Dit zijn geschikte zakmessen voor kinderen!

29 juni 2023
Dit zijn geschikte zakmessen voor kinderen!

Fanatieke hutten bouwers, fikkie stokers en jonge avonturiers vragen er op een dag ongetwijfeld naar; een eigen zakmes! Een handig stukje gereedschap bij het bouwen van een schuilplaats in het bos, het slijpen van takken of snijden van marshmallow stokjes voor boven het kampvuur. Maar als ouder wil je natuurlijk wel dat dit allemaal veilig gaat. Daarom helpen wij je bij het uitzoeken van geschikte zakmessen voor kinderen. En we geven je tips voor afspraken die je met je kind kunt maken over de omgang met een zakmes.

Geschikte zakmessen voor kinderen

Zakmessen met een stompe of afgeronde punt

Kies in eerste instantie voor een mes met een stompe of afgeronde punt. Want wanneer kinderen voor het eerst met een zakmes werken, is het aanvoelen van hoeveel kracht je moet zetten nog lastig. En daarom schieten ze nog wel eens uit. Een stompe punt voorkomt dan dat ze zichzelf of een ander verwonden. Een leuk kindermes met afgeronde punt is bijvoorbeeld het ‘Mora Safe Pro C mes’ of ‘My first Opinel‘. Het lemmet is gewoon geslepen zodat het echt gebruikt kan worden. En de handgreep is er in een aantal vrolijke kleuren.

Vanaf welke leeftijd een zakmes?
Er is geen officiële minimum leeftijd voor het gebruiken van een zakmes. Maar 7 à 8 jaar (en onder toezicht van een ouder!) is een mooie richtlijn. Als ouder kun je zelf het beste inschatten wanneer je kind er aan toe is. Je kunt dat bijvoorbeeld uittesten door thuis eens samen te oefenen. Is je kind een verantwoordelijk type of heeft het een goede motoriek, dan zal het sneller veilig met een zakmes om kunnen gaan dan iemand die minder handig is.

Zakmes met inklap beveiliging

Geschikte zakmessen voor kinderen hebben ook een goede inklap beveiliging, een soort vergrendelingsslot. Die voorkomt dat het mes tijdens het gebruik dichtklapt waardoor de vingers ertussen kunnen komen. En ook hebben sommige kinderzakmessen vingerbeveiliging tussen het lemmet en het handvat, waardoor de vingers of hand van je kind niet per ongeluk in het mes kunnen glijden. Een voorbeeld daarvan is ‘Le Petit Chef’ van Opinel.

Een scherp zakmes

Wanneer je kind nog nooit een eigen zakmes gehad heeft, ben je misschien geneigd om voor een lekker bot mesje te kiezen. En het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een scherp mes is veiliger dan een minder scherp of bot mes. Met een scherp zakmes kunnen kinderen namelijk makkelijker door het hout snijden zonder dat het mes blijft hangen, waardoor ze niet zoveel kracht hoeven te zetten en minder snel uitschieten. Wanneer je kind zijn of haar zakmes vaak gebruikt, kan het daarom handig zijn om ook gelijk een slijpsteentje te kopen. Daarmee kunnen ze het mes weer scherp maken. Kinderzakmessen zijn meestal wel wat minder scherp dan gewone zakmessen.

‘Lees ook: De baas over je eigen zakgeld, of niet?

Takkenschiller

Een takkenschiller (van Kids At Work) is een perfecte tool om kinderen veilig te leren omgaan met messen. Hij ziet eruit als een dunschiller. En je kunt er takken mee schillen; bijvoorbeeld om de bast er vanaf te halen of om een punt aan een tak of stok te slijpen. En met het zaagblad aan de zijkant kan je kind takjes zagen, bijvoorbeeld voor een kampvuur. De eerste stap naar een echt zakmes!

Dit zijn geschikte zakmessen voor kinderen!

Multitool zakmes voor kinderen

Een multitool zakmes is tot slot een fantastisch mes om voor te kiezen als je kind een echte bouwer is. Die bevatten alles wat een kind op avontuur nodig heeft. Een zaagje, tangetje, flesopener, schroevendraaier, pincet, schaar en tandenstoker bijvoorbeeld, maar ook een scherp mes. En dat valt bij kleine avonturiers altijd erg in de smaak. Het Zwitserse messenmerk Victorinox heeft behoorlijk wat multitool zakmessen voor kinderen in de collectie. En ook bij het merk Leatherman kun je goed slagen.

Zakmes regels

Wanneer je je kind voor het eerst een zakmes geeft, is het tot slot wel handig om daar goede afspraken over te maken. Om je een idee te geven, hebben we wat regels op een rij gezet.

  • Gebruik het zakmes alleen thuis, wanneer er een volwassene bij is.
  • Het zakmes mag het huis niet verlaten, tenzij er iets anders is afgesproken.
  • Snijd met een zakmes altijd van je af en naar beneden. Of naar je duim toe.
  • Wanneer je je zakmes gebruikt, ben je niet met andere dingen bezig en laat je je niet afleiden. En je staat of je zit stil.
  • Loop of ren nooit met een opengeklapt zakmes.
  • Pas op je vingers bij het inklappen van het lemmet.
  • Ruim je zakmes altijd dichtgeklapt en op een veilige plek op wanneer het niet in gebruik is. Dus buiten het bereik van eventuele jongere broertjes of zusjes.
  • Zorg dat je niets beschadigt. Snijd bijvoorbeeld niet in meubels, op een tafel of in levende dingen zoals bomen of dieren.
  • En gebruik een zakmes tot slot nooit als wapen. Ook niet om te dreigen en ook niet voor de grap.

We hopen dat we je op weg hebben geholpen bij de zoektocht naar een geschikt zakmes voor je kind! Heb je nog leuke aanvullende tips, laat hieronder dan vooral je reactie achter.

Leuke gedichtjes & teksten om juf of meester te bedanken
Hoe richt je een sfeervolle slaapkamer in?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter