Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting

20 juni 2023
Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting!

Van je slaapkamer een mooie, rustige én functionele ruimte maken, kan best een puzzel zijn. De ruimte is al snel vol met een tweepersoonsbed en een kledingkast. En waar zet je al die meubels het beste neer? Om je op weg te helpen, hebben wij een stappenplan gemaakt voor de perfecte slaapkamer indeling. Daarmee creëer je een oase van rust waarin je heerlijk kunt ontspannen!

Stappenplan naar de perfecte slaapkamer indeling

#1 De afmeting van de slaapkamer

Om tot de perfecte indeling van de slaapkamer te komen, wil je graag duidelijk hebben welke afmetingen de ruimte heeft. Teken de ruimte op schaal op papier of gebruik een app als ‘Home Design 3D’ waarmee je een digitale plattegrond kunt maken, zodat je daarop kunt gaan ‘schuiven’. Zorg ook dat je de bouwkenmerken van de slaapkamer meeneemt op de plattegrond, zoals ramen, deuren (en naar welke kant ze open gaan), een schoorsteenmantel, ingebouwde kasten of schuine muren en verlaagde plafonds. Hierdoor past een kledingkast misschien wel helemaal niet, waardoor op maat gemaakte meubels van een woonwinkel als Groter in wonen een oplossing zouden kunnen zijn.

Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting!

#2 Waar wil je de slaapkamer voor gebruiken?

De volgende stap is bepalen waarvoor je de slaapkamer allemaal wilt gebruiken. Natuurlijk om in te slapen! En vind je rust het belangrijkste, dan voeg je beter geen andere functies aan de slaapkamer toe. Maar bij gebrek aan ruimte kan een werkplek hier ook noodzakelijk zijn. Of misschien wil je vanuit je bed televisie kunnen kijken? Een kaptafel waar je ‘s morgens je make-up kunt doen of een zithoekje kunnen ook een leuke toevoeging in de slaapkamer zijn. Schrijf al je woonwensen op; de belangrijkste bovenaan.

#3 De beste plek voor je bed

Nu je de afmetingen van de slaapkamer en je woonwensen in beeld hebt, kun je echt aan de slag met de indeling. En dat begint met het plaatsen van het bed, het belangrijkste meubel in de slaapkamer. Niet alleen omdat je er de meeste tijd in doorbrengt, maar ook omdat het bed vanwege zijn afmetingen grotendeels de rest van de inrichting en sfeer bepaalt. De meest gebruikelijke optie is om het bed met het hoofdeinde tegen een blinde muur aan te zetten, het liefste schuin tegenover de deur. Dit geeft namelijk een gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor je veel lekkerder slaapt. En kies een muur waarbij er aan beide zijkanten van het bed nog voldoende ruimte is om makkelijk in en uit te stappen. Ook is het fijn als je vanuit het bed het slaapkamerraam uit kunt kijken. Teken het bed in op je plattegrond en schuif er desnoods mee, net zolang totdat je tevreden bent. En kom je er niet uit, omdat je bijvoorbeeld een lastig in te delen slaapkamer hebt? Schakel dan gewoon hulp in bij een beddenzaak in Maastricht of bij jou in de buurt. Een adviesgesprek is vaak gratis.

Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting!

#4 Voldoende opbergruimte

Ook de kledingkast komt meestal in de slaapkamer. Om te voorkomen dat de kast de ruimte gaat overheersen, kun je het beste voor een zo onopvallend mogelijk exemplaar kiezen. Een hele mooie oplossing is bijvoorbeeld een inbouwkast of complete kastenwand, waarbij de kledingkast helemaal geïntegreerd is in de slaapkamer. En kies voor eventuele aanvullende opbergruimte, zoals dressoirs of ladekasten om je kleding, beddengoed en persoonlijke spullen georganiseerd te houden. Je kunt ook de ruimte onder het bed goed gebruiken. In een la op wielen of opbergdozen kun je echt een heleboel spullen kwijt, zonder dat het vloeroppervlakte kost. Handig als je een kleine slaapkamer hebt. En een opgeruimde slaapkamer draagt absoluut bij aan een rustgevende sfeer.

‘Lees ook: Foto’s in je interieur: Dit zijn leuke ideeën & voorbeelden!

#5 De indeling van de rest van de slaapkamer meubels

Wanneer de belangrijkste meubels op je plattegrond staan, kun je de rest van de slaapkamer indeling maken. Daar kun je lekker mee spelen. Hoewel je zult merken dat wanneer je het centrale punt eenmaal bepaald hebt, de rest van de meubels er bijna als vanzelf omheen op hun plaats vallen. Houd er bij het plaatsen alleen wel rekening mee dat je minimaal 60 centimeter rond je bed moet kunnen lopen. En ook moet je voorkomen dat de paden of (kast)deuren in de slaapkamer niet geblokkeerd worden.

Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting!

#6 De verlichting

Zo, nu is de verlichting van de slaapkamer aan de beurt. Ook die is belangrijk. Begin met de basisverlichting; een plafondlamp die de hele kamer gelijkmatig verlicht. En voeg daarna sfeerverlichting toe, zoals bedlampjes, een staande lamp bij een zitje of een mooie wandlamp aan de muur. Vergeet niet om dimmers toe te voegen, zodat je de lichtsterkte kunt aanpassen. Een zacht verlichte slaapkamer bevordert namelijk ontspanning en helpt je helemaal in de juiste stemming te komen voor een goede nachtrust.

#7 Maak de slaapkamer indeling compleet met accessoires

En als basis staat, is het tijd voor de laatste én leukste stap; het toevoegen van sfeer. Maar bepaal de accessoires pas als de slaapkamer écht ingericht is, niet alleen op de plattegrond. Want dan zie je het beste wat de ruimte nog nodig heeft. Creëer een mooie, persoonlijke oase. Want uiteindelijk draait de slaapkamer indeling om jouw smaak en stijl. Een mooi vloerkleed, planten, een schilderij of poster in een lijst, een spiegel en kussentjes. En voeg zeker ook persoonlijke items toe, zoals foto’s, familie erfstukken en vakantie souvenirs. Zo druk je je eigen unieke stempel op het interieur en wordt je slaapkamer echt een ruimte waarin jij je thuis voelt.

Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting!

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij de slaapkamer indeling. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie. We denken graag met je mee!

Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting!
Hoe zorg je zo goed mogelijk voor jezelf? 5 Handige selfcare tips!
Op zoek naar woonkamer verlichting? Hier moet je op letten!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter