De 12 leukste pretparken voor peuters en kleuters

21 maart 2017
pretparken; attractiepark; peuter; kleuter; 1; 2; 3; 4; 5; 6; jaar; dagje uit; uitje; uittips; dagje weg; dagje weg met kinderen; pretpark; sprookjeswonderland; sprookjesbos; toverland; drievliet; duinoord; plaswijckpark; linnaeushof; oud valkeveen; drouwenerzand; tivoli; het land van jan klaassen; dippie doe; dippiedoe; tips

Nog even en dan is het pretparken seizoen weer geopend! Hoewel de meeste attractieparken tegenwoordig in de winter ook hun deuren openen, kun je vanaf eind maart of begin april meestal weer in álle attracties. En dat vinden wij leuk, want een dagje pretpark is een super leuk uitje met kinderen. Ook als ze nog maar een peuter of kleuter zijn! Ze gaan misschien nog niet in de achtbaan, een over-de-kop attractie of hard heen en weer slingerend piratenschip, maar zijn wel dol op klimmen, klauteren en schommelen, in autootjes of op skelters rijden en zwieren in de draaimolen. Daarom hebben wij onze favoriete pretparken voor de kleintjes op een rij gezet. De meesten uit het lijstje zijn kleinschalig, overzichtelijk, betaalbaar, gezellig en veilig. Ideaal voor jonge kinderen. Staat jouw favoriet er niet tussen? Vul de lijst dan vooral aan met jouw leukste pretparken in een reactie onder deze blog. Ik ben benieuwd!

Nederlandse pretparken voor de kleintjes

Plaswijckpark – Rotterdam

In Plaswijckpark is het onmogelijk om uitgespeeld te raken. Het familiepark bestaat uit drie verschillende ‘wijcken’; Speelwijck, Dierenwijck en Wandelwijck met eindeloos veel mogelijkheden. Speelwijck is een bonte verzameling speeltuinen. In de Havenspeeltuin – met als middelpunt een echte stoomboot! – kun je oneindig met water spelen. Ook is er een verkeerstuin, waar je met skelters kunt racen. Rotondes, een spoorwegovergang, verkeerslichten en bushaltes; onderweg kom je daar van alles tegen. En dan is er ook nog een gewone speeltuin met schommels, glijbanen en klimrekken en een kabelbaan. Dierenwijck is een kleine dierentuin met neusberen, lynxen en verschillende apensoorten. En Wandelwijck is de ideale plek om tussen de middag te picknicken in het gras. In de rozentuin bijvoorbeeld, met wel meer dan 40 soorten rozen. En bij slecht weer kun je ook naar Plaswijckpark. In ‘Het huis van de heuvel’ vind je het grootste speelhuis van Nederland. 1600 m² speelplezier waar alles mag wat thuis niet mag: Trampoline springen op de bedden, badschuim spuiten in de badkamer en klauteren en kruipen door geheime tunnels en gangen. Oftewel; binnen lekker de beest uithangen! Open: Het hele jaar door. De waterattracties zijn wel gesloten vanaf eind oktober tot en met eind maart. Entree: €12,-. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis.

Sprookjeswonderland – Enkhuizen

Breng je een bezoek aan Sprookjeswonderland, dan heb je gegarandeerd een betoverende dag. In dit sprookjespark komen sprookjes echt tot leven. Je kunt er binnengluren in kabouterhuisjes en ook andere bekende sprookjesfiguren ontmoeten: Van Hans en Grietje tot Sneeuwwitje en Klein Duimpje, ze zijn er allemaal! Ook is er een kinderboerderij, een speeltuin en attracties zoals een bootjesbaan, waarin je langs allerlei sprookjesachtige gebouwen vaart en kun je een ritje maken op een pony. Kleinschalig, overzichtelijk, maar genoeg leuks voor peuters en kleuters om te doen. Open: Van 8 april tot en met 29 oktober. Half december tot begin januari is het park ook geopend, dan omgedoopt tot SprookjeswinterwonderlandEntree: €9,95. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis.

Linnaeushof – Bennebroek

Eén van mijn eigen favoriete pretparken (omdat ik er naartoe kan fietsen) is de Linnaeushof. Europa’s grootste speeltuin, met ruim 350 speeltoestellen en attracties, zoals kabelbanen, trampolines en  luchtkussens, waterfietsen, karts, funny-wheels, hobbelfietsen, minigolfbanen, een super glijbaan en nog veel meer. Spectaculair is ook het elf meter hoge Piratennest. Wat ik er vooral prettig vindt, is dat het park een afgeschermde en overzichtelijke speelzone heeft voor peuters en kleuters waardoor je ze niet naar ieder klimrek achterna hoeft te rennen. In deze zone staan schommels, klimtoestellen, een luchtkussen, is een grote zandspeelplaats, een verkeerspark met skelters en trapauto’s en voor de allerkleinsten is er dreumesland met mini speeltoestellen. En van mei tot en met september is bij warm weer de waterspeeltuin open, met veel waterspeeltoestellen, zoals een grote waterglijbaan, waterspeelput, watertuimelbakjes en een waterbrug. Open: Van 29 maart tot en met 29 oktober. Entree: €11,50 als je online besteld. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis.

‘Lees ook: 10 moeder – zoon dingen om te doen.’

Oud Valkeveen – Naarden

Speelpark Oud Valkeveen is een speelparadijs waar peuters en kleuters de tijd van hun leven hebben. Het park heeft een grote speelweide, een theater en een eigen strand aan het Gooimeer. Met achtbanen, een zweefmolen, treintje, mega glijbaan, een oldtimer baan, klimvulkaan, draaimolen en een speelparadijs. Ook is er een goudmijn waar kinderen naar goud kunnen zoeken. Hier worden wel eens haaientanden gevonden! En zelfs als het niet zo mooi weer is, kun je toch in Oud Valkeveen spelen. Want verschillende attracties zijn overdekt en daarnaast is er een prachtige indoor speelhal van 1500 m2 met de wondere waterwereld en met een echte bioscoop waar  grappige tekenfilms worden vertoond. Open: Vanaf 26 maart. Entree: €9,95. Kinderen tot 2 jaar gratis.

Drouwenerzand – Drouwen

Drouwenerzand is één van de voordeligste pretparken van Europa. In het park in Drenthe is er voor jong en oud ontzettend veel te doen. Er is een indoor apenkooi, piratenboot, para-jump – die gaat over de kop! – en de familieachtbaan de Spinning Coaster. Voor de kleinere kinderen is er de Disney Airport; een draaimolen waarmee je een ritje kunt maken in Goofy, Kwik, Kwek of Kwak of Dumbo, bootjes waarin je zelf kunt varen, botsauto’s, een mooie carrousel en nog veel meer. En als het mooi weer is, kun je maar beter een paar handdoeken meenemen, want het waterplein zorgt voor minimaal een paar natte voeten. Open: Van 1 april tot en met 29 oktober. Entree: €13,-, inclusief frites, snacks, verse dagsoep, vers fruit, koffie, thee, limonade en softijs. Alles is bij de entreeprijs inbegrepen! Kinderen tot 3 jaar zijn gratis.

Duinoord – Helvoirt

Duinoord is nog zo’n all-in speelparadijs waar eten & drinken bij de prijs zijn inbegrepen. Zowel binnen als buiten valt er een hoop te beleven: Van GPS-tocht tot spectaculair klimbos, van tokkelbaan tot springkussens en van voetbalveldjes tot quadbaan. Natuurlijk is er ook gedacht aan de allerkleinsten. Zo staat er een heel dorp van speelhuisjes; net echt! Met deuren, ramen en zelfs dakkapellen. En er is een leuke water- en zandspeelplaats, een mini rijbaantje, minispeeltoestellen en een mini klimbos. Valt er ineens een regenbui? Geen probleem! In de binnen klimkooi is genoeg te doen tot het weer droog is. Open: Vanaf 8 april. Entree: Vanaf €8,- voor een hele dag. Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis.

‘Lees ook: 12x Gratis uitjes in héél Nederland.’

Park Tivoli – Berg en Dal

Park Tivoli is ook super geschikt voor jonge kinderen. Er zijn veel attracties waar peuters en kleuters in mogen, ook zonder begeleiding. Draaimolens, botsbootjes, een mini reuzenrad, een achtbaan en nog veel meer. Ook kunnen kinderen een bezoekje brengen aan Harm’s Kippenfarm in een kleurrijke trein, springen en dansen op het discospringkussen of een hut maken van planken in Toffi’s Bouwplaats. En regent het? Ga dan lekker spelen in binnenspeeltuin Circus Fun City. Er is een LEGO tafel, een zandtafel, heel veel klim en kleuter toestellen en nog veel meer. Open: Van 8 april tot en met 22 oktober. Van eind november tot en met eind maart is een gedeelte van het pretpark open – Winter Tivoli – en gelden er andere entreeprijzen. Entree: €11,75 als je online besteld. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis.

Toverland – Sevenem

Toverland is een attractiepark voor alle leeftijden waar je terecht kunt met mooi weer, maar ook als het regent. Peuters en kleuters kunnen los op klimtoestellen, ronddraaien in theekopjes en door de lucht zwieren in een zweefmolen. En in het overdekte ‘Land van Toos’ zijn er speciaal voor de jongsten meer dan 10 magische indoor attracties, waaronder het Toverhuis waarin ze met een toverstafje in de hand kunnen ontdekken of ze ook magische krachten hebben. Maar ook voor de oudere kinderen is Toverland te gek. Die kunnen van de boomstammen wildwaterbaan, in de waterschipschommel of de snelste en langste houten achtbaan van de Benelux: Troy! Verder is er iedere dag een tovershow, geschikt voor alle leeftijden. Open: Het hele jaar door. Maar in het winterseizoen – van 7 november tot en met 24 maart – betaal je een aangepast (goedkoper) tarief, omdat dan niet het hele pretpark open is. Entree: €18,50 voor kinderen van 90 – 120 centimeter, €28,- voor volwassenen en kinderen vanaf 120 centimeter.

Drievliet – Den Haag

Drievliet is ook geschikt voor jonge bezoekers. Met maar liefst 35 grote attracties, zoals draaimolens, sleepbootjes, glijbanen, een klim- en klauter piratenschip, een achtbaan, reuzenrad, ronddraaiende theekopjes, een trein, kleutertuin, springkussens, een lachgrot en nog veel meer is je dag snel gevuld. Ook is er een waterspeelplaats voor een beetje verkoeling op zomerse dagen. En je kunt in het pretpark ook verschillende shows bekijken. Open: Vanaf 1 april tot en met de herfstvakantie. Entree: €20,50. Kinderen tot 1 meter zijn gratis.

‘Lees ook: 10 moeder – dochter dingen om te doen.’

Sprookjesbos – Valkenburg

Nog zo’n betoverend sprookjes pretpark; Sprookjesbos. Een nostalgisch kinderpark waar je Assepoester, Klein Duimpje, Roodkapje, Sneeuwwitje, Doornroosje en alle anderen ontmoet. Ook is er meer dan voldoende speelplezier; van de Dolle Draaimolen tot speeltoestellen en een schommelschip. En je kunt er op avontuur in de groeve van Doeps de Draak en klimmen en klauteren in het bos of gewoon met zand spelen. Open: Vanaf 14 april. Entree: €7,50. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis.

Het land van Jan Klaassen – Braamt

In Het Land van Jan Klaassen staat – hoe kan het ook anders – het grootste poppentheater van Nederland. Maar behalve naar poppenkast shows kijken, kun je hier ook heerlijk ouderwets spelen. Er is een groot buitenspeelpark, met schommels, draaimolens, treintjes, skelters, glijbanen, springkussens, een zandspeelplaats, klimtoestellen en een piratenpark, een indoorspeeltuin en een te gekke waterspeeltuin. Alle ingrediënten voor een leuk dagje weg met de kinderen. En ben je bang dat je hier tijd tekort komt? Boek dan een overnachting op kindercamping Dromenland. Open: Vanaf 1 april tot en met 3 september iedere dag. Daarna op aangepaste tijden en dagen tegen een gereduceerd tarief. Entree: €10,-. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis.

DippieDoe – Best

DippieDoe is een leuk indoor en outdoor speelparadijs met leuke attracties voor kinderen tot en met 13 jaar. De waaghalzen stappen in achtbaan Tyfoon of beklimmen het spannende parcours van de Klauter Kajuit. En de allerkleinsten kunnen lekker spelen in de ballenbak, de Softplay hoek of de speelhaven. Het buitenspeelpark is gigantisch! Hier vind je een leuke piraten midgetgolf, zweefmolen en een Angry Birds Speeltuin, compleet met vogelnest. Ook kun je er klimmen in het klimkasteel, graven in het zand of verkeersregels leren in skelters en trucks rondrijden door een bosrijk parcours. De dag is bijna te kort om alles te doen. Open: Indoor het hele jaar door, outdoor van 1 april tot en met 29 oktober. Entree: Indoor €7,50, ouders zijn dan gratis. In- en outdoor: €11,95.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Het Heijderbos: een heerlijk weekendje weg met de kinderen
Met een peuter de wereld rond - De Filipijnen II

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Harry Verspui 21 augustus 2017 aan 1:14 pm

    Plaswjjck is hier al jaren favoriet, sterker nog, sinds ik zelf kind was! Binnenkort zitten we een weekendje in Drenthe, en door je artikel ga ik zeker langs bij Drouwenerzand! Bedankt voor de luke tips.

  • Reageer mariek 24 augustus 2017 aan 4:28 pm

    Nou wij waren laatst naar Drievliet geweest, zelf kwamen wij er vroeger best vaak, maar dat was dit keer helemaal niks 🙁
    Gelukkig heeft ons kind oneindig veel geduld, maar het was extreem druk zelfs op een slechte dag.

  • Laat een reactie achter