Welke maat jeans heb ik? Tips & een handige maattabel!

13 december 2022
Welke maat jeans heb ik? Tips & een handige maattabel!

Zonder een perfect zittende jeans is je garderobe niet compleet! Een spijkerbroek is tijdloos en dé basis van iedere dagelijkse look. En als je eenmaal een favoriet hebt, gaat hij mee totdat hij tot de laatste draad versleten is. Maar het valt nog niet mee om de perfecte broek te shoppen. Kledingmerken gebruiken verschillende maten; bij de één zie je S, M, L, bij de ander 38, 40, 42 en bij een volgende 28, 29, 30. En dan is de pasvorm van een Italiaans modemerk ook nog anders dan bijvoorbeeld een Nederlands of Duits modemerk zoals Monari. Denk jij nu: ‘Maar welke maat jeans heb ik dan?’. Wij helpen je op weg met handige tips om je maat te bepalen en een maat tabel, zodat je nooit meer een verkeerde spijkerbroek koopt.

Hoe weet ik welke maat jeans ik heb?

Bij de meeste jeans bestaat de maat uit twee cijfers. Bijvoorbeeld 28/32. Het eerste getal in de maat geeft de wijdte of taillemaat aan, de W (van Width). En het tweede getal is de lengte van de spijkerbroek, de L (van Length). Het zijn inches; een maat die wordt gebruikt in Engelstalige landen zoals Engeland, India en de Verenigde Staten, waar de jeans zoals wij die kennen vandaan komt. Eén inch is gelijk aan 2,54 centimeter.

‘Lees ook: Welke kledingstijl past bij mij? Zo herontdek je je stijl als moeder.’

Om erachter te komen welke maat jeans je precies hebt, kun je jezelf (of een oude spijkerbroek) opmeten. Dat doe je zo:

1. Taille opmeten

Voor de wijdte (W) van de spijkerbroek meet je de omvang van taille. Doe een meetlint losjes om je middel, net boven je bekken en lees het aantal centimeters af.

2. Heupomvang meten

Behalve je taille maat, is ook je heupomvang belangrijk bij het bepalen van de wijdte. Het opmeten van je heupmaat doe je op dezelfde manier als hierboven. Alleen leg je het meetlint nu rondom je heupen en lees je het aantal centimeters af.

3. Beenlengte meten

Tot slot moet je alleen nog de lengtemaat weten. Die meet je door de binnenkant van je been op te meten; met een meetlint vanuit je lies tot en met je enkel.

Nu je de binnenbeen lengte en je taille en heupomvang in centimeters weet, kun je uitrekenen welke jeans maat je hebt. Maar om het je wat makkelijker te maken, hebben we daarvoor een maattabel gemaakt. Daarin kun je in één keer aflezen welke wijdte en lengte maat je hebt. Ook vind je in de tabel de internationale maten en confectiematen voor merken die deze gebruiken voor hun spijkerbroeken.

Welke maat jeans heb ik? Tips & een handige maattabel!
Welke maat jeans heb ik? Tips & een handige maattabel!

Maten kunnen afwijken

Hoewel de maattabel hierboven een goede handleiding is om te bepalen welke maat jeans je hebt, is hij niet heilig. Maten tussen merken verschillen. Of het nu om jassen, truien of spijkerbroeken gaat, merken houden er altijd hun eigen interpretatie van een kledingmaat aan over. Dus als je twijfelt, kun je altijd kijken of het merk een eigen maattabel heeft die specifiek voor hun eigen kleding gemaakt is.

En ook de maten tussen landen onderling verschillen. Zo hebben Nederlandse merken als Nukus kleding dezelfde maatvoering als in Duitsland. Maar een Italiaanse maat 38 is een flink stuk kleiner dan een Nederlandse maat 38. Het verschil is zo’n 3 kledingmaten; een Nederlandse maat 38 is een Italiaanse maat 44. En ook Franse merken vallen kleiner. Het verschil daarmee is 2 kledingmaten; dus een Nederlandse maat 38 is in Frankrijk maat 40.

‘Lees ook: Cadeautips voor jezelf | 10 Leuke ideeën om te vragen of om jezelf cadeau te doen

Jeans pasvorm

Tot slot bepaalt niet alleen de maat, maar ook de pasvorm van de spijkerbroek of hij bij jou perfect zit. Een slim fit pasvorm sluit bijvoorbeeld goed om je benen aan en zit daarom wat strakker. Maar draag jij je broek liever wat ruimer, dan kies je beter voor een regular fit model. Bij de keuze voor de pasvorm speelt je jeans maat geen rol, die is voor alle modellen hetzelfde. Maar wel voelt een spijkerbroek met elastane door de stretch wat ruimer aan, waardoor je kunt overwegen een maat kleiner dan normaal te kiezen.

Uiteindelijk zul je sowieso moeten passen om erachter te komen welke maat bij welk merk het beste bij jou past.

We hopen dat deze info jou antwoord geeft op de vraag; ‘welke maat jeans heb ik?’ En dat je wat hebt aan onze handige maattabel. We zijn ook benieuwd of jij de perfecte spijkerbroek al gevonden hebt. Zo ja, laat ons dan vooral in een reactie hieronder weten welke dat is! En wat jouw favo model jeans is.

De voordelen van een sim only abonnement voor kinderen
Leuke cadeautjes voor jezelf voor onder de boom

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter