Zo koop je de beste en meest betrouwbare occasions

31 mei 2023
Zo koop je de beste en meest betrouwbare occasions! Tips & een handig stappenplan.

Ben je op zoek naar een goede, ‘nieuwe’ occasion, oftewel een tweedehands auto, voor jou en je gezin? Dan wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken. Maar wat zijn de beste tweedehands automerken? Waar moet je op letten bij het kopen van een occasion? Is de prijs eerlijk? En hoe kom je erachter of een auto verborgen gebreken heeft? Om je voor een miskoop te behoeden, hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet die je zeker helpen bij de aanschaf. Zo koop je de beste en meest betrouwbare occasions!

1. Kies een auto die bij je past

Misschien heb je al een idee van wat voor occasion je zou willen kopen. Maar als je dat nog niet weet, is het goed om na te denken over wat de meest passende auto voor jou is. Vraag je bijvoorbeeld af of je een handgeschakelde auto of automaat wil, waarvoor je de auto allemaal gebruikt, hoeveel kilometers je verwacht te maken, hoeveel mensen er (in de toekomst) in moeten passen en welke opties je belangrijk vindt. Wil je extra veel bagageruimte of juist een compact model, zoek je naar comfort of juist een sportievere uitstraling?

2. Wat zijn de meest betrouwbare occasions merken?

Daarnaast wil je natuurlijk een auto die weer een tijd meegaat, dus is betrouwbaarheid ook erg belangrijk. Uit jaarlijks onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de meest betrouwbare occassions dit jaar uit Korea en Japan komen. Automerken als Toyota, Mitsubishi, Suzuki en Subaru krijgen het minst te maken met gebreken. Maar ook BMW staat in de top 5. Citroën komt dit jaar als minst betrouwbare automerk uit de test, gevolgd door Renault, Ford en Fiat. Verder is het ook belangrijk dat de verkoper betrouwbaar is. Dus ga bijvoorbeeld naar een erkende autodealer of een particuliere verkoper met een goede reputatie en lees reviews.

2. Bepaal je budget en of je wil kopen of leasen

Naast je wensen, speelt je budget natuurlijk ook een grote rol. De aanschaf van een occasion is niet goedkoop, sterker nog, ze zijn de afgelopen tijd zelfs flink in prijs gestegen door de lange levertijden op nieuwe auto’s. Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare occasion heb je dan ook meestal wel een flinke som geld nodig. Voor €7500,- komen de wat grotere gezinsmodellen binnen handbereik. Maar dat gaat dan wel vaak om oude auto’s met veel kilometers op de teller. Je moet dan dus rekening houden met hoge onderhoudskosten. Wil je niet afhankelijk zijn van de oude of goedkopere modellen? Dan is het leasen van een occasion ook een overweging. Op die manier kun je bijvoorbeeld wel kijken naar een bmw occasion private lease of private lease occasion volkswagen. Wanneer je een private leasecontract afsluit, betaal je iedere maand een vast bedrag. Met dit bedrag heb je de auto tot je beschikking en daarnaast zijn ook de verzekering, reparaties en onderhoudskosten zoals nieuwe banden gedekt, net als vervangend vervoer bij pech of wanneer de auto tijdelijk in de garage staat.

3. Controleer de kilometerstand en onderhoudsgeschiedenis van de occasion

Controleer voordat je gaat kijken de kilometerstand van de auto. Dat kun je heel makkelijk doen via de website van het RDW. Daar zie je ook gelijk de APK geschiedenis, hoeveel eigenaren de auto heeft gehad en of de auto als gestolen geregistreerd staat. Een lage kilometerstand is vaak gunstiger, maar wees alert op te goede aanbiedingen voor auto’s met extreem lage kilometerstanden, omdat dit mogelijk wijst op teruggedraaide tellers. Controleer ook of de kilometerstand overeenkomt met het onderhoudsverleden en de algehele staat van de auto. Je kunt bijvoorbeeld aan de eigenaar vragen of er een onderhoudsboekje aanwezig is. En vraag ook hoe de auto gebruikt is; heeft de auto veel korte ritjes gemaakt of heeft de auto lang stil gestaan? Een auto met weinig gemaakte kilometers en slecht onderhoud kan in slechtere staat zijn dan een auto met meer kilometers en goed onderhoud.

Tip! Leg de kilometerstand vast in de koopovereenkomst. Blijkt achteraf dat er toch mee geknoeid is, dan kun je de verkoop ongedaan maken.

4. Maak altijd een proefrit

Maak altijd een uitgebreide proefrit om de auto te ervaren. Voel hoe de auto voor jou voelt en let op eventuele abnormale geluiden, trillingen of andere problemen tijdens het rijden. Rijd daarbij over verschillende soorten wegen: van de snelweg tot een langzame route over kinderkopjes door de binnenstad. En neem de tijd om alle verschillende functies en systemen van de auto goed te testen. Remmen, schakelen, de ruitenwissers, radio, airco…. Zo ontdek je of alles werkt, betrouwbaar is en of de occasion je bevalt.

5. Neem iemand mee met verstand van auto’s

Ook al ben je zelf best op de hoogte van waar een goede auto aan moet voldoen, neem toch iemand mee als je een proefrit gaat maken. Want twee mensen zien altijd meer dan één. Misschien heb je een vriend of kennis met verstand van auto’s, dat is natuurlijk ideaal. En bespreek vooraf samen wat je wil vragen en eventueel hoe je wilt onderhandelen. Dan kun je elkaar steunen en aanvullen tijdens het proces.

‘Lees ook: Nieuwe auto? Zo sluit je de beste autoverzekering af!

6. Wees alert op schade en mankementen

Controleer de auto na de proefrit ook op eventuele schade of roest. Hoewel de verkoper verplicht is om eventuele mankementen te melden, gebeurt dat vaak niet. En je hebt zelf onderzoeksplicht. Dus let bijvoorbeeld op ongelijke lak; is er kleurverschil, deuken, krassen, het sluiten van deuren, achterklep en motorkap en andere tekenen van schade. Controleer ook de binnenkant van de auto op eventuele slijtage of beschadigingen. En twijfel je? Laat de auto dan technisch inspecteren door een onafhankelijke monteur voordat je tot aankoop overgaat. Een grondige inspectie kan verborgen problemen aan het licht brengen en je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

7. Is de prijs van de occasion betrouwbaar?

Als de auto goed voelt en je denkt dat dit hem voor jou is, ga dan nog steeds niet gelijk over tot aankoop. Maar doe eerst nog even prijsonderzoek naar vergelijkbare auto’s om een idee te krijgen van de gangbare prijsklasse voor het specifieke model, het bouwjaar en de kilometerstand. Dit helpt je om te beoordelen of de vraagprijs redelijk is. En deze kennis en informatie kan je bovendien helpen bij het onderhandelen over de prijs. En bespreek ook wat er allemaal onder de aankoopsom valt: belasting, afleveringskosten, brandstof, setje winterwielen, tenaamstelling, videoschermpjes etc?

8. Garantie, verzekering en eigendomsoverdracht

Garantie op een occasion is niet vanzelfsprekend. Kijk daarom altijd naar de garantie voorwaarden en leg ze eventueel vast in de verkoopovereenkomst. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je auto er halverwege de rit naar huis al mee stopt. Controleer tot slot of de autoverzekering geldig is en vraag om alle benodigde documenten voor de eigendomsoverdracht, zoals het originele kentekenbewijs, de onderhoudshistorie en de facturen van eventuele reparaties. Dan heb je het hele pakketje helemaal compleet!

We hopen dat deze tips je helpen bij het vinden van de beste en meest betrouwbare occasions voor jou en je gezin. Succes! En alvast veel rijplezier.

Vloertegels in je interieur, stijlvol, praktisch & duurzaam!
(Weer) met plezier koken? Lees deze fijne tips!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter