Fijne feestdagen als gescheiden ouders. Hoe pak je het aan?

23 december 2017
Hoe maak je er als gescheiden ouders toch nog fijne feestdagen van. Voor jezelf en voor je kind. Julia van Villa Pinedo geeft tips.

De feestdagen zijn al een behoorlijke puzzel voor een gezin ansich. Maar het wordt pas echt ingewikkeld als je gescheiden bent. Daarnaast kan deze periode ook behoorlijk confronterend zijn, omdat het gezin niet meer compleet is. En zo had je dat, toen je begon met het stichten van een gezin – natuurlijk nooit gewild. Hoe kun je er ondanks het gepuzzel, de eventuele meningsverschillen en het verdriet toch fijne feestdagen van maken? Wij vroegen het aan Julia – zelf kind van gescheiden ouders – van Villa Pinedo. Een stichting waar kinderen van gescheiden ouders terecht kunnen voor steun, ervaring, vragen en advies. En dit zijn haar tips.

Tip 1. Nieuwe tradities

December is de maand van de familie aangelegenheden, van het samen zijn. Maar voor kinderen van gescheiden ouders is het gezin nooit meer compleet. Hoe kun je ervoor zorgen dat de feestdagen de kinderen niet pijnlijk herinneren aan de ouder die mist, maar toch gezellig worden?

“Ik denk dat het belangrijkste is dat er nieuwe tradities worden gevormd. Als de oude tradities worden gevierd, maar opeens alles anders is, kan het pijnlijk zijn voor kinderen omdat ze zich dan herinneren hoe het vroeger was. Spreek bijvoorbeeld af dat Eerste Kerstdag altijd bij mama is en Tweede Kerstdag bij papa. Misschien is het fijn om dat elk jaar hetzelfde te doen, zodat dat uiteindelijk vanzelf ook een traditie wordt. Vraag kinderen wat zij graag zouden willen. De situatie lijkt altijd iets makkelijker als kinderen het gevoel hebben dat ze ook iets te zeggen hebben. Hoewel ze natuurlijk ook weer niet opgescheept moeten worden met te moeilijke vragen of beslissingen. Een jongere op ons forum vertelde dat ze nu elke 2e Kerstdag met haar moeder een strandwandeling maakt, en op Eerste Kerstdag gourmet met de familie van haar vader. Anders hoeft gelukkig niet perse minder leuk te betekenen, maar het heeft wat tijd nodig om te wennen.”

‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes voor kinderen.’

Tip 2. De feestdagenregeling

Hoe kun je het beste afspraken maken met je ex-partner over wie welke feestdag waar viert? Je hebt vaak niet alleen met elkaar, maar ook met opa’s en oma’s en eventuele nieuwe partners met kinderen te maken die ook hun eigen planning hebben. Een behoorlijke puzzel…

“Ja, dat klopt zeker, en het is ook niet altijd even makkelijk. Het verschilt erg per situatie denk ik. Bij mij thuis vierden we altijd al Kerstavond met de familie van mijn moeder en Eerste Kerstdag met de familie van mijn vader, dus dat is gewoon zo gebleven voor ons. Nu gaan alleen niet meer beide ouders, maar slechts één ouder mee. Ik denk dat communicatie het sleutelwoord is, overigens niet alleen voor de feestdagen, maar voor scheidingen (en relaties) in het algemeen. Zoals ik hiervoor ook al zei, is het fijn om ook aan de kinderen te vragen wat zij graag willen. Zij maken uiteraard niet de beslissingen, maar probeer hun mening wel mee te nemen in het uiteindelijke besluit. Op het forum horen we vaak dat kinderen iets heel simpels graag willen, zoals bijvoorbeeld na het Kerstdiner blijven slapen in plaats van opgehaald worden, maar dat hun ouders daar niet naar luisteren. Ouders zien vaak niet in hoeveel pijn het voor een kind kan doen om het gevoel te hebben niet begrepen of gehoord te worden. Als het echt te lastig wordt met alle verschillende planningen, zou het ook nog een oplossing kunnen zijn om de twee weken van Kerst en Oud & Nieuw op te splitsen. De kerstweek bij de ene ouder, en de jaarwisselingweek bij de ander. Het belangrijkste is denk ik om flexibel te zijn. Alles is nu eenmaal anders, dus probeer als ouder niet krampachtig vast te houden aan oude tradities. Mijn familie houdt gelukkig ook rekening met de scheiding, waardoor we dit jaar op Eerste Kerstdag ‘s avonds Kerst vieren met mijn vader’s familie in plaats van ‘s middags, zodat mijn zusje en ik op Kerstavond bij mama’s familie kunnen zijn in Spanje en de volgende dag terug kunnen vliegen.”

Tip 3. Alle feestdagen dubbel vieren?

December is voor jonge kinderen sowieso al een erg drukke maand. Is het dan wel handig om alle feestdagen twee keer te vieren? Sinterklaas met mama en Sinterklaas met papa, Kerst met mama en Kerst met papa etc.

“Ik denk niet dat dit nodig is. Als kinderen jonger zijn en nog geloven, is het wel aan ze uit te leggen dat Sinterklaas maar één keer langskomt. Als ze wat ouder worden, hechten ze ook minder waarde aan Sinterklaas – denk ik – en zullen ze het ook sneller met vrienden of vriendinnen vieren in de vorm van een dobbelspel bijvoorbeeld. Kerst twee keer is natuurlijk wel leuk, omdat het meer over het samenzijn gaat en omdat er meerdere Kerstdagen zijn. Oud & nieuw kan bijvoorbeeld niet eens twee keer, dus is het ook niet erg als dat niet gebeurt. Over Oud & Nieuw lezen we vaak op het forum dat kinderen toch een voorkeur hebben over bij wie ze zijn, meestal omdat daar meer vriendjes zijn, of een leukere manier van vieren, of meer vuurwerk… Het is belangrijk voor ouders om ruimte te laten in deze keuze van hun kind en duidelijk te maken aan hun kind dat ze deze keuze niet persoonlijk op nemen. Want meestal is die ook niet zo bedoeld, en gaat het om andere dingen. Dan durven kinderen eerlijk te zijn tegen hun ouders zonder dat ze bang zijn ze teleur te stellen.”

Tip 4. Rust

Hoe zorg je dat er voor de kinderen ook rust is?
“Ik denk dat het het eerste jaar nog wel wat hectisch kan zijn. Maar als er een vaste structuur komt in het vieren van de feestdagen, dus als er nieuwe tradities vormen, kan dat meer rust geven. Het blijft natuurlijk moeilijk dat Kerst niet met beide ouders wordt gevierd, maar alsnog kan het gezellig zijn door samen te zijn met familie en een warm gevoel te hebben. Het is fijn voor kinderen om te weten waar ze aan toe zijn, en vaak ook om elk jaar hetzelfde op de kerstplanning te hebben. Probeer als ouders het wisselmoment zo soepel mogelijk te laten gaan. Ik zou het zelf bijvoorbeeld veel fijner vinden om de volgende ochtend naar de andere ouder te gaan, dan om dezelfde avond nog alles te moeten pakken en nog laat terug te gaan naar de andere ouder, want dan zit je daar ook steeds zo tegenaan te hikken.”

‘Lees ook: Vrolijke kerstrecepten voor kinderen.’

Tip 5. Afspraken over de cadeaus

Hoe kun je met je ex-partner het beste afspraken maken over de cadeaus die gegeven zullen worden?
“Ik weet uit ervaring dat het lang niet altijd makkelijk is, maar probeer op één lijn te zitten als ouders, en wel nog dezelfde ideeën uit te dragen naar je kinderen. Dat een relatie tussen twee partners stopt, betekent niet dat hun rol als ouders daarmee ook stopt. Het belangrijkste voor ouders om een duidelijke scheiding te maken tussen zaken op partner-niveau en zaken op kind-niveau. Het kan helaas dat je verwisseld bent in een gevecht met je ex-partner, maar probeer dat gescheiden te houden van hoe je met je kind omgaat. Cadeautjes voor je kinderen zijn iets dat zich afspeelt op ouder-kind niveau, dus maak hier geen machtsstrijd over op partner-niveau. Voor kinderen is het ook niet leuk om van de ene ouder veel meer te krijgen dan van de ander, omdat die ouder toevallig meer geld heeft. Kinderen hebben alles door en merken het ook als ouders opeens veel meer hun best gaan doen om de ‘leukste’ ouder te willen spelen. Spreek bijvoorbeeld een bepaald bedrag met elkaar af en koop beiden voor dat bedrag cadeautjes. Tot dit jaar kocht mijn moeder altijd alle cadeaus van gezamenlijk geld, en dan bedankten wij mijn vader ook, maar dit is natuurlijk wel minder leuk voor hem want juist cadeaus zelf geven is leuk. Wat mij als kind het allerfijnst lijkt, is als je merkt dat je ouders samen hebben nagedacht en overleg gehad hebben over je cadeaus. Als de één bijvoorbeeld een Lego box geeft en de ander daarbij een Lego extensie.”

Online training voor gescheiden ouders

Bijna niemand weet hoe het moet: scheiden. Scheiden heeft een enorme impact op iedereen, ook op jou als ouder. Het kan confronterend zijn om te horen wat er in het hoofd en hart van je kind omgaat. Toch wil je dat je kind zo min mogelijk last heeft van jullie scheiding. En dus heeft Marsha – kindertherapeute en oprichtster van Villa Pinedo – een training ontwikkeld waarbij ze ouders leert kijken door de ogen van hun kind, zodat ze beslissingen kunnen maken in hun belang. Hier vind je meer info.

 

Tip 6. Hoe ga je om met het verdriet over het niet samen zijn?

Hoe ga je als ouder zelf om met verdrietige gevoelens die er zijn over gelukkigere feestdagen uit het verleden en verdriet om hoe het had kunnen zijn?

“Ik heb het aan mijn moeder gevraagd en die zei het volgende: “Ouders doen vaak hun best om het zo goed mogelijk te verbergen voor hun kinderen, maar meestal lukt dat niet zo goed.” Ik denk zelf dat dit ook niet perse nodig is. Als kind is het natuurlijk niet fijn als je ouder zijn of haar hele hart bij je uitstort, maar je mag er best samen verdrietig over zijn, want dan laat je als ouder ook aan je kind zien dat zijn of haar verdriet er mag zijn en dat het normaal is. Mijn moeder zegt dat ze zich bedacht dat het vanzelf ook weer voorbij zou gaan, dat ze er gewoon aan moest wennen. Het is goed om samen als gezin te bedenken hoe je het op een andere manier kan gaan vieren.”

Tip 7. Hoe overleef je de feestdagen waarop je kinderen bij je ex-partner zijn?

Hoe ga je er als ouder zelf het beste mee om als de kinderen bij de andere ouder zijn op een feestdag?

“Zoek lekker veel afleiding. Schuif bijvoorbeeld aan bij het Kerstdiner van een goede vriend of vriendin, ga met een andere single ouder samen op pad of ga lekker eten met een ander familielid. Het is natuurlijk moeilijk, maar probeer blij te zijn voor je kind. Probeer achteraf te vragen hoe het was, wat ze hebben gedaan en wat voor cadeautjes ze hebben gekregen. Hoewel dit steeds meer verbetert, vind ik het helaas nog steeds moeilijk om over mijn moeder te praten tegen mijn vader en andersom. Maar daardoor voelt het soms alsof ik twee gescheiden levens heb, die voor elkaar niet mogen bestaan. Uiteindelijk wil je als ouder natuurlijk ook dat je kind gelukkig is bij zijn beide ouders.”

‘Lees ook: 18x knutselen voor Kerst – de leukste Kerst knutselideeën voor kids.’

Tip 8. Kind op één

Heb je tot slot nog een andere tip die je gescheiden ouders zou willen meegeven?

“Het is dus vooral belangrijk om je kinderen ook inbreng te laten hebben en ervoor te zorgen dat er een zo goed mogelijk compromis wordt gesloten waarmee iedereen zo tevreden mogelijk is. Het is lastig, want helaas is dat niet voor alle gescheiden ouders weggelegd, maar het belangrijkst blijft toch wel dat er goede communicatie is tussen de ouders en zij het belang van hun kind op nummer één blijven stellen. Ondanks hun eigen verdriet en pijn.”

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

10 Originele kerstboomhangers maken van LEGO
Het ultieme hapje voor 't kerstdiner op school: dé Nutella kerstboom

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter