Verhuizen met kinderen, zo bereid je je kind goed voor

19 oktober 2023
Verhuizen met kinderen |Zo bereid je je kind goed voor

Gefeliciteerd met je nieuwe huis! Je kan natuurlijk niet wachten totdat je uiteindelijk heerlijk op je bank zit in je nieuw ingerichte huis. Maar voordat het zo ver is, moet er eerst nog het één en ander geregeld worden. Verhuizen met kinderen is een grote gebeurtenis, die soms best verwarrend en stressvol kan zijn. Wij geven je tips hoe je je kind zo goed mogelijk kunt voorbereiden op een verhuizing.

Verhuizen met kinderen, 8 praktische tips om je kind voor te bereiden

1# Begin bij jezelf

Een verhuizing kan best wat stress met zich meebrengen, dit kan soms ook de kinderen beïnvloeden. Belangrijk is dus dat jij tijdens deze verhuisperiode zelf zo relaxed mogelijk blijft. Begin op tijd met het plannen van je verhuizing, maak een checklist en een tijdschema, kijk goed naar welke spullen je echt mee wil nemen en wat je wil wegdoen of verkopen. Als je kunt gaan inpakken, maak gebruik van verhuisdozen en label alles duidelijk met de inhoud en voor welke kamer de doos bestemd is. Maak het jezelf makkelijk en schakel hulp in, denk bijvoorbeeld aan een lokaal verhuisbedrijf in Breda of bij jou in de buurt die het transport van al je bezittingen uit handen kan nemen. Scheelt jou weer een hoop gesjouw en geregel!

2# Communiceer begrijpelijk

Kies een goed en rustig moment uit om je kinderen te vertellen over de aanstaande verhuizing. Leg op een begrijpelijke manier uit waarom jullie gaan verhuizen en wat ze kunnen verwachten. Beantwoord hun vragen en stimuleer ze om hun gevoelens en eventuele zorgen met jou te delen. Blijf ook positief en enthousiast en benadruk de leuke dingen van een nieuw huis.

3# Betrek de kinderen bij het proces

Maak samen met de kinderen een planning met belangrijke momenten. Denk bijvoorbeeld aan een A3 formaat papier waarop je met vrolijke kleurtjes en tekeningen een schema maakt van de verhuizing, noteer hierop de belangrijke momenten. Hang deze planning op een centrale plek in huis, zodat de kinderen altijd even kunnen kijken wat er de komende week staat te gebeuren. Op het schema kun je bijvoorbeeld ook opschrijven wanneer ze mee mogen helpen met inpakken of wanneer je samen een moodboard gaat maken voor hun nieuwe slaapkamer.

4# Dagelijkse routines vasthouden

Houdt in deze periode van grote veranderingen de dagelijkse routines juist zoveel mogelijk vast, dus op tijd eten en naar bed. Dit geeft kinderen een gevoel van rust en stabiliteit.

‘Lees ook: Huis inrichten? Dit moet je weten voordat je aan de slag gaat.

5# Ontdek de nieuwe buurt

Ga samen met de kids de nieuwe buurt ontdekken, laat zien waar belangrijke plaatsen zijn, zoals de winkels, de school en de leuke speeltuinen. Zo krijgen kinderen ook veel meer beeld en gevoel bij hun nieuwe woonplaats.

6# Afscheid nemen

Plan genoeg tijd in om je kinderen afscheid te laten nemen van vriendjes uit de buurt, van buren en van hun oude huis. Op deze manier kunnen ze vaak hun emoties beter verwerken en sluit je deze periode ook duidelijk af.

7# Speciale doos

Er worden heel wat dozen ingepakt tijdens een verhuizing. Laat de kinderen zelf een speciale doos inpakken met hun favoriete knuffels, speelgoed en andere belangrijke spulletjes. Zo hebben ze hun lievelings items altijd bij de hand. Dit kan helpen om de overgang iets te versoepelen.

8# Een planning van de verhuisdag

En dan is eindelijk de dag aangebroken dat jullie gaan verhuizen. Maak ook een planning van deze dag, zodat de kinderen precies weten wat er allemaal gaat gebeuren. Leg uit hoe de dag gaat verlopen en wie er allemaal aanwezig zijn om te helpen. Zorg dat de communicatie met iedereen duidelijk verloopt. Geef vrienden en familie die komen helpen duidelijke opdrachten, zodat iedereen precies weet wat er moet gebeuren. Maak je gebruik van bijvoorbeeld een verhuisbedrijf in Den Bosch of bij jou uit de buurt, stem van te voren samen nog even af wat er precies allemaal gedaan wordt op deze dag. Zij kunnen eventueel ook verhuisdozen in- en uitpakken voor je, scheelt je ook weer een hoop werk. Zorg op de dag zelf dat er een rustig plekje in huis is waar de kinderen zich eventueel rustig kunnen terugtrekken.

Verhuizen met kinderen kan een uitdagende en een avontuurlijke gebeurtenis zijn. Ieder kind reageert weer anders op een verhuizing. Luister in ieder geval goed naar je kind in deze hectische periode en geef genoeg aandacht aan de emoties die hierbij komen kijken. Geef ze de ruimte om te wennen en zich op hun eigen tempo aan te passen. Uiteindelijk komt het altijd goed. Succes!

Een wijnkoelkast bewaart jouw wijn met kwaliteit
Tips voor een milieuvriendelijke inrichting van je slaapkamer!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter