Waarom spelen voor peuters belangrijk is | Met leerzame speeltips!

17 november 2023
Waarom spelen voor peuters belangrijk is | Met leerzame speeltips!

Spelen is voor peuters niet alleen plezier maken, maar het is ook de meest natuurlijke manier van leren. Al spelend leren ze zonder zich daarvan bewust te zijn van alles; van omgaan met leeftijdsgenoten tot het ontwikkelen van hun creativiteit en het omgaan met emoties. Daarom is spelen absoluut onmisbaar bij de ontwikkeling van kinderen. In dit artikel lees je waarom het dan ook zo belangrijk is dat je peuter daar de ruimte voor krijgt. En daarnaast hebben we nog een aantal leuke en leerzame speeltips!

Wat is spelen?

Je hebt vast wel een idee van wat spelen is. Het is plezier maken en vreugdevol. Maar je mag pas echt van spelen spreken als het spontaan ontstaan is en je kind het vrijwillig doet, omdat hij of zij dat leuk vindt. Niet omdat er een bepaald doel aan verbonden is. Je kunt peuters wel stimuleren om tot spelen te komen of helpen aan ideeën, maar het spel moet verder uit het kind zelf komen. Je kind bepaalt wat hij of zij doet op basis van eigen instinct, fantasie en interesse. Vooral dan groeien lichaam & geest. Of het vrije spelen nu thuis gebeurt, in de speeltuin, op het kinderdagverblijf of op preschool.

Waarom spelen voor peuters zo belangrijk is

Door te spelen, ontwikkelen kinderen hun sociale omgangsvormen, motorische vaardigheden, taalvaardigheden en leren ze hoe ze problemen kunnen oplossen. Daarnaast bevordert spelen de ontwikkeling van verbeeldingskracht en creativiteit en de omgang met emoties. Ook experimenteren peuters via spelen met hun eigen (sociale) gedrag door verschillende belevenissen en situaties na te bootsen en ontdekken ze hun grenzen. ‘Als ik dit doe, gebeurt er het volgende’. Spelen is dus super belangrijk voor een gezonde persoonlijkheidsontwikkeling. Jij ziet je peuter die plezier maakt, maar ondertussen kijk je dus eigenlijk naar een meesterwerk in de maak.

Hoe kun je je kind ondersteunen bij het spelen?

Als ouder heb je een belangrijke rol in het mogelijk maken van het zelf spelen. Bijvoorbeeld door voor je kind een stimulerende (speel)omgeving te creëren, gevarieerd speelgoed aan te bieden en je peuters nieuwsgierigheid en initiatief aan te moedigen. Zorg ook voor contact met andere kinderen door naar plekken als een speeltuin te gaan. En overweeg een peuterspeelzaal, kinderopvang of preschool zoals ze hebben op het Florencius, zodat je peuter alvast speelervaring met leeftijdsgenootjes opdoet voordat het echte basisschool leven begint. Maar net zo belangrijk is het dus om je peuter ruimte te geven om zelf te ontdekken en hem of haar onafhankelijk van jouw bemoeienis te laten spelen.

>> Lees ook: Dit zijn de leukste pretparken voor peuters en kleuters in Nederland.

Leerzame speeltips voor peuters

Hier zijn nog een aantal leuke en educatieve speeltips die niet alleen de ontwikkeling van peuters stimuleren, maar ook voor uren speelplezier zorgen:

  1. Bouwen met blokken: Laat je peuter creatief zijn met blokken van verschillende vormen en maten. Het stapelen van blokken helpt bij het ontwikkelen van fijne motoriek en ruimtelijk inzicht.
  2. Sensory play: Creëer een sensorische speelbak met rijst, bonen of water waar ze in kunnen graven en ontdekken. Voeg lepels, trechters en speelgoedfiguurtjes toe om hun zintuigen te stimuleren en hun verbeelding te prikkelen.
  3. Verkleden en rollenspel: Laat de kinderen zich verkleden als hun favoriete personages of beroepen. Door rollenspellen oefenen ze sociale vaardigheden, versterken ze taalontwikkeling en leren ze over de wereld om hen heen.
  4. Buiten op avontuur: Ga naar buiten op avontuur. Laat je kind klimmen, rennen, springen en de natuur verkennen in het bis, park of strand. Buiten spelen stimuleert niet alleen de fysieke ontwikkeling van peuters maar ook een liefde voor de natuur.
  5. Puzzelen: Geef je kind een puzzel of sorteerspel dat past bij de leeftijd. Dit soort activiteiten verbeteren namelijk het probleemoplossend vermogen en de cognitieve vaardigheden.
  6. Knutselen: Bied materialen aan zoals klei, vingerverf, potloden en papier om zodat je kind zijn of haar artistieke kant kan ontwikkelen. Laat hem of haar vrij experimenteren en eigen meesterwerken maken.
  7. Muziek: Geef je peuter muziekinstrumenten of laat je kind geluiden maken met huishoudelijke voorwerpen zoals potten, pannen en lepels. Muziek en ritme helpen bij de ontwikkeling van het gehoor en verbeteren de coördinatie.
  8. Voorlezen: Stimuleer de liefde voor lezen door dagelijkse voorleessessies. Boeken met levendige afbeeldingen en eenvoudige verhalen bevorderen taalvaardigheid en verbeeldingskracht.
  9. Constructiespeelgoed: Geef je kind constructiespeelgoed zoals LEGO of DUPLO. Het bouwen met dit soort speelgoed bevordert probleemoplossend denken en hand-oog coördinatie.
  10. Tuinieren: Laat je peuter helpen bij eenvoudige tuinklusjes zoals planten water geven, zaadjes planten of bloemen plukken. Dit stimuleert niet alleen hun nieuwsgierigheid voor de natuur, maar ook verantwoordelijkheidsgevoel.

Spelen is dus een krachtig instrument waarmee peuters zich ontwikkelen. Maar ook voor kleuters en oudere kinderen is spelen nog steeds ontzettend belangrijk. Blijf dit dus vooral stimuleren. We hopen dat onze speeltips een mooie bijdrage leveren aan de groei van jullie kinderen. Heel veel speelplezier!

Een eigen boek drukken is niet zo ingewikkeld als het lijkt
Er op uit - uittips websites om te checken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter