Speculaaspop maken en versieren | Het lekkerste recept!

24 november 2020
Speculaaspop maken en versieren | Het lekkerste recept!

Speculaas is een échte traditionele Sinterklaas lekkernij. En hoewel je de koekjes tegenwoordig het hele jaar rond in het schap van de supermarkt kunt vinden, is het véél leuker om ze zelf te maken. Zeker in de aanloop naar Sinterklaas. De kids genieten van de tijd samen in de keuken, vinden het super leuk om zelf te mogen bakken én het hele huis gaat er heerlijk van naar speculaas ruiken, waardoor je natuurlijk helemaal in de Sinterklaas mood komt. Daarom delen wij een super lekker recept met jullie, waarmee je een speculaaspop kunt maken én versieren.

Dit heb je nodig voor het maken van de speculaaspop

Ingrediënten (voor 5 speculaaspoppen)

Benodigdheden

 • Mixer met deeghaken
 • Beslagkom
 • Speculaasplank, o.a. te koop bij Bouwhuis.com
 • Oven & bakplaat met bakpapier
 • Deegroller
 • Mesje
‘Lees ook: Sinterklaas cake maken met een surprise aan de binnenkant.’

Speculaaspop maken en versieren

 1. Allereerst verwarm je de oven voor op 150 graden (hete luchtoven), andere ovens mag je wat warmer zetten op zo’n 170 graden.
 2. Daarna maak je het deeg. Hiervoor meng je de boter samen met de suiker, koek- en speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar.
 3. Dan voeg je het zelfrijzend bakmeel toe en mix je die er ook doorheen; eerst met de mixer en daarna kneed je het met de hand tot een mooie, gladde bol deeg.
 4. Bestuif de speculaasplank met bloem om te voorkomen dat het deeg aan de plank vast blijft plakken. Pak een homp van je deeg, verdeel dat over de vorm en rol er nog een keer overheen met een deegroller. Klop dan de speculaaspop voorzichtig uit de vorm. Snijd eventuele randjes die uitsteken eraf met een mesje. Tip: Blijft de speculaaspop heel erg plakken, dan is het deeg te warm en kun je dat ‘t beste even een uur in de koelkast zetten voordat je verder gaat met het maken van de poppen.
 5. Bak het speculaas in zo’n 20 minuten gaar in de oven. Als de poppen eruit komen, zijn ze nog zacht. Maar door het afkoelen op de plaat, zullen ze hard worden.
 6. Daarna kun je de speculaaspoppen versieren. Maak bijvoorbeeld glazuur door poedersuiker met een paar druppels water te mengen. En leg sprinkles, gekleurde suiker, eetbare ogen en decoratiestiften op tafel. Speculaaspoppen versieren is een feestje! En het opeten van je zelfgemaakte Sinterklaas lekkernij natuurlijk nog meer. 😉
‘Lees ook: Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken.’

Geen speculaasplank?
Heb je geen speculaasplank en wil je er liever geen aanschaffen, dan kun je nog steeds speculaas maken. Alleen in plaats van het deeg in de speculaasvorm te drukken, rol je het plat tot ongeveer een halve centimeter dik. En dan snijd je er zelf rechthoeken of Sinterklaas figuren uit. Die zijn net zo leuk om te versieren!

Speculaaspop maken en versieren | Het lekkerste recept!

Misschien krijg jij nu ook wel zin in het maken van speculaaspoppen! Mocht je dat gaan doen, dan zouden wij het natuurlijk super leuk vinden als je het eindresultaat ook met ons deelt. En daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat we een hapje willen hoor. Maar gewoon een leuke reactie onder dit blog of een foto van je speculaaspop op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt vinden we heel erg leuk.

Nog meer leuke Sinterklaas recepten & activiteiten

Op onze website vind je nog veel meer leuke Sinterklaas inspiratie om het thuis gezellig te maken. Is jouw kind bijvoorbeeld dol op knutselen, dan moet je zeker even ons blog bomvol Sinterklaas knutsels bekijken. Of kijk ook eens naar deze Sinterklaas spelletjes; vooral het pepernoten piramide spel is leuk! En heb je al eens pizza mijters & stafjes gemaakt? Dat recept valt zeker in de smaak bij kids. Net zoals onze Ozosnel poep, waarbij we ook een gratis printable voor je gemaakt hebben of de Sinterklaas cake met een surprise vulling. En check voor nog meer Sinterklaas lekkers ons blog met Sinterklaas recepten. Verder moet je natuurlijk vooral ook Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke Sinterklaas tips aan!

Speculaaspop maken en versieren | Het lekkerste recept!
Speculaaspop maken en versieren | Het lekkerste recept!
Een snoepautomaat surprise maken voor Sinterklaas
Kauwgomballen automaat surprise maken voor Sinterklaas

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter