DIY: Speelgoedzak

3 januari 2016

Wij gaan opgeruimd het nieuwe jaar in! Na alle Sinterklaas- en Kerstcadeaus ontplofte onze speelgoedkist en dus moest er of speelgoed weg, of een extra opbergplek komen. En omdat ik de speelgoedzakken van Play & Go – die tegelijkertijd ook een speelkleed zijn – zo leuk vindt, werd het dat laatste. Alleen in plaats van een speelgoedzak te kopen, heb ik hem zelf gemaakt. En dat was eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Met een super tof eindresultaat, al zeg ik het zelf. We hebben er de Lego in gestopt. Al die kleine, priegelige blokjes zijn namelijk super irritant om op te ruimen en nu is het alleen nog maar een kwestie van de speelgoedzak dicht trekken. Ben je benieuwd hoe ik hem heb gemaakt? Lees dan verder.

Wat heb je nodig?

 • Twee verschillende stoffen. Voor de buitenzijde heb ik een wat stevigere, water- en vuilafstotende stof gebruikt, omdat deze continu over de vloer gaat.
 • Naaimachine
 • Stofschaar
 • Touw
 • Krijtje
 • Veiligheidsspeld

‘Lees ook: DIY: Knoopkussen.’

diy-speelgoedzak-naaien-patroon-ladylemonade_nl1

Aan de slag!

 1. Teken eerst een cirkel op de stof. Dit kun je doen door de stof netjes in vieren te vouwen. Maak dan een krijtje of potlood aan een stuk touw vast. Houd het touw bij de punt van de stof vast en trek met een strak getrokken touw een kwart cirkel. Dit kun je het beste samen met iemand anders doen om ervoor te zorgen dat de cirkel echt rond wordt. Knip de cirkel daarna uit, trek hem om op de andere stof en knip ook je tweede cirkel uit. Deze stap vond ik het lastigst van allemaal, maar hierna wordt het alleen maar makkelijker! De diameter van mijn cirkel was trouwens zo’n 1.70 a 1.80, dan heb je best een grote zak.
 2. Meet de omtrek van je cirkel, bijvoorbeeld met touw. En knip dan stroken stof van 10 a 15 cm breed die bij elkaar net zo lang zijn als de cirkel omtrek.
 3. Naai de stroken aan elkaar tot 1 lange strook en stik de uiteindes om. Vouw de lange strook dan dubbel en naai de zijkant dicht, zodat er een lange tunnel voor je koord ontstaat.
 4. Speld de koordtunnel rondom vast op de goede zijde van je cirkel die straks de buitenkant van de zak wordt. En naai ze aan elkaar vast. Laat tussen de uiteindes zo’n 5 centimeter vrij.
 5. Speld dan de andere cirkel met de goede zijde naar beneden bovenop de cirkel met tunnelkoord. En naai de cirkels – met het tunnelkoord er tussenin – aan de rand aan elkaar vast. Laat ergens 10 centimeter open om de zak om te draaien.
 6. Zoek de opening en draai de zak om.
 7. Naai de opening dicht.
 8. Maak aan het uiteinde van je touw een veiligheidsspeld vast, zo kun je het touw makkelijk door je tunnelkoord rijgen.
 9. Om de zak helemaal af te maken, heb ik een labeltje aan de uiteindes van het touw genaaid. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een knoop in leggen. Je speelgoedzak is klaar!

‘Lees ook: DIY: Berg kussen met sneeuw.’

mama-, baby- en kinderproducten getest door moeders zoals jij.

Pretty Pegs: meubelvoetjes
Binnenkijken bij Charlie

Dit vind je misschien ook leuk

28 Reacties

 • Reply Marieke 27 november 2016 at 9:42 pm

  Hai! Mooi kleed zeg. Heb je iets grotere foto’s zodat ik kan zien hoe je de delen hebt vastgespeld?

 • Reply Sabine 28 november 2016 at 8:44 pm

  wat super leuk dit kleed!
  ik wil hem graag maken, maar heb je gewoon katoen gebruikt?
  en zoals hierboven gevraagd is, heb je extra fotos?

 • Reply Annemieke 28 november 2016 at 11:12 pm

  Hoi Marieke en Sabine,

  Bedankt voor jullie compliment! Ik kan me voorstellen dat de foto’s in de collage wat klein zijn en zal jullie wat sturen via de mail. Wat betreft de vragen: Ik heb inderdaad gewoon katoen gebruikt, voor de buitenkant een buitenstof die dikker, steviger en vuilafstotend is. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want de zak wordt hier heel vaak gebruikt, ook buiten.

  Nog even een uitgebreidere uitleg over het spelden van de speelgoedzak: Het komt er eigenlijk op neer dat je de tunnel waar je koord straks doorheen gaat tussen de binnenste cirkel en buitenste cirkel vast speld, aan de rand. En dan naai je de cirkel helemaal rond, op 10 cm na, waardoor je de zak binnenstebuiten kunt keren. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is. En anders kun je me altijd weer wat vragen! Succes!

  Groetjes, Annemieke

 • Reply sandra 7 december 2016 at 10:19 am

  Super leuk!! Deze wil ik ook graag maken maar idd… wat grotere foto’s zou ik ook wel handig vinden. En op foto 9 lijkt het alsof het touw dubbel zit. Is dat ook zo? Bedank voor je reactie alvast!

 • Reply Annemieke 7 december 2016 at 10:43 am

  Hoi Sandra, leuk dat je enthousiast bent. Ik heb je gemaild! En het touw zit niet dubbel maar enkel door de tunnel. Maar als de uiteindes aan beide kanten uit de tunnel komen, dan voeg je ze samen om er een knoop in te leggen. Of zoals ik heb gedaan: ze aan elkaar te naaien met een stukje stof er omheen. Dit is wat je ziet op foto 9. Succes! Groetjes, Annemieke

 • Reply Laura 7 december 2016 at 12:12 pm

  Wat een mooie en handige zak! Ik zou ook graag wat meer dn grotere foto’s ontvangen.

  Zou je de uitleg in de zelfde mail willen zetten zodat ik alles bij elkaaf heb?

  Alvast bedankt.

  Groet,
  Laura

 • Reply Mich 6 januari 2017 at 10:20 am

  Hallo Annemiek,

  Wat een mooie zak! Kun je mij de stofmaten doorgeven? Dan kan ik leuke stofjes scoren en kijken of mijn speelgoedzak een beetje in de richting komt van die van jou ?

  • Reply Annemieke 6 januari 2017 at 4:13 pm

   Hoi Mich, Mijn stof was 1,5 meter breed. Ik heb de cirkel zo groot mogelijk gemaakt en mijn speelgoedzak heeft nu een diameter van 1.30 meter. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes met het maken!

 • Reply Nienke Bergman 16 januari 2017 at 5:40 pm

  Hoi hoi!

  Ook ik zou graag zon gave speelopbergzak maken als kraamcadeau voor m’n nichtje in spe! Zou je mij ook de foto’s en maten door willen geven? Thanks! Erg leuk idee!!
  Groetjes Nienke

 • Reply Ramona 26 januari 2017 at 9:01 pm

  Hoi hoi,

  Ik zou ook graag de foto’s en maten willen hebben. Het ziet er echt heel gaaf uit!!

  Groetjes Ramona

 • Reply Stefanie 27 januari 2017 at 10:15 am

  Hoi Annemieke,
  Bedankt voor de uitleg van deze geweldige diy! Ik sla m op als toekomstig projectje voor mijn neefje.
  Fijne dag!

 • Reply Merve 1 maart 2017 at 10:49 pm

  Hoi, echt super leuk hoop dat ik het ook kan maken.

  Kan je mij ook de foto’s mailen??

 • Reply Frida Waardenburg 22 mei 2017 at 9:20 pm

  Hallo Annemieke,
  Fijn dat jij een naaibeschrijving van deze zak geeft!!! Ik ga hem voor mijn kleinzoon maken.
  Mag ik ook de grotere foto’s? Ik vind het ook nog wat lastig beoordelen zo. Geeft de bies waar het koord door gaat een opstaande rand? En begrijp ik goed dat jij de 2 ronde lappen niet op elkaar naait en dan keert?
  Ik hoor graag! Ga morgen al naar de markt voor stof! Alvast bedankt.

 • Reply Nancy 22 juni 2017 at 11:01 am

  Hallo,

  wat mooi gemaakt! zou ik misschien ook een uitgebreidere uitleg mogen ontvangen? Alvast vriendelijk bedankt!

 • Reply Olivia 27 juni 2017 at 5:17 pm

  Hallo,

  Ik wil ook dolgraag zo’n leuke speelgoedzak voor mijn zoontje maken.
  nu vraag ik me alleen af hoeveel touw je ongeveer hebt gebruikt?
  Dan kan ik de stof en het touw tegelijk meebestellen.

  Bedankt alvast,
  Groetjes Olivia

 • Reply Miriam 30 augustus 2017 at 1:56 pm

  Ja! Deze ga ik maken! Leuk 🙂 Heb je voor de binnenkant gewoon tricot gebruikt of katoen?
  Groet! Miriam

 • Reply Annelies 7 september 2017 at 4:44 pm

  Het is echt heel simpel mensen! Zelfs ik, als onervaren naaister, begrijp de uitleg prima. Het beste is een stof te kiezen van 150 cm breed. Zo krijg je tenslotte de grootste zak. Je moet dus minimaal 150 cm kopen, maar vergeet de stof voor de tunnel niet! Afhankelijk van de omtrek van de cirkels, heb je denk ik zo’n 2 meter stof nodig. Verder is het een kwestie van goed lezen, eventueel kijken en vooral logisch nadenken! Ik ga in ieder geval op stoffenjacht! Succes allen!

 • Reply Annelies 7 september 2017 at 4:49 pm

  Oh ja, omtrek van een cirkel is diameter x pi (was wiskunde tóch nog ergens goed voor!!). Ik zou uitgaan van een diameter van 1,50. Dit x pi (= 3,14), totale omtrek: 4,71 m. Correct me if I’m wrong…

 • Reply Sabine De Raaf 14 september 2019 at 7:57 pm

  Heel leuk, niet met de maten maar wel de stoppen heb ik nu 2x met cliënten een eigen zak gemaakt. Weken bezig. Trotse kinderen en ouders! Kan de foto’s niet delen ivm privacy 🙂

 • Reply Sabine De Raaf 14 september 2019 at 7:58 pm

  Stappen ipv stoppen

 • Reply Elles 9 oktober 2019 at 5:44 pm

  Net als alle mensen hierboven zou ik ook graag een uitgebreide uitleg willen hebben. Ik vind hem fantastisch en hoor graag van je!

 • Reply Susanne Rijnen 5 juni 2020 at 7:17 pm

  Dag , ik zou ook heel graag wat grotere foto’s willen .
  Granny to be ?
  BVD suus

 • Reply Ria Florus 25 juli 2020 at 12:06 am

  Prachtig werk! Dit wil ik graag maken voor mijn kleindochter met grotere fotos en een uitgebreide uitleg zou je mij veel plezier doen.

 • Reply Lise 17 oktober 2020 at 6:18 pm

  Hey!
  Wat ziet het er leuk uit! Ik zou dit graag maken voor het petekindje van mijn vriend en vroeg me af welke stof je juist gebruikt hebt langs de buitenkant? Wat voor soort koord heb je gebruikt? Dankjewel alvast!

 • Reply Maria van Geffen 13 januari 2021 at 4:27 pm

  Erg leuk

 • Reply Maria van Geffen 19 januari 2021 at 5:28 pm

  Super gelukt.
  Mijn kleindochter zal er blij mee zijn.
  Was goed te doen.Duidelijke uitleg.
  Kwestie van goed lezen
  Koord is alleen wel erg lang als je het als zak hebt
  Geen andere optie?

 • Reply Marieke Wabeke 20 april 2021 at 9:13 am

  Hoi Annemieke,

  Graag zou ik de grotere foto’s ontvangen, zodat ik ook aan de slag kan om deze leuke zak te maken.

 • Reply Sara Van Damme 15 augustus 2021 at 10:23 am

  Whaw!! Ziet er geweldig uit! Deze zou ik ook graag maken. Kan je mij de grotere foto’s ook via mail bezorgen? Bedankt alvast!

 • Laat een reactie achter