Stofzuigen tegen stress, de weg naar helemaal zen?

21 oktober 2023
Stofzuigen tegen stress, de weg naar helemaal Zen!?

In onze drukke, veeleisende wereld van vandaag lijden steeds meer mensen onder overmatige stress en angststoornissen. De voortdurende druk om te presteren, de oneindige golf van informatie en onze hectische levensstijl kunnen een enorme impact hebben op onze mentale gezondheid. Vaak worden alledaagse klusjes zoals schoonmaken beschouwd als vervelende taken die alleen maar meer stress veroorzaken. We zijn het liefst zo snel mogelijk van deze taakjes af, zodat we weer kunnen concentreren op de “belangrijke” zaken. Maar we realiseren ons vaak niet dat juist in deze alledaagse taken een diepere wijsheid kan schuilen.

Wanneer je eet, eet dan; wanneer je poetst, poets dan

In het boeddhisme wordt de kracht van volledige aanwezigheid beoefend. Hierbij probeer je volledig bewust te zijn van elke activiteit die je onderneemt, dus ook schoonmaken. Eckhart Tolle, een bekende spirituele leraar en de auteur van “De kracht van het Nu,” benadrukt eveneens het positieve effect van bewustzijn en mindfulness bij alledaagse taken. Gebaseerd op zijn prachtige visie, geven we vijf tips over hoe jij schoonmaakklusjes kan inzetten om stress te verminderen en meer tot jezelf te komen:

1# Wees aanwezig

In plaats van je gedachten te laten afdwalen terwijl je schoonmaakt, probeer je juist volledig present te zijn in het moment. Voel de bewegingen die je maakt, observeer de geluiden en adem de frisse geuren in. Door je zintuigen te heractiveren breng je jouw zenuwstelsel tot rust en stimuleer je de aanmaak van gelukshormonen, wat resulteert in een gevoel van welzijn en tevredenheid. 

2# Accepteer je taak

Eckhart Tolle spoort ons aan om gewoon te accepteren wat is, zonder te oordelen over de taak die voor ons ligt. Zelfs als schoonmaken niet bovenaan je lijst van favoriete bezigheden staat, kun je het benaderen met een gevoel van berusting. Het is nu eenmaal een klusje dat moet gebeuren, maar het heeft ook zijn waarde, want het maakt je huis weer fris en stralend schoon.

3# Minimaliseer

Zie je schoonmaakklus als een kans om jouw leefomgeving te versimpelen en vaarwel te zeggen tegen spullen die je niet langer nodig hebt. Dit kan een gevoel van bevrijding brengen. En laten we eerlijk zijn, wie geniet er nu niet van het gevoel van een opgeruimd en georganiseerd huis?

>> Lees ook: Zo creëer je meer me-time voor jezelf als drukke mama.

4# Ritualiseer

In sommige culturen worden simpele taken zoals schoonmaken verheven tot een heilig ritueel waarin alles met de uiterste zorg en respect wordt uitgevoerd. Bekijk het schoonmaken als jouw eigen heilige dans. Zet rustige muziek op, steek wat kaarsen aan en maak er een lekker poets spektakel van.

5# Wees dankbaar

En ten slotte, terwijl je bezig bent met schoonmaken, kun je even stilstaan en dankbaar zijn voor de ruimte waarin je leeft en voor de mogelijkheid om die lekker op te frissen en te verzorgen. Bekijk het als een kleine viering van de mooie wereld om je heen.

Dus, de volgende keer dat je de stofzuiger tevoorschijn haalt of de ramen gaat lappen, onthoud dan: “Wanneer je poetst, poets dan.” Geniet van het proces en laat je zorgen achter, terwijl je volledig in de ‘flow’ komt met bewust schoonmaken.

Zen ben je niet in één dag

Zen worden lukt natuurlijk niet één keer, daar heb je echt de tijd voor nodig. Schoonmaken kan hier wel een mooie bijdrage aan leveren. Tegenwoordig zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen meer ontspanning in je eigen leven te creëren. Overweeg bijvoorbeeld eens om een mindfulness-training te volgen. Maar voordat je je voor zoiets aanmeldt, is het verstandig om eerst te kijken of je zorgverzekering deze kosten dekt. Sommige verzekeraars bieden namelijk vergoedingen voor dergelijke trainingen. Het is ook een slim idee om nu, met het einde van het jaar in zicht, je zorgverzekering weer eens te vergelijken. Op die manier kun je zien welke verzekeraar het beste past bij jouw mentale welzijnsbehoeften.

De leukste manieren om iemand te bedanken
Een wijnkoelkast bewaart jouw wijn met kwaliteit

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter