Sportkleding wassen | Zo kom je van alle vlekken én de zweetgeur af!

1 juli 2022
Sportkleding wassen | Zo kom je van alle vlekken én de zweetgeur af!

Groene knieën, gele oksels en zweet… Van alle kleding die je draagt, worden sportkleren waarschijnlijk het allersmerigst. Soms zo erg dat er geen wasprogramma of supersonisch wasmiddel tegenop lijkt te kunnen. Je krijgt de grasvlekken er bijvoorbeeld niet meer uit, sportsokken worden niet meer wit of er blijft een muffe zweetgeur in de kleding hangen. Niet fijn, maar ook helemaal niet nodig. Want met onze tips voor het wassen van sportkleding krijg je alles wel perfect schoon!

10 Tips voor het wassen van sportkleding

#1 Sportkleding na gebruik zo snel mogelijk wassen

Sporten betekent zweten. En als dat zweet – dat van nature geurloos is – in aanraking komt met de bacteriën op je huid en in je kleding, ga je stinken. Die zweetgeur en zweetplekken hechten zich aan de stof. En zo’n hoopje stinkende sportkleding is een walhalla voor bacteriën, die zich daar in razend tempo vermeerderen. Zelfs de wasmachine krijgt niet alle bacteriën eruit, zeker niet als je de sportkleding op lage temperatuur wast. Zo kan een schoon gewassen sportshirt vlak nadat je het aangetrokken hebt alweer gaan stinken. Geef bacteriën dus geen kans en gooi je sportkleren niet op een hoopje in de hoek of laat ze niet in je sporttas zitten, maar was ze na gebruik gelijk.

#2 Hang je sportkleren uit

Is de wasmachine nog vol of heb je echt geen tijd om een was te draaien? Hang je stinkende sportkloffie dan uit totdat het ‘t sop ingaat. Het beste doe je dat buiten, zodat de kleding lekker kan uitwaaien.

#3 Week de sportkleding in een badje van koud water en azijn

Blijft er na het wassen toch nog een zweetgeur in de sportkleding hangen? Leg het dan een half uur in een badje van koud water en een half kopje azijn te weken. Azijn ontsmet en doodt bacteriën en zo was je de meeste viezigheid er al uit. Na het weken, spoel je de kleding uit en gooi je het in de wasmachine. Deze truc werkt ook goed bij sportkleding met oud zweet.

Sportkleding wassen | Zo kom je van alle vlekken én de zweetgeur af!

#4 Gebruik niet teveel wasmiddel

Je hebt misschien de neiging om een extra scheut wasmiddel in de wasmachine te gooien als je sportkleding erg vies is of stinkt. Maar juist als je teveel gebruikt, is de kans groot dat er zeepresten in de kleding achterblijven. En ook zeep is een aangename voedingsbron voor bacteriën. Dus minder wasmiddel is beter. En kies bij voorkeur voor een vloeibaar wasmiddel, want dat laat minder snel resten achter dan wasmiddel in poedervorm. Ariël pods zijn bijvoorbeeld ideaal, dan zit je qua dosering ook gelijk goed.

#5 Geen wasverzachter

Als je je sportkleding gaat wassen, moet je geen wasverzachter gebruiken. Dat kan de vezels in je sportkleren aantasten, vooral lycra – elastische stof – kan niet goed tegen wasverzachter. En ook ‘verstopt’ wasverzachter de stof, waardoor je sportkleding het zweet minder goed kan afvoeren.

‘Lees ook: Kinderen en zweten | Vanaf wanneer zweet een kind? & hygiëne tips.’

#6 Wasprogramma voor het wassen van sportkleding

Heeft je wasmachine een wasprogramma speciaal voor sportkleding, gebruik die dan. Zo niet, dan kies je voor het programma voor synthetische of fijne was. Voor modderige voetbalkleding e.d. is een voorwasprogramma aan te raden. Zo wordt eerst alle viezigheid afgevoerd en de sportkleding daarna gewassen in schoon water. En was je kleding op een lage temperatuur, maximaal 30 graden. Lycra kan namelijk ook niet goed tegen hoge temperaturen, daar verliest het zijn elasticiteit door. En ook kan fijne sportkleding erdoor krimpen.

#7 De sportkleding binnenstebuiten wassen

Alle zweet, dode huidcellen en andere afvalstoffen zitten vooral aan de binnenkant van je kleren. Dus keer je sportkleding binnenstebuiten als je het gaat wassen. Zo blijft de kleur van je kleding bovendien ook mooi.

#8 Hardnekkige vlekken voorbehandelen

Als je op een sport als voetbal of hockey zit waarbij je nog wel eens een sliding maakt, dan kunnen er hardnekkige vlekken in je sportkleding terecht komen die er tijdens het wassen moeilijk uit gaan. Zulke grasvlekken en dergelijke kun je voorbehandelen met een speciaal vlekkenmiddel zoals ossengalzeep of Dasty. Dat laatste middel werkt bovendien ook goed tegen zweet omdat het bacteriën doodt. Je smeert de vlek in met de zeep of spuit er Dasty op, laat het even inwerken en daarna doe je de sportkleren in de machine en kun je ze wassen zoals je altijd doet.

Sportkleding wassen | Zo kom je van alle vlekken én de zweetgeur af!

#9 Stop de wasmachine niet te vol

Misschien een inkoppertje, maar we willen het toch even benoemen; doe de wasmachine nooit te vol. Want alleen als er voldoende ruimte is, kan het wasprogramma zijn werk doen en de sportkleding goed schoon wassen. Zijn je sportkleren erg vies, was ze dan sowieso apart van de rest van je kleding.

#10 Sportkleding drogen

Sportkleding kun je na het wassen beter niet in de droger gooien. De stof is kwetsbaar en kan beschadigen of krimpen. En bovendien zijn sportkleren gemaakt van materiaal dat snel droogt. Dus hang je kleding lekker aan de waslijn dan kun je het zo weer aantrekken.

We hopen dat je wat aan deze wastips hebt. En heb je zelf ook nog een handige tip voor het wassen van sportkleding? Laat het dan vooral aan ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

8 Mooie manieren om schaduw in de tuin te creëren
De leukste sieraden merken voor de mama's!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter