De 16 leukste pretparken voor peuters en kleuters

24 februari 2020
pretparken; attractiepark; peuter; kleuter; 1; 2; 3; 4; 5; 6; jaar; dagje uit; uitje; uittips; dagje weg; dagje weg met kinderen; pretpark; sprookjeswonderland; sprookjesbos; toverland; drievliet; duinoord; plaswijckpark; linnaeushof; oud valkeveen; drouwenerzand; tivoli; het land van jan klaassen; dippie doe; dippiedoe; tips

Het pretparken seizoen is weer geopend! Hoewel de meeste attractieparken tegenwoordig in de winter ook hun deuren openen, kun je vanaf eind maart of begin april meestal weer in álle attracties. En dat vinden wij leuk, want een dagje pretpark is een super leuk uitje met kinderen. Ook als ze nog maar een peuter of kleuter zijn! Ze gaan misschien nog niet in de achtbaan, een over-de-kop attractie of in een hard heen en weer slingerend piratenschip, maar zijn wel dol op klimmen, klauteren en schommelen, in autootjes of op skelters rijden en zwieren in de draaimolen. Daarom hebben wij onze favoriete pretparken voor de kleintjes op een rij gezet. Kleinschalig, overzichtelijk, betaalbaar, gezellig en veilig. Ideaal voor jonge kinderen. Staat jouw favoriet er niet tussen? Vul de lijst dan vooral aan met jouw leukste kinderpretpark in een reactie onder dit blog. Ik ben benieuwd!

16 Leuke pretparken & attractieparken voor kleine kinderen

Plaswijckpark – Rotterdam

Bij familie pretpark Plaswijckpark is het onmogelijk om uitgespeeld te raken. Daarom staat dit park in ons lijstje van 16 leukste pretparken voor peuters en kleuters.

In Plaswijckpark is het onmogelijk om uitgespeeld te raken. Het kinderpretpark bestaat uit drie verschillende sub pretparken; ‘wijcken’. Speelwijck, Dierenwijck en Wandelwijck. Speelwijck is een bonte verzameling speeltuinen; met o.a. een havenspeeltuin waarin je met water kunt spelen, een verkeerstuin waar je met skelters kunt racen en een gewone speeltuin met schommels, glijbanen en klimrekken en een kabelbaan. Dierenwijck is een kleine dierentuin met neusberen, lynxen en verschillende apensoorten. En Wandelwijck is de ideale plek om tussen de middag te picknicken in het gras. En bij slecht weer kun je ook naar Plaswijckpark. Daar vind je het grootste speelhuis van Nederland. 1600 m² speelplezier waar alles mag wat thuis niet mag: Trampoline springen op de bedden, badschuim spuiten in de badkamer en klauteren en kruipen door geheime tunnels en gangen. Oftewel; binnen lekker de beest uithangen!

Wanneer is Plaswijckpark open? 363 dagen per jaar. De waterattracties zijn wel gesloten vanaf eind oktober tot en met eind maart.
Entree: €13,35. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis.

‘Lees ook: Uittip: Spoorwegmuseum – Veel meer dan alleen treinen kijken.’

Sprookjeswonderland – Enkhuizen

In Sprookjeswonderland komen sprookjes echt tot leven. Een super leuke dagje uit voor peuters en kleuters.

Breng je een bezoek aan Sprookjeswonderland, dan heb je gegarandeerd een betoverende dag. In dit sprookjespark komen sprookjes echt tot leven. Je kunt er binnengluren in kabouterhuisjes en ook andere bekende sprookjesfiguren ontmoeten: Van Hans en Grietje tot Sneeuwwitje en Klein Duimpje, ze zijn er allemaal! Ook is er een kinderboerderij, een speeltuin en attracties zoals een bootjesbaan, waarin je langs allerlei sprookjesachtige gebouwen vaart en kun je een ritje maken op een pony. Kleinschalig, overzichtelijk, maar genoeg leuks voor peuters en kleuters om te doen.

Wanneer is Sprookjeswonderland open? Van 10 april tot en met 25 oktober. Half december tot begin januari is het park ook geopend, dan omgedoopt tot Sprookjeswinterwonderland
Entree: €11,50. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis. Parkeren is gratis en de consumpties zijn niet duur voor een pretpark.

Linnaeushof – Bennebroek

Eén van mijn eigen favoriete pretparken (omdat ik er naartoe kan fietsen) is de Linnaeushof. Europa’s grootste speeltuin, met ruim 350 speeltoestellen en attracties, zoals kabelbanen, trampolines en  luchtkussens, waterfietsen, karts, funny-wheels, hobbelfietsen, minigolfbanen, een super glijbaan en nog veel meer. Spectaculair is ook het elf meter hoge Piratennest. Wat ik er vooral prettig vindt, is dat het park een afgeschermde en overzichtelijke speelzone heeft voor peuters en kleuters waardoor je ze niet naar ieder klimrek achterna hoeft te rennen. In deze zone staan schommels, klimtoestellen, een luchtkussen, is een grote zandspeelplaats, een verkeerspark met skelters en trapauto’s en voor de allerkleinsten is er dreumesland met mini speeltoestellen. En van mei tot en met september is bij warm weer de waterspeeltuin open, met veel waterspeeltoestellen, zoals een grote waterglijbaan, waterspeelput, watertuimelbakjes en een waterbrug.

Wanneer is de Linnaeushof open? Van 1 april tot en met 25 oktober.
Entree: €12,50 als je online besteld. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis.

‘Lees ook: 10 moeder – zoon dingen om te doen.’

Familiepark Nienoord – Leek

Kinderpretpark Nienoord is een heerlijke plek om te spelen voor peuters en kleuters. Daarom staat hij in ons lijstje favoriete pretparken voor jonge kinderen.

In familiepark Nienoord kunnen kleine kids heerlijk spelen op meer dan 50 attracties en speeltoestellen. Ook rijdt er een stoomtrein waarin ritjes gemaakt kunnen worden, kun je tractor rijden op de tractorbaan en dieren knuffelen op de kinderboerderij. En bij minder goed weer is er een overdekte speelhal en ‘Apenkooi’. Kortom; de hele dag speelplezier in een overzichtelijk en veilig kinderpretpark.

Wanneer is Familiepark Nienoord open? Van 28 maart tot en met 29 november.
Entree: €8,95 inclusief treinrit. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis.

Oud Valkeveen – Naarden

Speelpark Oud Valkeveen is een speelparadijs waar peuters en kleuters de tijd van hun leven hebben. Het park heeft een grote speelweide, een theater en een eigen strand aan het Gooimeer. Met achtbanen, een zweefmolen, treintje, mega glijbaan, een oldtimer baan, klimvulkaan, draaimolen en een speelparadijs. Ook is er een goudmijn waar kinderen naar goud kunnen zoeken. Hier worden wel eens haaientanden gevonden! En zelfs als het niet zo mooi weer is, kun je toch in Oud Valkeveen spelen. Want verschillende attracties zijn overdekt en daarnaast is er een prachtige indoor speelhal van 1500 m2 met de wondere waterwereld en met een echte bioscoop waar  grappige tekenfilms worden vertoond.

Wanneer is Oud Valkeveen open? Vanaf 21 maart.
Entree: Vanaf €9,95 als je online boekt. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis. Parkeren is ook gratis.

‘Lees ook: De Efteling voor peuters: dit zijn de leukste attracties voor de kleintjes.’

Pretpark Drouwenerzand – Drouwen

Drouwenerzand is één van de voordeligste pretparken van Europa. En ook absoluut een leuk uitje voor peuters en kleuters.

Drouwenerzand is één van de voordeligste pretparken van Europa. In het park in Drenthe is er voor jong en oud ontzettend veel te doen. Er is een indoor apenkooi, piratenboot, para-jump – die gaat over de kop! – en de familieachtbaan de Spinning Coaster. Voor de kleinere kinderen is er de Disney Airport; een draaimolen waarmee je een ritje kunt maken in Goofy, Kwik, Kwek of Kwak of Dumbo, bootjes waarin je zelf kunt varen, botsauto’s, een mooie carrousel en nog veel meer. En als het mooi weer is, kun je maar beter een paar handdoeken meenemen, want het waterplein zorgt voor minimaal een paar natte voeten.

Wanneer is Drouwenerzand open? Van 4 april tot en met 25 oktober.
Entree: Vanaf €13,25, inclusief frites, snacks, verse dagsoep, vers fruit, koffie, thee, limonade en softijs. Alles is bij de entreeprijs van het pretpark inbegrepen! Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis.

Duinoord – Helvoirt

Bij pretpark Duinoord kunnen zowel jonge als de wat oudere kids goed terecht. De toffe activiteiten en attracties zorgen ervoor dat het park in ons lijstje favo attractieparken voor jonge kinderen terecht is gekomen.

Duinoord is nog zo’n all-in speelparadijs waar eten & drinken bij de prijs zijn inbegrepen. Zowel binnen als buiten valt er een hoop te beleven: Van GPS-tocht tot spectaculair klimbos, van tokkelbaan tot springkussens en van voetbalveldjes tot quadbaan. Natuurlijk is er ook gedacht aan de allerkleinsten. Zo staat er een heel dorp van speelhuisjes; net echt! Met deuren, ramen en zelfs dakkapellen. En er is een leuke water- en zandspeelplaats, een mini rijbaantje, minispeeltoestellen en een mini klimbos. Valt er ineens een regenbui? Geen probleem! In de binnen klimkooi is genoeg te doen tot het weer droog is.

Wanneer is Duinoord open? Vanaf 4 april tot en met 25 oktober.
Entree: Vanaf €17,50 voor een hele dag inclusief alle hapjes en drankjes. Het pretpark heeft een all-in formule, zodat je precies weet wat je kwijt bent. Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis.

‘Lees ook: 12x Gratis uitjes in héél Nederland.’

Park Tivoli – Berg en Dal

Park Tivoli is ook super geschikt voor jonge kinderen. Er zijn veel attracties waar peuters en kleuters in mogen, ook zonder begeleiding. Draaimolens, botsbootjes, een mini reuzenrad, een achtbaan en nog veel meer. Ook kunnen kinderen een bezoekje brengen aan Harm’s Kippenfarm in een kleurrijke trein, springen en dansen op het discospringkussen of een hut maken van planken in Toffi’s Bouwplaats. En regent het? Ga dan lekker spelen in binnenspeeltuin Circus Fun City. Er is een LEGO tafel, een zandtafel, heel veel klim en kleuter toestellen en nog veel meer.

Wanneer is Park Tivoli open? Van 4 april tot en met 25 oktober. Vanaf eind oktober tot en met maart is een gedeelte van het pretpark open – Winter Tivoli – en gelden er andere entreeprijzen. 
Entree: €15,- als je online besteld. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis.

Toverland – Sevenem

Toverland is een attractiepark waar je voor alle leeftijden terecht kunt. Met mooi weer, maar ook als het regent.

Toverland is een attractiepark voor alle leeftijden waar je terecht kunt met mooi weer, maar ook als het regent. Peuters en kleuters kunnen los op klimtoestellen, ronddraaien in theekopjes en door de lucht zwieren in een zweefmolen. En in het overdekte ‘Land van Toos’ zijn er speciaal voor de jongsten meer dan 10 magische indoor attracties, waaronder het Toverhuis waarin ze met een toverstafje in de hand kunnen ontdekken of ze ook magische krachten hebben. Maar ook voor de oudere kinderen is Toverland te gek. Die kunnen van de boomstammen wildwaterbaan, in de waterschipschommel of de snelste en langste houten achtbaan van de Benelux: Troy! Verder is er iedere dag een tovershow, geschikt voor alle leeftijden.

Wanneer is Toverland open? Het hele jaar door. Maar in het winterseizoen – tot 28 maart – betaal je een aangepast (goedkoper) tarief, omdat dan niet het hele pretpark open is. 
Entree: De entree is variabel en afhankelijk van de datum waarop je langs komt. Er zijn vier soorten tickets; brons, zilver, goud en platina. Prijzen variëren van €17,50 tot €22,50 voor kinderen tussen de 90 – 140 cm. En €22,50 en €29,- voor iedereen die groter is dan 140 cm. Kinderen tot 90 cm zijn gratis.

‘Lees ook: Naar de dierentuin: Dit zijn de 10 allerleukste in Nederland!

Kinderpretpark Julianatoren – Apeldoorn

Heb je zin in een dagje weg naar een leuk kinderpretpark of attractiepark? Check dan deze 16 pretparken, wat ons betreft de leukste in Nederland!

Julianatoren is ook een onwijs leuk kinderpretpark. Kinderen vanaf 2 jaar kunnen zich hier al goed vermaken. Want het pretpark met meer dan 60 te gekke attracties heeft absoluut ook aan peuters gedacht. Ze kunnen bijvoorbeeld mee op de rug van een ezel door kabouterland, een ritje maken met een oer auto langs allemaal dino’s of op safari in een coole jeep. En natuurlijk is er ook een speeltuin waar de kleintjes hun energie kwijt kunnen. Verder zijn er iedere dag shows waarop lekker mee gedanst en gezongen kan worden.

Wanneer is Julianatoren open? Van 12 april tot en met 25 oktober.
Entree: €24,- als je online bestelt. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis.

Drievliet – Den Haag

Drievliet is als pretpark heel geschikt voor de jonge bezoekers. Daarom staat het park in onze top 16 pretparken voor peuters en kleuters.

Drievliet is ook geschikt voor jonge bezoekers. Met maar liefst 35 grote attracties, zoals draaimolens, sleepbootjes, glijbanen, een klim- en klauter piratenschip, een achtbaan, reuzenrad, ronddraaiende theekopjes, een trein, kleutertuin, springkussens, een lachgrot en nog veel meer is je dag snel gevuld. Ook is er een waterspeelplaats voor een beetje verkoeling op zomerse dagen. En je kunt in het pretpark ook verschillende shows bekijken.

Wanneer is Drievliet open? Vanaf 4 april tot en met 25 oktober.
Entree: €22,50 als je de kaartjes van te voren online koopt. Kinderen tot 1 meter zijn gratis.

‘Lees ook: 10 moeder – dochter dingen om te doen.’

Sprookjesbos – Valkenburg

Een betoverend pretpark; Sprookjesbos. Die verdient absoluut een plekje in onze top 16 pretparken voor peuters en kleuters.

Nog zo’n betoverend sprookjes pretpark; Sprookjesbos. Een nostalgisch kinderpark waar je Assepoester, Klein Duimpje, Roodkapje, Sneeuwwitje, Doornroosje en alle anderen ontmoet. Ook is er meer dan voldoende speelplezier; van de Dolle Draaimolen tot speeltoestellen en een schommelschip. En je kunt er op avontuur in de groeve van Doeps de Draak en klimmen en klauteren in het bos of gewoon met zand spelen.

Wanneer is het Sprookjesbos open? Het hele jaar door.
Entree: €9,50. In de maanden december, januari, februari en maart geldt er een speciaal (goedkoper) wintertarief. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis.

Het land van Jan Klaassen – Braamt

In Het Land van Jan Klaassen staat het grootste poppentheater van Nederland. Maar ook kunnen jonge kinderen hier heerlijk ouderwets spelen.

In Het Land van Jan Klaassen staat – hoe kan het ook anders – het grootste poppentheater van Nederland. Maar behalve naar poppenkast shows kijken, kun je hier ook heerlijk ouderwets spelen. Er is een groot buitenspeelpark, met schommels, draaimolens, treintjes, skelters, glijbanen, springkussens, een zandspeelplaats, klimtoestellen en een piratenpark, een indoorspeeltuin en een te gekke waterspeeltuin. Alle ingrediënten voor een leuk dagje weg met de kinderen. En ben je bang dat je hier tijd tekort komt? Boek dan een overnachting op kindercamping Dromenland.

Wanneer is Het land van Jan Klaassen open? Vanaf 22 februari. En in de winter zijn er speciale openingstijden.
Entree: €12,- in het zomerseizoen, in het winterseizoen van eind oktober tot eind maart is er een aangepaste entree prijs. Kinderen tot en met 1 jaar en kinderen die jarig zijn, zijn gratis.

‘Lees ook: De 10 allerleukste buitenspeeltuinen in Nederland.’

Pretpark DippieDoe – Best

DippieDoe is een leuk indoor en outdoor speelparadijs met leuke attracties voor kinderen tot en met 13 jaar. De waaghalzen stappen in achtbaan Tyfoon of beklimmen het spannende parcours van de Klauter Kajuit. En de allerkleinsten kunnen lekker spelen in de ballenbak, de Softplay hoek of de speelhaven. Het buitenspeelpark is gigantisch! Hier vind je een leuke piraten midgetgolf, zweefmolen en een Angry Birds Speeltuin, compleet met vogelnest. Ook kun je er klimmen in het klimkasteel, graven in het zand of verkeersregels leren in skelters en trucks rondrijden door een bosrijk parcours. De dag is bijna te kort om alles te doen.

Wanneer is DippieDoe open? Het hele jaar door, maar in de winter van november tot en met maart (de kerstvakantie uitgezonderd) kun je alleen binnen terecht.
Entree: Indoor €8,95, ouders zijn dan gratis. In- en outdoor: €14,95 voor kids & ouders. Kinderen tot en met 1 jaar gratis.

Familie pretpark De Waarbeek – Hengelo

Attractiepark De Waarbeek is lekker overzichtelijk en dus erg geschikt voor jonge kinderen. Van draaimolens tot rodelbaan; er is voor ieder wat wils.

Attractiepark De Waarbeek is een echt familiepark. Het is lekker overzichtelijk en er is voor ieder wat wils. Draaimolens, zelf rijdende autootjes & karretjes, een spoortrein, rodelbaan, attracties met bootjes en een speeltuin waarin peuters en kleuters lekker kunnen klimmen en klauteren. Een heerlijk kinderpretpark voor een dagje weg.

Wanneer is familie pretpark De Waarbeek open? Van 4 april tot en met 25 oktober.
Entree: €13,25 als je de kaartjes online koopt. Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis.

‘Lees ook: Zwemparadijs: Dit zijn de leukste in Nederland.’

Avonturenboerderij Molenwaard – Groot-Ammers

Avonturenboerderij Molenwaard is een must go als je jonge kinderen hebt. Een speel- en dierenparadijs voor peuters en kleuters.

Hoewel de Molenwaard meer een boerderij is dan een pretpark wilde ik hem toch niet onbenoemd laten in dit lijstje pretparken voor peuters en kleuters. Het is er zo te gek voor jonge kinderen! Je kunt er met een bootje varen door de polder, een kijkje nemen in een bijenkorf, knuffelen met schapen, geiten en konijnen, koeien melken, helpen in de groente- en fruitkas, pony rijden, schommelen, klimmen en klauteren in de speeltuin en nog veel meer. En je vindt er ook de boomhut uit de televisieserie van Fien & Teun die iedere dag ook een theatershow geven in het boerentheater. Hier wil je absoluut een keer geweest zijn.

Wanneer is Avonturenboerderij Molenwaard open? Het hele jaar door.
Entree: €10,- voor een laagseizoen dag (in de winter en op doordeweekse dagen) en €13,75 op een hoogseizoen dag. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis.

Wat zijn jouw favoriete pretparken voor peuters en kleuters?

Ik hoop dat je leuke ideeën hebt opgedaan uit dit lijstje voor een gezellig dagje weg. En ik ben ook erg benieuwd naar jouw favoriete pretparken voor peuters en kleuters! Ben je al eens in één van bovenstaande pretparken geweest? Of heb je nog andere leuke aanvullende tips? Laat het me dan graag weten in een reactie op dit blog! Zo doe ik zelf ook weer leuke ideeën op en kan ik de lijst met pretparken aanvullen. Dank je wel!

Heb je zin in een dagje weg naar een leuk kinderpretpark of attractiepark? Check dan deze 16 pretparken, wat ons betreft de leukste in Nederland!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Er op uit in maart - De leukste uittips voor kinderen deze maand
De magische 'Frozen Celebration' beleving in Disneyland Paris

Dit vind je misschien ook leuk

11 Reacties

 • Reply Harry Verspui 21 augustus 2017 at 1:14 pm

  Plaswjjck is hier al jaren favoriet, sterker nog, sinds ik zelf kind was! Binnenkort zitten we een weekendje in Drenthe, en door je artikel ga ik zeker langs bij Drouwenerzand! Bedankt voor de luke tips.

 • Reply mariek 24 augustus 2017 at 4:28 pm

  Nou wij waren laatst naar Drievliet geweest, zelf kwamen wij er vroeger best vaak, maar dat was dit keer helemaal niks 🙁
  Gelukkig heeft ons kind oneindig veel geduld, maar het was extreem druk zelfs op een slechte dag.

 • Reply Maurice 17 mei 2018 at 7:00 pm

  Ontzettend leuk deze tips!
  Ik probeer voor onze kinderen van 6 en 7 iets leuks te vinden en ik krijg een goed beeld.
  Wij zijn een aantal keren in de waarbeek in Hengelo (OV) geweest en ik had die in de lijst verwacht omdat dat super leuk is voor kleuters en ook voor peuters. Waarom ontbreekt de waarbeek? Ik vind het daarom toch nog moeilijk kiezen uit deze aanraders ?. Help!

  • Reply Annemieke 17 mei 2018 at 10:18 pm

   Hoi Maurice, ik ken de Waarbeek nog niet. Dus ik ben blij met je aanvulling. Hoewel mijn kids het geweldig zouden vinden, kunnen we helaas niet overal naartoe. Maar ik vind het fijn dat we er op deze manier met zijn allen een complete lijst van maken. Als ik eens in de buurt van Hengelo ben dan ga ik er zelf ook eens een kijkje nemen. Bedankt voor je tip! Groetjes, Annemieke

 • Reply Nicole 11 oktober 2018 at 9:40 pm

  Familiepark Nienoord in Leek (Groningen) is al vanaf jonge leeftijd erg leuk. Glijbanen, springkussens, traptreintjes, kinderboerderij, etc. En net buiten het familiepark is een miniatuur stoomtrein baan (groot genoeg om wel zelf mee te kunnen met de trein).

 • Reply Miriam 29 maart 2019 at 8:19 am

  Commercieel, maar toch erg leuk voor kleuters: Plopsaland Coevorden. In België zitten er ook een paar. Live Bumba zien was bij ons een ware hit 🙂

 • Reply Denise 30 april 2019 at 2:58 pm

  Plaswijckpark is idd heel leuk! En zo divers! Sprookjeswonderland is ook leuk, echt schattig. En in de Linneushof kwam ik zelf al als kind.

 • Reply Denise 7 juni 2019 at 8:18 pm

  Kinderparadijs Malkenschoten/Binky is ook erg leuk! Apeldoorn.
  Heeft iets weg van Plaswijckpark. Combi van speeltuin en kinderboerderij.
  Je mag er zelfs de geitjes en kippen voeren.

 • Reply Pat 7 juli 2019 at 8:37 am

  Wat is nu echt een leuk park waar 1 jarige peuters ook iets aan hebben ?

 • Reply Agga 27 augustus 2019 at 9:58 pm

  Drievliet is een ware hit! Onze dochter is 3 jaar en komt er nu al 2 jaar met veel plezier. Een abonnement voor een jaar is zeer goedkoop, we kunnen dan gaan wanneer wij willen. Parkeren zit bij je abonnement en je betaald voor je kind pas als het langer is als 1meter.
  Al is het maar voor een paar uurtjes, Als het te druk is gaan we weg maar meestal is het wel rustig, vooral doordeweeks kan je vaak 2x achter elkaar in een attractie omdat er geen rij is.

 • Reply Sylvia Lissenberg 27 juli 2021 at 6:52 pm

  Ik ben met mijn zoon en kleinkinderen van een jongen van 4 jaar en een meisje van bijna een 1 naar Dinoland geweest. Het was echt een geweldig park de kinderen hebben beide genoten er is van alles te beklimmen en te zien maar ook te knutselen zeker een aanrader.

 • Laat een reactie achter