Een inloopkast, of ook wel een walk in closet, is een ideale ruimte om je kleding in op te bergen. Je kunt er je kleding, schoenen en accessoires veel beter in organiseren dan in een gewone kledingkast. En ook heb je veel meer overzicht, waardoor je alles makkelijk terug kunt vinden. Dus heb je ruimte in huis over? Gun jezelf dan de luxe van zo’n heerlijke kleedkamer. Wij geven je fijne tips & voorbeelden voor het maken en inrichten van een inloopkast of walk in closet in de vorm van een handig stappenplan.
Stappenplan voor het maken van een inloopkast
Stap 1: De ruimte bepalen
Als je een inloopkast gaat maken, kies dan voor een ruimte waarin je voldoende opbergmogelijkheden kunt creëren en die groot genoeg is om in te lopen. Ruimtes die daarvoor bijvoorbeeld heel geschikt zijn, zijn een lege kamer die niet in gebruik is, een kamer en suite met achter de schuifdeuren een verkleedkamer of een (gedeelte van de) zolder. En als je eigen slaapkamer erg groot is, kun je er ook een schuifwand in plaatsen om zo een inloopkast te creëren. Het is verder belangrijk dat de ruimte voldoende natuurlijk licht heeft of goed verlicht kan worden, en dat er voldoende ventilatie is om vocht en muffe geurtjes te voorkomen.
Wat is een inloopkast?
Een inloopkast of walk in closet is een kast die zo groot is dat je erin kunt lopen en waar je al je kleding, schoenen, tassen en accessoires kunt opbergen. In tegenstelling tot een gewone kledingkast met één of meerdere kastdeuren, biedt een inloopkast meer opbergmogelijkheden en kun je er je kleding beter in organiseren en terug vinden. Afhankelijk van de ruimte kan een inloopkast verschillende afmetingen en indelingen hebben. Sommige inloopkasten hebben bijvoorbeeld alleen een hanggedeelte voor kleding, terwijl andere ook planken, lades en schoenrekken bevatten.
‘Lees ook: Basiskleding | Deze 12 basics zijn een must in je garderobe.’
Stap 2: De inloopkast ontwerpen
Als je eenmaal weet van welke ruimte je de inloopkast gaat maken, dan kun je aan de slag met het ontwerpen ervan. Wat zijn de afmetingen van de kamer? En wat kun je hier allemaal in kwijt aan kasten? Vind je het vooral fijn om lades en planken te hebben of heb je juist meer behoefte om je kleding op te kunnen hangen, zodat het beter in vorm blijft? Bij een winkel als de Ikea heb je een heleboel basis kastencombinaties en kastindelers voor een inloopkast, waarbij je zelf de indeling kunt bepalen. Met hangrekken voor kleding, schoenrekken, manden, lades en planken. Lekker makkelijk! Dus ga vooral inspiratie opdoen met jouw wensen in het achterhoofd.
Stap 3: Voeg deuren aan de walk in closet toe (of niet)
Hoewel de functionaliteit en het gemak in gebruik de belangrijkste aspecten van een inloopkast zijn, is het leuk als hij er ook nog knap uitziet. Aan jou de keuze welk type kast jij het mooiste vindt. Een open inloopkast met open kasten? Of een gesloten walk in closet met gesloten deuren, schuifdeursystemen of een gordijn ervoor? In een open kast kun je de eyecatchers van je garderobe mooi etaleren en heb je een goed overzicht. Maar het betekent ook dat je kast continu opgeruimd moet zijn, om een rommelige look te voorkomen. En dat je kledingstukken minder mooi kunnen worden door stof en de zon die erop schijnt, waardoor stoffen kunnen verkleuren. Ook iets om goed over na te denken dus.
Stap 4: Verlichting in de inloopkast
Ook goede verlichting is belangrijk voor een inloopkast. Zeker als er in de kamer niet voldoende natuurlijk licht is. Installeer heldere verlichting in de kast, zoals LED-lampen, zodat je alles goed kunt zien. Denk dan bijvoorbeeld aan spots die je eventueel kunt richten op de kast. Mét een mooie hanglamp in het midden voor de sfeer. En overweeg ook om verlichting toe te voegen aan lades en planken voor een betere zichtbaarheid.
Stap 5: De indeling van je inloopkast maken
Is je inloopkast of walk in closet helemaal klaar? Dan kun je hem vullen! Voor een cleane uitstraling en praktisch overzicht kun je de kleding het beste sorteren op soort, vorm en grootte en daarna op kleur. Zo is een hanggedeelte met alleen maar jurkjes mooier dan een gedeelte waarbij jurkjes, truien, broeken en blouses door elkaar hangen. Berg kleinere kledingstukken en accessoires zoals sokken en ondergoed niet los op, maar doe het in lades of mandjes. En probeer de kledingstukken zo op te vouwen dat de stapels gelijk zijn qua breedte. Het is ook leuk om een paar vakken te gebruiken om je eyecatchers in uit te stallen. Zoals een plank met een mooie hoed, tas, je favoriete hakken of een aantal mooie parfum flesjes. En hang kledingstukken aan dezelfde soort hangers.
‘Lees ook: Welke kleding past bij mij? Zo (her)ontdek je je eigen stijl.’
Stap 6: Voeg accessoires toe
En om je inloopkast tot slot een persoonlijk tintje te geven, kun je accessoires toevoegen. Sowieso een must is een mooie spiegel om je outfits te checken. Maar ook zorgt een spiegel ervoor dat de ruimte groter lijkt. Daarnaast geeft een vloerkleed de inloopkast meer warmte en zorgt een plant op een leuke sidetable of een plankje aan de muur voor gezelligheid. En als je voldoende ruimte hebt, kun je ook een lekkere poef, bankje of stijlvolle stoel in de inloopkast zetten. Een zitje staat niet alleen mooi, maar is bovendien handig wanneer je schoenen, sokken of een panty aan wil trekken.
Veel succes met het maken van jouw eigen inloopkast of walk in closet. We hopen dat je veel plezier hebt van het eindresultaat!
Geen reacties