Tips voor een milieuvriendelijke inrichting van je slaapkamer!

19 oktober 2023
Tips voor een milieuvriendelijke inrichting van je slaapkamer!

Duurzaamheid is de laatste jaren steeds meer veranderd van een gesprekonderwerp in een ding dat we ook dóen. Of het nu vanuit ideologie is (intrinsiek een steentje willen bijdragen aan een betere wereld zowel nu als in de toekomst) of vanuit financiële overwegingen (hoge brandstof- en energieprijzen): steeds meer mensen proberen bewuster en duurzamer te leven. Wil jij je huis (verder) verduurzamen? Vergeet dan vooral de slaapkamer niet. Wat een duurzaam interieur van je slaapkamer is, en hoe je je slaapkamer in huis zo duurzaam mogelijk maakt? Hieronder lees je diverse tips voor een milieuvriendelijke inrichting van je slaapkamer, denk bijvoorbeeld aan een biologisch dekbed of aan een duurzaam houten bed.

Zo creëer je een milieuvriendelijke slaapkamer

Biologisch beddengoed

Allereerst is het verstandig om goed na te denken over de duurzaamheid van het materiaal waar je je ongeveer een derde van je leven mee omwikkeld: je beddengoed. Denk hierbij aan bedlinnen zoals dekbedovertrekken, kussenslopen en hoeslakens van biologisch katoen en biologische dekbedden. Wat voorbeelden zijn van een biologisch dekbed? Bij allnatura vind je bijvoorbeeld 100% biologische dekbedden van katoen, hennep, wol, dons of kamelenhaar. Let bij de keuze voor onder meer een biologisch dekbed op het GOTS-label.

>> Lees ook: Hoe richt je een sfeervolle slaapkamer in?

Een duurzaam houten bed (en andere slaapkamermeubels)

Een bed vormt daarnaast vaak letterlijk het middelpunt van een slaapkamer. Belangrijk dus om hier goed op de duurzaamheid te letten. Een natuurlijke, duurzame keuze is een bed van massief hout. Ja, er moeten bomen voor gekapt worden. Dus kies in ieder geval voor hout uit gecontroleerde bosbouw. Een houten bed heeft wel een lange levensduur en kan dus decennialang mee. Wil je een nog duurzamere keuze maken? Dan kun je ook tweedehands een bed kopen. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere slaapkamermeubels, zoals nachtkastjes en kledingkasten.

Meer tips over een natuurlijke inrichting van je slaapkamer vind je in het artikel ‘Creëer rust in een slaapkamer: tips voor een natuurlijke inrichting’.

Het energieverbruik in de slaapkamer

Verder gaat het bij de milieuvriendelijkheid van je slaapkamer niet alleen om de gebruikte materialen, maar ook om het klimaat in de ruimte. Allereerst de verlichting. Het is handig om een dimbare lamp te hebben of meerdere lichtbronnen met verschillende lichtsterktes. Zo heb je voldoende licht om bij te lezen bijvoorbeeld, maar ook een zwak lampje om ’s ochtends rustig je ogen aan het licht te laten wennen. Kies uiteraard voor ledlampen. 

Zorg daarnaast voor een fijn slaapcomfort met een goed geïsoleerde slaapkamer, waar ’s nachts in de winter de verwarming niet hard hoeft te werken. Zet bij voorkeur een raam open voor ventilatie, frisse lucht bevordert je slaapkwaliteit ook nog eens.

Een ‘groene’ slaapkamer

Last but not least iets dat niet mag ontbreken in een milieuvriendelijke slaapkamer: planten natuurlijk! Kies voor kamerplanten die extra zuiverend werken en de vochtigheidsgraad in de ruimte verhogen. Daarnaast geven planten ook meteen de slaapkamer een gezellige sfeer.

Nog meer lezen over duurzaam leven thuis? Je vind meer inspiratie in het eerder verschenen artikel ‘Hoe leer je kinderen duurzaam leven? | 10 Milieubewuste tips voor thuis!’.

Verhuizen met kinderen, zo bereid je je kind goed voor
Hoe ga je verstandig om met alle Black Friday gekte?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter