Hoe richt je een sfeervolle slaapkamer in?

27 juni 2023
Hoe richt je een sfeervolle slaapkamer in?

De slaapkamer is de plek waar je wilt ontspannen na een lange, drukke dag. Je brengt er dan ook behoorlijk wat uren van je leven in door, dus is het belangrijk om van de slaapkamer echt een ruimte te maken waarin jij je helemaal thuis voelt. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan verder en ontdek hoe je een sfeervolle slaapkamer het beste kunt inrichten. En wat je daar allemaal voor nodig hebt!

Privacy

Privacy is erg belangrijk in een slaapkamer. Ontspannen lukt een stuk minder goed als je merkt dat de overbuurman bij jou naar binnen kan kijken. En daarnaast ben je misschien ook wel iemand die niet goed slaapt wanneer het niet helemaal donker is. Raamdecoratie zorgt voor duisternis en voor privacy en brengt bovendien sfeer in een slaapkamer. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van verduisterende rolgordijnen en overgordijnen om het praktische met het sfeervolle te verenigen. Wil je gaan voor wat extra luxe in de slaapkamer? Kies dan voor velour gordijnen. Velour gordijnen, ook wel fluwelen of velvet gordijnen genoemd, hebben een elegante uitstraling en hebben door de dikte van de stof niet alleen een verduisterende werking, ze isoleren ook en houden op warme dagen de zon buiten.

De juiste kleur

Kleuren hebben invloed op je humeur. Zo worden mensen vaak vrolijk van oranje, kan felrood agressief overkomen en zachtgroen is weer rustgevend. Zoek naar kleuren die voor jou rustgevend zijn en saus daar de muren van de slaapkamer mee. Kies daarvoor alleen liever geen harde of donkere kleuren om te voorkomen dat de ruimte drukker of kleiner lijkt dan hij in werkelijkheid is. Maar ga in plaats daarvan voor bijvoorbeeld een zacht blauwe slaapkamer of een kamer waar lichtgroen overheerst.

‘Lees ook: Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting.’

De juiste verlichting

Verlichting is belangrijk in iedere ruimte, dus ook in een slaapkamer. Een goede keuze zijn verstelbare spotjes met licht dat je kunt dimmen. De lampen richt je flexibel op verschillende delen van de slaapkamer zodat er geen donker hoekje is. Bovendien kun je de flexibele spotjes al naar gelang de tijd van het jaar aanpassen. In de zomer heb je bijvoorbeeld meer zonlicht, waardoor je wellicht minder elektrisch licht nodig hebt. Met dimbare spotjes pas je de lichtsterkte aan op iedere situatie. Feller licht om je bij aan te kleden en zacht licht als je nog even wilt lezen in bed bijvoorbeeld. En naast deze basisverlichting kun je ook nog wat sfeerlicht toevoegen in de vorm van leuke lampjes op of bij je nachtkastje.

De vloer

Wanneer je opstaat, is de vloer het eerste wat jij aanraakt met je voeten. Een goede slaapkamer vloer kan dus het verschil maken met welk been jij uit bed stapt! Voor een sfeervolle slaapkamer kies je waarschijnlijk niet voor tegels of een gietvloer. Maar een houten vloer, laminaat, PVC of vinyl kunnen wel veel warmte en gezelligheid toevoegen. Helemaal als je er een lekker zacht kleed op legt. En wil je dat je voetjes in ieder deel van de slaapkamer geaaid worden? Kies dan voor een lekkere zachte en mooie vloerbedekking.

Planten

Tot slot doet groen het ook altijd goed in een sfeervolle slaapkamer. Niet alleen geven ze een natuurlijke, warme sfeer aan een ruimte. Maar ze helpen je ook een handje door bij te dragen aan een gezonder leefklimaat. Om te bepalen welke planten het meest geschikt zijn voor de ruimte, kun je kijken naar de hoeveelheid natuurlijk licht in de slaapkamer en daar de planten op afstemmen.

Dit zijn geschikte zakmessen voor kinderen!
De kracht van journalen: Ontdek wat het is & waarom jij het moet doen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter