DIY: Speelgoedzak

mama-, baby- en kinderproducten getest door moeders zoals jij.

Wij gaan opgeruimd het nieuwe jaar in! Na alle Sinterklaas- en Kerstcadeaus ontplofte onze speelgoedkist en dus moest er of speelgoed weg, of een extra opbergplek komen. En omdat ik de speelgoedzakken van Play & Go – die tegelijkertijd ook een speelkleed zijn – zo leuk vindt, werd het dat laatste. Alleen in plaats van een speelgoedzak te kopen, heb ik hem zelf gemaakt. En dat was eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Met een super tof eindresultaat, al zeg ik het zelf. We hebben er de Lego in gestopt. Al die kleine, priegelige blokjes zijn namelijk super irritant om op te ruimen en nu is het alleen nog maar een kwestie van de speelgoedzak dicht trekken. Ben je benieuwd hoe ik hem heb gemaakt? Lees dan verder.

Wat heb je nodig?

 • Twee verschillende stoffen. Voor de buitenzijde heb ik een wat stevigere, water- en vuilafstotende stof gebruikt, omdat deze continu over de vloer gaat.
 • Naaimachine
 • Stofschaar
 • Touw
 • Krijtje
 • Veiligheidsspeld

‘Lees ook: DIY: Knoopkussen.’

Aan de slag!

 1. Teken eerst een cirkel op de stof. Dit kun je doen door de stof netjes in vieren te vouwen. Maak dan een krijtje of potlood aan een stuk touw vast. Houd het touw bij de punt van de stof vast en trek met een strak getrokken touw een kwart cirkel. Dit kun je het beste samen met iemand anders doen om ervoor te zorgen dat de cirkel echt rond wordt. Knip de cirkel daarna uit, trek hem om op de andere stof en knip ook je tweede cirkel uit. Deze stap vond ik het lastigst van allemaal, maar hierna wordt het alleen maar makkelijker! De diameter van mijn cirkel was trouwens zo’n 1.70 a 1.80, dan heb je best een grote zak.
 2. Meet de omtrek van je cirkel, bijvoorbeeld met touw. En knip dan stroken stof van 10 a 15 cm breed die bij elkaar net zo lang zijn als de cirkel omtrek.
 3. Naai de stroken aan elkaar tot 1 lange strook en stik de uiteindes om. Vouw de lange strook dan dubbel en naai de zijkant dicht, zodat er een lange tunnel voor je koord ontstaat.
 4. Speld de koordtunnel rondom vast op de goede zijde van je cirkel die straks de buitenkant van de zak wordt. En naai ze aan elkaar vast. Laat tussen de uiteindes zo’n 5 centimeter vrij.
 5. Speld dan de andere cirkel met de goede zijde naar beneden bovenop de cirkel met tunnelkoord. En naai de cirkels – met het tunnelkoord er tussenin – aan de rand aan elkaar vast. Laat ergens 10 centimeter open om de zak om te draaien.
 6. Zoek de opening en draai de zak om.
 7. Naai de opening dicht.
 8. Maak aan het uiteinde van je touw een veiligheidsspeld vast, zo kun je het touw makkelijk door je tunnelkoord rijgen.
 9. Om de zak helemaal af te maken, heb ik een labeltje aan de uiteindes van het touw genaaid. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een knoop in leggen. Je speelgoedzak is klaar!

‘Lees ook: DIY: Berg kussen met sneeuw.’

Pretty Pegs: meubelvoetjes
Binnenkijken bij Charlie
Annemieke: Ik ben Annemieke, 41 jaar en mama van 2 stoere boys; LEGO pro Finn (10) en dinosaurus fan Charlie (8). Samen met mijn grote liefde Niels woon ik in Bloemendaal. Ik ben de crea bea van dit blog en laat je graag zien hoe je op een simpele manier super leuke dingen kunt knutselen. Verder ben ik dol op reizen, lekker eten & schrijven.

Laat de reacties zien (28)

 • wat super leuk dit kleed!
  ik wil hem graag maken, maar heb je gewoon katoen gebruikt?
  en zoals hierboven gevraagd is, heb je extra fotos?

 • Hoi Marieke en Sabine,

  Bedankt voor jullie compliment! Ik kan me voorstellen dat de foto's in de collage wat klein zijn en zal jullie wat sturen via de mail. Wat betreft de vragen: Ik heb inderdaad gewoon katoen gebruikt, voor de buitenkant een buitenstof die dikker, steviger en vuilafstotend is. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want de zak wordt hier heel vaak gebruikt, ook buiten.

  Nog even een uitgebreidere uitleg over het spelden van de speelgoedzak: Het komt er eigenlijk op neer dat je de tunnel waar je koord straks doorheen gaat tussen de binnenste cirkel en buitenste cirkel vast speld, aan de rand. En dan naai je de cirkel helemaal rond, op 10 cm na, waardoor je de zak binnenstebuiten kunt keren. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is. En anders kun je me altijd weer wat vragen! Succes!

  Groetjes, Annemieke

 • Super leuk!! Deze wil ik ook graag maken maar idd... wat grotere foto's zou ik ook wel handig vinden. En op foto 9 lijkt het alsof het touw dubbel zit. Is dat ook zo? Bedank voor je reactie alvast!

 • Hoi Sandra, leuk dat je enthousiast bent. Ik heb je gemaild! En het touw zit niet dubbel maar enkel door de tunnel. Maar als de uiteindes aan beide kanten uit de tunnel komen, dan voeg je ze samen om er een knoop in te leggen. Of zoals ik heb gedaan: ze aan elkaar te naaien met een stukje stof er omheen. Dit is wat je ziet op foto 9. Succes! Groetjes, Annemieke

 • Wat een mooie en handige zak! Ik zou ook graag wat meer dn grotere foto's ontvangen.

  Zou je de uitleg in de zelfde mail willen zetten zodat ik alles bij elkaaf heb?

  Alvast bedankt.

  Groet,
  Laura

 • Hallo Annemiek,

  Wat een mooie zak! Kun je mij de stofmaten doorgeven? Dan kan ik leuke stofjes scoren en kijken of mijn speelgoedzak een beetje in de richting komt van die van jou ?

  • Hoi Mich, Mijn stof was 1,5 meter breed. Ik heb de cirkel zo groot mogelijk gemaakt en mijn speelgoedzak heeft nu een diameter van 1.30 meter. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes met het maken!

 • Hoi hoi!

  Ook ik zou graag zon gave speelopbergzak maken als kraamcadeau voor m'n nichtje in spe! Zou je mij ook de foto's en maten door willen geven? Thanks! Erg leuk idee!!
  Groetjes Nienke

 • Hoi hoi,

  Ik zou ook graag de foto's en maten willen hebben. Het ziet er echt heel gaaf uit!!

  Groetjes Ramona

 • Hoi Annemieke,
  Bedankt voor de uitleg van deze geweldige diy! Ik sla m op als toekomstig projectje voor mijn neefje.
  Fijne dag!

Deze posts vind je misschien ook leuk