Op zoek naar woonkamer verlichting? Hier moet je op letten!

20 juni 2023

Tijdens het inrichten van de woonkamer is de verlichting een heel belangrijk topic, waar je de nodige aandacht aan moet besteden. Lampen zijn niet alleen functioneel, maar ook echte sfeermakers om van je huis een gezellige en knusse plek te maken. Van te voren is het handig om goed naar je wensen te kijken en wat de ruimte nodig heeft. Waar moet je allemaal op letten? Wij vertellen je het in dit artikel!

De juiste woonkamer verlichting

Bij het kiezen van verlichting voor je woonkamer zijn er verschillende factoren waar je op moet letten.

1# Functionaliteit

Maak voor jezelf een lijstje welke activiteiten er in de woonkamer plaatsvinden. Wil je graag algemene verlichting waarmee je de hele kamer gelijkmatig verlicht of heb je gerichte verlichting nodig voor specifieke activiteiten, zoals lezen of werken? Als je dit weet kun je de verlichting van elke ruimte in de woonkamer afstemmen op de functie. Het kan ook handig zijn om een plattegrond te maken van de woonkamer, waarop je voor jezelf duidelijk kan maken op welke plekken je verlichting nodig hebt. Neem ook meteen de stopcontacten en lichtschakelaars mee in de tekening. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de ruimte en van de lichtfuncties die je nodig hebt. De kamer kun je bijvoorbeeld natekenen op een schaal van 1:50 cm, 1 cm op de tekening is in de realiteit 50 cm.

‘Lees ook: De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie.

2# Lichtniveaus

Denk na over de gewenste lichtintensiteit in verschillende delen van de woonkamer. Wil je een heldere, goed verlichte ruimte of juist een gezellige en intieme sfeer creëren? Combineer verschillende soorten verlichting, zoals plafondlampen, vloerlampen en tafellampen, om de gewenste lichtniveaus te bereiken. Dit kan natuurlijk best in de kosten lopen als je verschillende lampen tegelijkertijd moet kopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg shops waar je stijlvolle en betaalbare lampen kunt winkelen, zo is de Karwei verlichting hier een goed voorbeeld van.

3# Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van het licht heeft invloed op de sfeer in de woonkamer. Warmer licht met een lage kleurtemperatuur, creëert een gezellige en ontspannen sfeer, terwijl koeler licht met een hogere kleurtemperatuur, een helderder en actiever gevoel geeft. Overweeg welke sfeer je wilt bereiken en kies de daarbij horende juiste kleurtemperatuur.

4# Energie-efficiëntie

Let op de energie-efficiëntie van de verlichtingsopties. Kies voor LED-lampen, die zuiniger zijn dan traditionele gloeilampen en een langere levensduur hebben. Dit helpt niet alleen het milieu, maar ook je energierekening.

5# Lichtregeling

Het hebben van de mogelijkheid om de verlichting te regelen is belangrijk en heel fijn. Gebruik verschillende schakelaars of dimmers voor de diverse lichtbronnen, zodat je de verlichting in de kamer kunt aanpassen aan je behoeften.

6# Stijl van de lamp

Verlichting heeft veel invloed op de stijl van je interieur. Kies armaturen en lampen die passen bij de inrichting van de kamer. Het is fijn als de verlichting in de woonkamer veelzijdig is en aanpasbaar is aan verschillende situaties. Verstelbare armaturen en flexibele verlichtingssystemen kunnen handig zijn om de verlichting aan te passen aan de behoefte van dat moment.

Verlichting inspiratie

Je kunt uit eindeloos veel mooie lampen kiezen, die allemaal hun eigen specifieke functie hebben. Bedenk van te voren alvast welke stijl je mooi vindt, ga je voor modern, vintage, design, klassiek of juist voor industrieel?! Op Pinterest kun je volop verlichting inspiratie opsnuiven, kopje thee erbij en pinnen maar. Heb je er toch wat meer gevoel bij nodig, plan een dagje woonwinkels in waar je verlichting vaak kunt zien in combinatie met een nagebouwde woonkamer. Vaak krijg je dan meteen een goed idee hoe de lamp er in werkelijkheid uitziet en welk effect het heeft.

Slaapkamer indeling | Dit stappenplan helpt je aan de perfecte inrichting
Foto's in je interieur: Dit zijn leuke ideeën & voorbeelden!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter