Hoe zorg je zo goed mogelijk voor jezelf? 5 Handige selfcare tips!

22 juni 2023
Hoe zorg je zo goed mogelijk voor jezelf? 5 Handige selfcare tips!

Goed voor jezelf zorgen is super belangrijk, toch lijken we dit in alle drukte toch vaak een beetje te vergeten. We racen van hot naar her en de agenda stroomt voor je het weer vol met allerlei afspraken. Wordt het hoog tijd om meer aan jezelf te denken? Wij geven je een paar handige selfcare tips die je helpen om meer in balans te komen met jezelf.

Handige en simpele selfcare tips

1# Controleer je gezondheid

Je weet pas echt hoe het er met je lichaam voorstaat als je echt goed je gezondheid checkt. En we kennen de uitspraak allemaal wel, ‘voorkomen is beter dan genezen’. Een preventief gezondheidsonderzoek is bijvoorbeeld een medische check die je al kunt doen voordat er sprake is van mogelijke klachten. Het is een grondige manier om bijvoorbeeld aandoeningen en risicofactoren vroegtijdig te ontdekken. De kans op genezing van een ziekte is namelijk groter als je er op tijd bij bent.

2# Gezond eten

Goede gewoontes kun je op verschillende manieren toepassen. Wat je in je mond stopt, speelt een grote rol. Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Hier heeft je lichaam namelijk echt baat bij. Natuurlijk kun je heus wel eens snacken, dat is geen punt. Let er met name op dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenhaalt, van vitamines tot mineralen, van vezels tot eiwitten. Het is niet alleen belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet, je moet ook eten uitkiezen dat goed is voor je lichaam. Het komt regelmatig voor dat mensen klachten ervaren, omdat ze kampen met bijvoorbeeld een lactose-intolerantie, zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Als jij bepaalde gezondheidsklachten hebt, maar niet weet waar het aan ligt, zou voeding dus ook best de boosdoener kunnen zijn. Door middel van een DNA-onderzoek kun je eventuele allergieën en intoleranties opsporen of uitsluiten. Als je dit weet kun je veel gerichter met de juiste voeding aan de slag.

‘Lees ook: Geen tijd voor de sportschool? 5 Alternatieven om toch te sporten.

3# Tijd voor jezelf

Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk tijd voor jezelf is. Vergeet niet dat je dit absoluut nodig hebt. Het liefst zo vaak mogelijk, maar anders in ieder geval wanneer het kan. Waarom tijd voor jezelf zo essentieel is? Het is als het ware een reset, die je weer even tot jezelf laat komen. Wat je in die tijd doet, is natuurlijk helemaal aan jou om te bepalen. Ga lekker in bad, mediteer, doe een uitgebreide beauty routine, plof neer op de bank, lees een inspirerend boek, ontdek een nieuwe hobby of ga een dagje winkelen, jij weet het best waar je aan toe bent. Zorg in ieder geval dat je niet gestoord wordt tijdens dat moment, dus zet je telefoon even lekker uit.

4# Voldoende bewegen

Beweging houdt je gezond en gelukkig! Plan daarom regelmatig een momentje in je drukke agenda om hieraan toe te komen. Je kunt intensief sporten: ga naar de sportschool, loop hard of doe een andere work-out. Om het makkelijker te maken, kun je ook gewoon vanuit huis sporten. Online kun je allerlei uitgebreide work-out video’s vinden. Rustige beweging telt tevens mee, zoals wandelen of fietsen. Als je maar niet te lang stil blijft zitten, want dan gaat je lichaam als het ware op pauze. In de buitenlucht bewegen doet ook heel veel goeds voor je lijf en voor je hoofd.

5# Goed slapen

Ook een hele belangrijke selfcare tip is, let goed op je slaap! Als je 7 tot 9 uren per nacht pakt, pluk je daar ook de vruchten van qua gezondheid. Veel mensen hebben ‘s avonds toch nog de neiging om actief te zijn, waardoor je niet makkelijk in slaap kan komen. Ga er bijvoorbeeld op tijd in, ook als je denkt dat je nog niet zo moe bent. Zo sluit je de dag toch eerder af en kan je lichaam gaan ontspannen. Of blijf ’s ochtends wat langer liggen, als je planning het toelaat. Je lichaam heeft slaap hard nodig om te herstellen, dus het is fijn als je daar ook lekker aan toegeeft.

De kracht van journalen: Ontdek wat het is & waarom jij het moet doen
Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter