Handige tips voor het schoonmaken van speelgoed

10 januari 2017
speelgoed schoonmaken: Alle handige tips en trucs op een rij. Duplo schoonmaken, LEGO schoonmaken, zo doe je dat.

Eens in de zoveel tijd – meestal na een verjaardag en na Sinterklaas en Kerst – ga ik grondig door de speelgoedcollectie van mijn kinderen. Spullen waar niet meer mee gespeeld wordt, geef ik weg aan vriendinnen met jongere kinderen of gaan naar het goede doel. En alles wat stuk is verdwijnt in de prullenbak. Afgelopen weekend stortte ik me op deze klus en zag dat het speelgoed ook wel weer een sopbeurt kon gebruiken. De LEGO en Duplo voelden plakkerig, de autootjes waren zanderig, knuffels schmutzig en alle muziekinstrumenten verdwijnen hier in de mond van zoveel kids dat die ook wel weer eens schoongemaakt mochten worden. Echt zo’n klus waar je flink tegenop kunt zien. Maar met de hulp van de wasmachine, vaatwasser en twee ijverige jongetjes was ik nog best snel klaar. Zonder hulp van die laatste twee waarschijnlijk nog sneller! 😉 Ik deel mijn speelgoed schoonmaak tips & tricks met jullie. En heb jij ook nog een tip, laat die dan vooral achter in een reactie onder dit blog! 

‘Lees ook: 10 x Inspiratie opbergen knutselspullen.’

LEGO en Duplo schoonmaken

Je kunt LEGO en Duplo met de hand wassen door de blokken even te laten weken in een sopje van water en afwasmiddel of desinfecterende zeep als Dettol, goed af te spoelen en te laten drogen op een handdoek. Maar de bouwstenen kunnen ook prima in de wasmachine. Ik gooi ze altijd in twee kussenslopen (één extra, voor het geval de kussensloop scheurt of open gaat tijdens het wassen), knoop die stevig dicht en draai dan een kort wasprogramma op 30 graden. Ik gebruik een beetje wasmiddel, maar geen wasverzachter en laat de wasmachine natuurlijk ook niet centrifugeren. De dieren en poppetjes met opgeschilderde ogen was ik apart of doe ik in een waszak in de vaatwasser, want van al het gedraai in de wasmachine komen er wel meer krassen op de LEGO en Duplo en kunnen de oogjes verdwijnen. Als je bouwstenen in de vaatwasser doet, zorg er dan wel voor dat je de temperatuur niet hoger dan 40 graden instelt, anders gaan de blokjes smelten en vervormen. En je kunt ze ook het beste in de bovenste lade wassen.

Knuffels wassen

Zachte knuffels kunnen ook prima in de wasmachine. Knuffels hebben vaak een labeltje met wasvoorschriften. Heb je die er – net als ik vaak doe – al afgeknipt? Was de knuffel dan in een waszak of kussensloop met een beetje wasmiddel (geen wasverzachter!) op 30 graden op een fijnwas programma, zonder te centrifugeren. Je kunt de knuffels drogen aan de waslijn.

‘Lees ook: Opgeruimd staat netjes.’

Tip voor het schoonmaken van de lievelingsknuffel

De lievelingsknuffel van mijn kids is de grootste bron van bacteriën, want hij gaat natuurlijk overal mee op sleeptouw. Maar hem wassen mag ik natuurlijk niet. En ik durf hem eerlijk gezegd ook niet zo goed in de wasmachine te gooien, omdat ik bang bent dat hij stuk gaat, sneller slijt of ineens niet meer zo ‘lekker’ ruikt en er slapeloze nachten volgen. Dus leg ik ze vaak voor een paar uur in een plastic zak in de vriezer. Bacteriën en mijt leggen bij deze lage temperaturen het loodje. Luizen op knuffels op deze manier bestrijden kan ook! Laat de afgesloten zak dan tenminste 24 uur in de vriezer liggen.

speelgoed, schoonmaken, wassen, wasmachine, graden, temperatuur, hoeveel, LEGO, Duplo, houten speelgoed, knuffels, vaatwasser, plastic, auto’s, sop, zeep, warm, water, spons, poppen

Afbeelding: Shutterstock.

Houten speelgoed schoonmaken

Houten speelgoed kan helaas niet in de vaatwasser of wasmachine. Dit moet dus wel met de hand; met een vochtige doek en een beetje zeep. En daarna maak je het goed droog. Toen mijn kinderen nog baby’s waren en dingen graag in hun mond stopten, gebruikte ik biologische zeep. Mocht er dan een restje zeep op het speelgoed achterblijven, dan is dit niet schadelijk.

Plastic speelgoed schoonmaken

Plastic speelgoed zoals kinderservies, plastic autootjes, keukenspulletjes en badspeelgoed kan weer prima in de bovenste lade van de vaatwasser gewassen worden op een lage temperatuur. Wat groter plastic speelgoed gooi ik altijd in een emmer met allesreiniger, even laten inweken en dan schoon schrobben met een sponsje. Voor de lastige plekjes heb ik een oude tandenborstel in de kast. Mijn kinderen vinden dit altijd het leukste klusje!

Lees ook: 6 Tips voor een opgeruimde kinderkamer.’

Poppen wassen

Een pop in de wasmachine gooien is funest voor de pop én je wasmachine. Ook die was je met de hand. Vanwege het hoge testosteron gehalte hier in huis hebben wij er maar ééntje, maar die krijgt wel een luxe treatment. Dat gaat er net zo aan toe alsof het een baby is. Het lijfje wordt gewassen met babyzeep en de haren met baby shampoo. De kleding was ik ook in een handsopje, omdat ik bang ben voor krimpen. Zo sneu als Bob met een korte in plaats van een lange broek de winter door moet!

De 10 tofste plastic fantastic speelgoed merken
Finn vs Duracell konijn - Wie heeft de langste batterijduur?

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Nathalie 10 januari 2017 at 8:19 pm

    Ik heb er ook een blog over geschreven en herken je tips! Al moet k zeggen dat ik Vince zijn speelgoed nog niet veel gewassen heb…

  • Reply Babs 15 januari 2020 at 8:44 pm

    Waarom zou je de duploblokjes niet centrifugen? Je kussensloop wordt er stuk droger van en de blokjes die erin zitten in zekere zin ook. Duurt weer minder lang. Door de hoge omwentelingen dansen ze niet door je wasmachine lijkt me. Ik keer de sloop voordat de blokjes erin gaan ook nog binnenstebuiten zodat je de instopstrook kan gebruiken als extra afdichting.

  • Laat een reactie achter