsten van dezelfde grootte weer een formele uitstraling geeft. Hang bijvoorbeeld een grote eyecatcher in het midden met daaromheen allemaal kleinere lijsten. Of kies voor lijsten die maar een klein beetje van formaat verschillen als je niet wil dat er één foto of kunstwerk uitspringt, maar de aandacht juist verdeeld wordt.

Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters.

#4 Let op de kleuren

Een fotomuur is een grote sfeerbepaler in de kamer, dus let wel op het kleurenpalet van je collage. De kleuren hoeven niet allemaal bij elkaar te passen. Maar als er een bepaalde kleur dominant aanwezig is, moet je je afvragen of deze matcht bij de rest van je inrichting en je smaak.

#5 Bepaal hoe hoog en breed je fotomuur wordt

Denk van te voren ook na over hoe hoog en breed de fotomuur mag worden. Met een verticale compositie maak je het plafond optisch hoger. Terwijl een horizontale compositie een hoge kamer juist wat knusser maakt. In het geval van een fotomuur kun je een lijst in ieder geval niet te hoog of te laag ophangen, zoals dat wel het geval is als je hem alleen een plekje aan de muur geeft. Collages vanaf de plint tot aan het plafond kunnen echt geweldig staan. Als de collage boven een meubel zoals een kast of een bank komt te hangen, werk dan juist naar de breedte toe en centreer het meubelstuk in het midden.

#6 Wissel de lijsten af met andere objecten

Niet alleen foto’s, kunst en posters zijn leuk om je fotomuur mee aan te kleden. Ook andere objecten zoals spiegels, bordjes en tegeltjes staan er te gek bij. En om dat een beetje in dezelfde stijl te doen, kun je een spiegel bijvoorbeeld ook inlijsten. Ook dit doen ze bij Verno – Framed with love, de lijsten expert. Met een spiegel in hun brede, klassieke lijst heb je echt een eyecatcher aan de muur.

Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters.

#7 De compositie van je fotomuur maken

Voordat je gaat boren, ga je nu eerst de compositie van je fotomuur maken. Leg alle foto’s, posters en kunst op de vloer en ga net zolang door met schuiven totdat je tevreden over de indeling bent. Ook kun je de formaten van de lijsten knippen uit papier en deze met makkelijk te verwijderen tape op de muur plakken. Zo krijg je een goed beeld van hoe het er op de muur uit komt te zien. Begin met de grootste lijst als middelpunt en positioneer de andere lijsten daar omheen. Ter inspiratie hebben we een aantal compositie voorbeelden voor een fotomuur gemaakt.

Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters.

#8 Houd de afstand tussen de lijsten gelijk

De afstand tussen de fotolijsten kun je het beste afstemmen op het meubelstuk waarboven de fotomuur komt. Het is het mooiste als de afstanden klein zijn – zo’n 4 à 5 centimeter ruimte tussen de lijsten in – en de afstanden tussen alle lijsten ook gelijk zijn. Alleen als je de fotomuur aanzienlijk kleiner wil maken dan het meubelstuk eronder kun je wat grotere afstanden aanhouden. En ook lijsten die wat dikker zijn, mag je iets meer ruimte geven.

‘Lees ook: Inspiratie voor een familie fotoshoot, maar dan net even een tikkeltje anders!

#9 Hang de lijsten kaarsrecht op (en tips hoe je dat kunt doen)

Nu je weet wat je wilt gaan ophangen en waar de lijsten moeten komen, is het tijd om de fotomuur écht te gaan maken. En dat is best een secuur klusje. Want als er één lijst in je collage niet helemaal recht hangt of de afstand tussen twee lijsten niet klopt, oogt de fotomuur gelijk rommelig. Neem voor het ophangen van de lijsten dus de tijd en vraag om hulp. Iemand die de lijst voor je vast kan houden, terwijl jij op een afstand checkt of het de juiste plek is.

Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters.

Begin met de grootste lijst in het midden. Plak schilderstape op de achterkant van de fotolijst en markeer met een duidelijke stift op de tape waar de schroeven of spijkers moeten komen. Vervolgens trek je de tape van de lijst af en plak je die met behulp van een waterpas kaarsrecht op de muur. Boor de schroeven door de tape heen in de muur op de plekken die je eerder gemarkeerd hebt en trek de tape dan om de schroeven heen weer van de muur af. Meet vervolgens de afstand tussen de volgende fotolijst en markeer de hoeken. Daarna herhaal je de stappen met de tape en plak je de tape tussen de gemarkeerde hoeken waterpas, zodat je de volgende schroeven kunt boren of spijkers in de muur kunt slaan.

#10 Laat de muur leven

Tot slot nog een laatste tip voor het maken van een mooie fotomuur. Laat de muur leven! Wissel de foto’s bijvoorbeeld ieder half jaar om, lijst eens een andere poster in of breid je fotomuur uit door er meer objecten aan toe te voegen. Zo raak je nooit op je fotomuur uitgekeken!

We hopen dat deze tips je helpen bij het maken van je eigen fotomuur. En heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie. We denken graag met je mee! En laat je ons weten of je fotomuur mooi geworden is, dat vinden we leuk!

Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters.
Fotomuur maken | Zo creëer je een toffe wand met foto's, kunst & posters.
Muuto in de spotlight | Onze favoriete items van dit toffe design merk
Kleine tuin met kinderen | Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Loraine 14 maart 2024 at 3:52 pm

  Hi Annemieke,

  Ik stuur je een berichtje omdat ik je website erg leuk en interessant vond.
  Ik ben net verhuisd samen met mijn partner. Wij hebben een hele lange gang (witte muur) en een donkere vloer (kers kleur). Nu wil ik graag een foto muur gaan maken. Wat adviseer je? Een fotomuur met zwart wit foto’s / kleur of gemixt?
  Mijn tweede vraag hoe bepaal je wat voor thema leuk is? Zijn er ook echt nó go’s? Ik wil bijvoorbeeld quotes ophangen, mijn fav artiesten, vakantie fotos van mij en mijn partner.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes!

 • Laat een reactie achter