Het effect van een beeldscherm & test: Zijn de ogen van jouw kind gezond?

3 september 2019
Oogtest kind: Test snel & makkelijk of de ogen van jouw kind gezond zijn

“Voorzichtig met je ogen! Je hebt er maar twee!” roep ik regelmatig als de kinderen weer gevaarlijk met de punt van een schaar voor hun gezicht lopen te zwaaien, of bedacht hebben dat ‘durf-jij-je-oogbal-aan-te-raken’ wel een leuk spelletje is. Maar roep ik dat ook als ze even op de bank liggen te Netflixen, YouTube filmpjes te kijken op hun tablet of als ze een spelletje aan het spelen zijn op mijn mobiel? Nope! Want hoeveel kwaad kan dat? Nou… Het lijkt vrij onschuldig; je kind even je telefoon geven. Maar toen ik een tijd geleden met Charlie naar het consultatiebureau moest voor het oogonderzoek, werd ik geconfronteerd met wat de vervelende gevolgen kunnen zijn van een beeldscherm op de ogen van je kind.

Het beeldscherm speelt een steeds grotere rol bij ons thuis

Wij hebben nooit beeldschermafspraken gemaakt met onze kinderen over wanneer ze mogen kijken en hoe lang. Dat wil niet zeggen dat Finn en Charlie grenzeloos naar de iPad, televisie of mobiel mogen staren. Maar het gaat gewoon een beetje op fingerspitzengevoel. Komt het buiten met bakken uit de lucht vallen, dan houden we een filmmiddag. Hebben we een lange autoreis naar onze vakantiebestemming dan zet ik de tablet in als achterbank vermaak. Maar is het mooi weer zoals vorige week dan gaan er ook dagen voorbij waarop alle elektronica uit blijft.

‘Lees ook: Veilig internetten – Zo maak je je tablet of telefoon helemaal kidsproof.’

Wel merk ik dat het beeldscherm een steeds grotere rol in het leven van mijn kinderen gaat spelen nu ze ouder worden. En dat ik meer dan vroeger moet zeggen; “Nu gaat dat ding uit!”. Finn volgt vloggers als Enzo Knol en Dylan Haegens op YouTube en raakt daardoor weer geïnspireerd om zelf video’s te maken op TikTok; een social media app waarmee je korte creatieve video’s kunt maken en delen met je vrienden. Playdates na school worden niet meer gemaakt om lekker met elkaar te LEGO-en of buiten te spelen, maar om te Minecraften of FIFA-en. En sommige vriendjes krijgen al hun eerste mobiele telefoon.

Shocker! Zo lang kijken kids gemiddeld naar een scherm
Volgens verschillende onderzoeken kijken kinderen per dag gemiddeld vijf uur naar een scherm; televisie, mobiel, tablet en/of computer. Ik vind dat een behoorlijke shocker! Daarbij valt het beeldschermgebruik van mijn kids 100% mee. Hoe lang mag jouw kind naar een schermpje kijken?

Het effect op de ogen van het naar een schermpje staren

Nu ben ik nooit anti-beeldscherm geweest. Het hoort een beetje bij deze tijd en generatie. En zelf doe ik met een eigen blog en YouTube kanaal natuurlijk ook een duit in het zakje. Maar sinds dat ene bezoek aan het consultatiebureau ben ik wel bewuster gemaakt. Mij werd namelijk verteld dat kinderogen veel te lijden hebben onder het dagelijks schermgebruik. Met name bij kleine beeldschermen zoals die van een telefoon of iPad. Ajmal Akbari, optometrist bij Pearle Opticiens onderschrijft dat. “Wij zien helaas steeds meer bijziende kinderen. Dat heeft alles te maken met dat kinderen iedere dag te lang gebruikmaken van smartphones en tablets,” vertelt hij. “Hun oogbol – die normaal rond is – wordt steeds ovaler. Kinderogen staan dan op een gegeven moment in de ‘focus-op-dichtbij-stand’ en de ogen kunnen dan niet meer goed scherpstellen op afstand. Het vaak en langdurig naar een beeldscherm staren kan bovendien ook diverse andere (oog)klachten veroorzaken, zoals branderige ogen, hoofdpijn en dubbelzien”.

Online oogtest: check snel en makkelijk of de ogen van jouw kind gezond zijn

Betekent dit nu dat beeldschermen bij ons thuis voortaan taboe zijn? Nee… Maar als er naar gekeken wordt, dan liever op een afstandje (zoals de televisie) dan te turen naar een klein schermpje. En ook letten we er beter op hoeveel tijd ze achter een scherm doorbrengen. Mijn vriend Niels heeft van jongs af aan een flinke oogafwijking en juist daarom zijn we er extra op gebrand om de oogconditie van onze kinderen gezond te houden. Om een indicatie te krijgen van hoe het nu gesteld is met hun ogen, heb ik de online oogtest van Pearle met ze gedaan. Aan de hand van wat simpele oogoefeningen – die door mijn kids als spelletjes gezien werden – en het beantwoorden van de oogtest vragen, check je snel en makkelijk of de ogen van je kind gezond zijn. Of dat het handig is om even een afspraak te maken bij de opticien voor een professionele oogmeting. Ik deed hem zelf ook, omdat ik door mijn werk ook veel naar een beeldscherm staar. En gelukkig kwam uit de oogtest dat onze ogen helemaal oké zijn!

‘Lees ook: De eerste mobiele telefoon voor je kind – Zo pak je het aan!

Ik ben benieuwd of jij je zo bewust was van het effect van een beeldscherm op de ogen van jouw kind? En hebben jullie thuis bepaalde beeldschermafspraken? Ik vind het leuk om het hier met elkaar over te hebben omdat ik misschien ook weer leer van jouw inzichten. Dus laat vooral je reactie achter; hier onder dit blog of op Facebook.

Tips voor verantwoord schermgebruik
∙ Laat je kind(eren) van 8 jaar maximaal 1 uur per dag naar een schermpje kijken. En kinderen van 12 jaar maximaal 2 uur.
∙ Laat je kind(eren) het scherm op minstens 30 centimeter, ofwel armlengte, afstand van hun ogen houden.
∙ Laat je kind(eren) tenminste 2 uur per dag buiten spelen.
∙ Na 20 minuten beeldschermtijd, kijk je voor 20 seconden in de verte.
∙ Doe één keer per jaar de gratis online oogtest met je kind om de ooggezondheid te checken.

Uitgelichte afbeelding kinderen op tablet – Olena Jacobchuck voor Shutterstock.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.
LL Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand
Zakgeld - wanneer starten en hoeveel geef je?

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Natasja 4 september 2019 at 2:02 pm

  Vergeet vooral de tijd op school niet mee te tellen 🙁 digibord, chromebook, tablets.
  Dan zit je allang aan de 2u beeldschermtijd per dag en kun je ze er thuis niet meer voor zetten…
  Ik vind het zorgelijk en zoek een manier om de ‘versalving’ In te perken.

  • Reply Annemieke 4 september 2019 at 3:56 pm

   Pffff… daar had ik nog niet eens echt bij stil gestaan. Het telt snel op ja!

 • Reply evenementen organisator 4 september 2019 at 3:19 pm

  Mijn kinderen zijn verslaafd aan mijn iPad. Dit maakt me te bezorgd.

  • Reply Annemieke 4 september 2019 at 3:58 pm

   Oeps! Ik zou duidelijke regels met ze afspreken over beeldschermtijd.

  Laat een reactie achter