10x Falen als moeder – Wat er gebeurt als ik de ballen laat vallen

29 mei 2018
Falen als moeder - We hebben allemaal wel eens het gevoel het niet goed genoeg te doen of spijt van hoe we dingen aanpakken. Maar laten we eerlijk zijn; geen enkele mama is perfect, iedereen laat wel eens een balletje vallen toch?! Dit zijn mijn 10 grootste faalmomenten.

Vanaf de buitenkant ziet het er misschien uit alsof ik alles aardig onder controle heb. Maar geloof me; ook ik loop soms op mijn tandvlees en dan laat ik wel eens een balletje (0f 10) vallen. Maar liefst 1 op de 3 ouders ervaart een te grote druk, blijkt uit onderzoek van de BV Familie. De druk om een goeie moeder, vrouw, werknemer, vriendin etc. te zijn. Scheidingen en burn outs zijn onder andere de gevolgen. Een reden voor de BV Familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid om de allereerste Week van de Ouders te organiseren. Een week waarin zij de druk bespreekbaar willen maken om op die manier het taboe te doorbreken dat het altijd maar fantastisch met ons gaat. Ik vond het een mooie aanleiding om aan jullie te laten zien dat ook ik niet perfect ben door mijn grootste faal momenten als moeder ooit te delen. Here we go…

10x falen als moeder

#1 Loze dreigementen

“…En anders mag je nooit meer buiten spelen/afspreken/iets lekkers/televisie kijken!” Allemaal wel eens geroepen, maar nooit uitgevoerd natuurlijk.

‘Lees ook: Opgebiecht: Wat ik mijn kinderen (per ongeluk) wel eens heb aangedaan.’

#2 Kind vergeten op te halen

Oh, was die halve studiedag vandaag?! Terwijl ik met roodhete wangen een deadline probeer te halen, staat mijn oudste zoon als enige nog op het schoolplein. Dat juf mij 3x probeert te bellen, hoor ik niet. Want ik heb mijn telefoon op stil staan, zodat ik niet afgeleid word door onzinnig geneuzel. Gelukkig neemt papa wel op!

#3 Sh*t

“Shit!” roept de kleuter. Waarop een andere moeder reageert met: “Wat zeg je nou?”. En hij geschrokken antwoord: “Zegt mijn moeder ook ALTIJD.” Klikspaan!

#4 Nervous breakdown

Dat je jezelf hoort schreeuwen dat je kind NU MOET STOPPEN MET SCHREEUWEN! Yes, ook ik verlies wel eens (lees: vaak) mijn geduld. Of – de nervous breakdown to the max – ik barst in tranen uit bij mijn kinderen en smeek ze om nu “Alsje-boe-hoe-hoe-lieft” te luisteren en lief te zijn. Moeheid & ongesteld zijn & klierende kids sucks.

‘Lees ook: Van mama geleerd: Rare vieze woorden zeggen.’

#5 Kind in de kleding van zijn broer

Het begrip ‘moe’ kreeg voor mij een hele andere betekenis toen ik moeder werd. En dan is een trap extra lopen soms zelfs te veel. Daarom draagt mijn jongste – die zijn slaapkamer op zolder heeft – soms wel eens de sokken of het ondergoed van zijn broer.

#6 Zonder tanden poetsen naar school

Ik ben een avondmens, geen ochtendmens. Dus die ochtend routine ga ik nooit nailen. Er lukt altijd wel iets niet. Meestal is dat tandenpoetsen. Dus toen de tandarts aan mijn kids vroeg of ze al twee keer per dag hun tanden poetsen – terwijl ik zelf met open mond vol apparatuur op de stoel lag – kneep ik hem behoorlijk. “Mama is er niet zo goed in”, zei de één… En de ander vulde aan: “Daarom doet papa het meestal altijd.” #doorhetoogvandenaald

#7 De tandenfee vergeten

De allereerste tand die eruit gaat, is belangrijk. Right?! Nou, niet voor deze tandenfee die een no shower bleek. Waarop mama snel in haar broekzak graaide, daarin gelukkig een €2,- munt vond en quasi nonchalant tegen haar teleurgestelde kind zei: “Oh schatje, hij ligt gewoon onder je kussen!”. En nu zitten we dus nog 19 tanden aan €2,- vast. Duur melkgebit!

‘Lees ook: Ik ben drie en ik doe het nie! Zomaar een gesprek met mijn threenager.’

#8 Remspoor

Kinderdrollen trekken remsporen. Die kleine billetjes reiken namelijk nét niet ver genoeg op de pot om de drollen in het water te laten plonsen. En heus, ik probeer mijn wc schoon te houden. Alleen was hij dat bij lange na niet toen mijn buurvrouw aanbelde met de vraag of ze even van ons toilet gebruik mocht maken, omdat er bij haar geklust werd. Ik heb nog getwijfeld om door de deur te roepen: “Dat remspoor is van mijn kinderen hoor!” Maar de hele situatie was al gênant genoeg.

#9 Alwéér pizza

Er zijn soms dagen dat ik zo moe (of ziek) ben, dat koken echt niet lukt. En dan bestellen we nog wel eens wat. Soms twee dagen achter elkaar. Op pizza zit ook tomaat toch?!

#10 Toch géén vals alarm

Piepen, daar zijn mijn kids koning in. Vooral de jongste. Laatst was het weer een hele dag raak en vond ik dat hij maar even op de gang moest zitten. Daar ging het piepen op gedempte toon verder. Waarop de oudste zei: “Er is iets met hem!”. En ik antwoordde: “Nee hoor, hij vindt het gewoon niet leuk dat hij daar moet zitten”. Waarna zijn broer toch ging kijken en vanaf de gang riep: “Mama, zijn vinger zit klem!” Die arme jongen durfde niets te zeggen, omdat hij bang was dat ik weer boos zou worden. #zielig

‘Lees ook: Me-time: Mijn 10 manieren om me weer wat meer vrouw en minder moeder te voelen.’

Natuurlijk ben ik absoluut niet trots op dit lijstje en heb ik me na deze momenten zeker schuldig gevoeld, kapot geschaamd of spijt gehad. Maar gelukkig staat er tegenover deze faal momenten een heleboel liefde en doe ik ook nog wel eens wat goed.

Hebben jullie ook wel eens het gevoel te falen als moeder? En hoe gaan jullie om met die druk? Leuk als je jouw ervaring met mij wil delen in een reactie onder dit blog!

ZIEN! Lidl x Heidi Klum mama en kids zomercollectie
Inspiratie voor een feestelijke Gender Reveal Party

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter