Voorbereiding tips voor de basisschool

7 augustus 2017
Meisje naar de basisschool

Voor je gevoel duurt het nog een eeuwigheid voordat je allerliefste oogappeltje naar de basisschool gaat. Niets is minder waar, voor je het weet is het zover. Dat kleine schattige baby-tje verandert binnen no-time in een eigenwijze kleuter die klaar is voor het echte werk. Hellup! Waar blijft de tijd? De kleuterschool is echt weer een mijlpaal. Een grote stap voor een kind, maar ook voor een mama. Zoveel nieuwe dingen komen er op je af, wij helpen je een eindje op weg in de jungle die kleuterschool heet.

Keuze basisschool

De eerste stap is natuurlijk het kiezen van een basisschool. Het ligt eraan waar je woont, soms is de keus snel gemaakt als er maar één school in de buurt zit. Op sommige plekken in het land heb je niet veel te kiezen, omdat er wachtlijsten zijn. Is er wel volop keus laat je dan vooral goed informeren en praat met andere ‘ervaren’ basisschool ouders die je alles kunnen vertellen over de school.

Een tip die ik je wel mee wil geven; schrijf je kindje op tijd in op een school. Toen Reva 16 weken was hadden Jeroen en ik al een kennismakingsgesprek op haar toekomstige school. Bizar natuurlijk, het was vooral nog een ver van mijn bed show. Alleen was het wel de enige mogelijkheid om haar op de school te krijgen die wij voor ogen hadden.

Ins & Outs

Dit is je redder in nood! De Naar School app is er eentje die je ontzettend goed kan helpen voordat je jezelf in het basisschool leven stort. De app helpt je bij het zoeken naar een school en vertelt je in het kort wat je allemaal te wachten staat. Vol met praktische weetjes en tips ben je meteen op de hoogte van alles. Wat moet je kindje kunnen voordat hij/zij naar school gaat? Weektaken, het Digibord, speelgoedochtend, luizen regels, juffendag, lunchtrommels, meehelpen op school, leerplicht en nog veel meer krijg je allemaal uitgelegd. Je weet zelfs al wie Pompom, Flip de Beer en Kabouter is. Wedden dat je meteen punten scoort bij de juf?! De app kun je voor € 1,99 downloaden vanuit de App Store.

‘Lees ook: Hoe Flip de Beer ons huis op zijn kop zette.

Voorbereiden

Het ene kindje staat te springen om naar de kleuterschool te gaan, de ander heeft er nog niet heel veel interesse in. Lucy gaat na deze vakantie naar school en is al aardig op de hoogte hoe het eraan toe gaat. Ze krijgt natuurlijk al heel veel mee van haar grote zus die op school zit. Toen Reva vorig jaar voor het eerst naar de basisschool ging heb ik er in ieder geval niet een enorm ding van gemaakt. Het is al spannend genoeg, dus maak het vooral niet groter dan het is. Neem wel samen met je kind goed afscheid van een peuterspeelzaal, een crèche of een gastouder. Zo sluit je deze periode ook goed af voor je bijna kleuter en ook voor jezelf.

Kinderen moeten tegen de tijd dat ze naar school gaan zindelijk zijn. Handig om in je achterhoofd te houden als het misschien met jouw zoontje of dochtertje nog niet helemaal van een leien dakje gaat. Houdt er ook rekening mee dat je kind zichzelf moet kunnen aankleden. Laatst bedacht ik me dat ik Lucy toch iets meer moest stimuleren om zichzelf aan te kleden. Vaak deed ik het voor het gemak zelf en zij vond dat natuurlijk allang prima. Kinderen helpen elkaar ook op school, uiteindelijk komt het dus echt wel goed.

‘Lees ook: De leukste kinderrugzak merken!

Praktische spullen die je nodig hebt

Uiteraard moet ook het nodige nog geshopt worden voordat de eerste schooldag aanbreekt. Dit is trouwens ook heel leuk om samen met je kind te doen.

# Rugzak
Er zijn geweldig veel toffe kinderrugzakjes te koop. Tip: koop niet een te kleine! Voor Reva heb ik een keer een heel leuk exemplaar gekocht, helaas was deze iets aan de kleine kant. Een broodtrommel, een fruitbakje, twee drinkbekers plus de kunstwerken die iedere dag terugkwamen van school, het paste niet.

# Broodtrommels en drinkbekers
Een mooie broodtrommel en drinkbeker mogen niet ontbreken. Voor de 10.00 uur pauze heeft je kleine een beker en een snackbakje nodig. En voor de grote pauze een lunchtrommel en ook weer een drinkbeker. Persoonlijk vind ik het fijn als er in een broodtrommel één of twee vakjes zitten. Zo krijgt Reva vaak nog een stukje komkommer of een plakje worst mee. Soms doe ik er een klein stukje – gezonde variant – bananencake in. Een drinkbeker moet vooral niet lekken en moet makkelijk opengemaakt kunnen worden. Let er op dat je een drinkbeker niet helemaal tot het randje vult, anders wordt het knoeien geblazen op school. Bij De Kleine Zebra vind je genoeg leuke lunch items voor op school.

# Gymspullen
Wekelijks gaat je kleuter in de klimrekken hangen in de gymzaal. Ik koop altijd simpele gymschoenen met klittenband bij VanHaren voor € 7,-. Nu nog een t-shirtje en een korte broek en klaar ben je. Bij Engeltjes & Draken verkopen ze mooie gymtasjes.

# Naamstickers
Er raakt nog wel eens iets kwijt op school of een ander kindje heeft toevallig dezelfde drinkbeker, rugzak of broodtrommel als die van jou. Hier kun je een setje naamstickers kopen voor op de lunchtrommel en bekers of speciale strijklabels voor in de kleding en gymschoenen.

‘Lees ook: Mijn ochtendritueel met kinderen vs. mijn ochtendritueel zonder kinderen.

Wennen

Vooral de eerste weken school zijn behoorlijk vermoeiend. Je kleuter krijgt ontzettend veel nieuwe indrukken en is einde van dag waarschijnlijk helemaal kapot. Het voordeel is dat je kind nog niet leerplichtig is, dus je kunt met gemak een rustdagje inplannen. Je kunt er ook voor kiezen om je kind alleen de ochtenden naar school te brengen. Ik ben bij Reva een paar keer gebeld door school of ik haar wilde ophalen, ze lag praktisch te slapen in het speelkasteel.

Iedereen moet wennen, jij ook! Je zult merken dat je niet meer alle details hoort van wat je kindje op een dag doet. De juffen en meesters hebben daar te weinig tijd voor. Het is ook weer een nieuwe fase van loslaten, maar je zoontje of dochtertje gaat het zeker weten geweldig vinden. Gun jezelf en je officiële kleuter de tijd. En één ding kan ik je alvast vertellen, die ochtendspits gaat nooit wennen!

Interactief houten speelgoed van Marbotic
Aan de pols - kinderhorloge merken

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Tineke 7 augustus 2017 at 11:07 am

    Handige tips! Gelukkig is het hier nog lang niet zover, maar het lijkt me wel een bijzondere stap voor jouw als moeder en je kind.
    Liefs

  • Laat een reactie achter