De kracht van journalen: Ontdek wat het is & waarom jij het moet doen

22 juni 2023
De kracht van journalen: Ontdek wat het is & waarom jij het moet doen!

In de drukte van het dagelijks leven kun je makkelijk jezelf verliezen of aan jezelf voorbij gaan. Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om je emoties en gedachten wel de ruimte te geven: journalen. Wij vertellen je wat journalen is, hoe je het doet en waarom het van onschatbare waarde kan zijn in je dagelijks leven.

Wat is journalen?

Journalen is als een soort dagboek bijhouden, maar dan meer gericht op bewustwording en een stuk effectiever. Je neemt op een bepaald moment van de dag de tijd om in een bullet journal van een mooi merk als Leuchtturm1917 of Nuuna, vrijuit op te schrijven wat je bezig houdt, wat er in je hoofd zit en hoe je je voelt. Het is een manier om jezelf bewust(er) te maken van je gedachten en hoe dit invloed heeft op je gedrag, zonder oordeel of beperkingen. Je kan het zien als een persoonlijke, creatieve en therapeutische uitlaatklep. Een soort zelftherapie. Het is dus heel erg persoonlijk. Niet alleen wat je schrijft, maar ook op welke manier je dat doet.

Waarom het fijn is om te journalen

In de drukte van het dagelijks leven – zoals werk, een gezin en je sociale leven – gunnen we onszelf eigenlijk veel te weinig tijd om onze gedachten en emoties de ruimte te geven. En daarmee ligt het gevaar op de loer dat je aan jezelf voorbij gaat of jezelf verliest. Het is niet voor niets dat er steeds meer mensen kampen met een burn out. Of op een bepaald moment niet (meer) weten wat ze willen of leuk vinden en de connectie met hun hart kwijt zijn. De sneltrein heeft te lang door geraasd en onderweg heb je niet stil gestaan bij de route of bedacht of je nog wel op de juiste weg bent. En dan is journalen een manier om weer dichter bij je emoties en bij jezelf te komen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het stress verlicht en je mindfuller maakt. Want door het opschrijven van je gedachten, maak je je hoofd leeg, waardoor je fijner slaapt en meer focus hebt.

De kracht van journalen: Ontdek wat het is & waarom jij het moet doen!
‘Lees ook: Slaaptips – 10 Tips om lekker in slaap te vallen & voor een goede nachtrust.’

De voordelen van journaling

Journalen heeft dus een heleboel voordelen. We zetten ze allemaal op een rij.

  1. Zelfreflectie: Journalen biedt een geweldige gelegenheid om diep in jezelf te duiken en je eigen gedachten en emoties te begrijpen. Door regelmatig te journalen, kun je patronen en trends in je denken en gedrag ontdekken. Dit inzicht kan je helpen om bewuster keuzes te maken en positieve veranderingen in je leven aan te brengen.
  2. Stressvermindering: Het opschrijven van je gedachten en gevoelens kan ook een therapeutisch effect hebben. Het stelt je in staat om zorgen van je af te schrijven en negatieve emoties los te laten. Het proces van journalen fungeert als een soort mentale opruiming, waardoor je stressniveaus kunnen dalen en je een gevoel van innerlijke rust kunt ervaren.
  3. Doelen stellen en volgen: Door je doelen en ambities op te schrijven, geef je ze kracht en betekenis. Journalen helpt je om je doelen concreet te maken en stelt je in staat om je voortgang bij te houden. Het creëert een meetbare roadmap die je motiveert en je helpt gefocust te blijven op wat echt belangrijk voor je is.
  4. Creatieve uitdrukking: Journalen is een ook een perfecte manier om je creativiteit de vrije loop te laten. Of het nu gaat om schrijven, tekenen, schilderen of collages maken, je kunt je journal gebruiken als een creatieve speeltuin waarin je je artistieke kant kunt verkennen. Dit bevordert niet alleen je creativiteit, maar kan ook een bron van vreugde en inspiratie zijn.
  5. Persoonlijke groei: En tot slot is journalen een krachtig instrument voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het stelt je in staat om jezelf beter te leren kennen, je sterke punten te ontdekken en aan je zwakke punten te werken. Het helpt je om bewust te leven en het beste uit jezelf te halen.

Hoe journal je?

Er zijn geen strikte regels als het gaat om journalen. Het draait allemaal om wat voor jou werkt. Begin met het vinden van een rustige plek waar je je comfortabel voelt en waar je niet gestoord wordt. Kies vervolgens waarin jij je gedachten op wil schrijven, zoals een mooi bullet journal, een digitaal journal op je computer of in je telefoon of een notitieboek als de Traveler’s Notebook die je heel makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Neem de tijd om in contact te komen met je gedachten en begin gewoon met schrijven. Schrijf over je dagelijkse ervaringen, je dromen, je angsten, je doelen of zelfs je wildste fantasieën. Het belangrijkste is om eerlijk te zijn en jezelf de vrijheid te geven om te verkennen. Wat het beste moment is en hoe vaak je gaat journalen, is ook een persoonlijke beslissing. De één vindt het fijn om er iedere dag even een momentje voor te pakken en de ander schrijft juist alleen wanneer hij of zij de behoefte voelt. En dat kan ‘s morgens zijn om de dag dicht bij jezelf te beginnen. Of juist ‘s avonds om gedachten van je af te schrijven en je hoofd leeg te maken. Het is dus gewoon een kwestie van starten en onthouden dat er geen goed is of fout. Pak een pen en papier (of open je digitale document) en begin met het ontdekken van de kracht van journalen in jouw leven.

Houd jij een bullet journal bij?

Wij zijn benieuwd of jij ook aan journalen doet. En merk je ook dat er sindsdien iets (aan jou) veranderd is? Als je het leuk vindt om hierover mee te praten, laat dan vooral onder dit artikel een reactie achter. We horen graag wat het jou heeft opgeleverd!

Hoe richt je een sfeervolle slaapkamer in?
Hoe zorg je zo goed mogelijk voor jezelf? 5 Handige selfcare tips!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter