Zelf slush puppy maken | Een magisch recept voor kinderen!

1 augustus 2023
Zelf slush puppy maken | Een magisch recept voor kinderen!

Of nou ja, een slush puppy recept… Het lijkt eigenlijk meer op een cool proefje! Iets wat je absoluut een keer in je leven gedaan moet hebben met kinderen die dol zijn op slush puppy. Wedden dat ze verrast zullen zijn door het lekkere eindresultaat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van te voren niet zeker wist of het zou lukken om op deze manier, zo zonder machine, zelf slush puppy te maken. Maar het experiment is echt meer dan goed geslaagd. En het is lekker! Kijk maar mee…

Wat heb je nodig voor het maken van slush puppy?

 • Limonade
 • Grote en een kleinere ziplock plastic zak
 • IJsblokjes
 • Grof zeezout
 • Handschoenen
 • Evt; fruit als garnering
‘Lees ook: Meer dan 40 leuke ideeën om te knutselen met ijsstokjes.’

Zelf slush puppy maken

 1. Maak een beker limonade, wat zoeter dan je normaal zou doen. Slush puppy is namelijk ook mierzoet. Doe de limonade in de kleine ziplock plastic zak, zorg dat de lucht eruit is en sluit hem goed af.
 2. Vul daarna de grote ziplock zak met ijsblokjes.
 3. Strooi dan zo’n 3 eetlepels grof zeezout – gewoon zout kan ook, maar dan gaat het proces minder snel – over de ijsklontjes. En mix het een beetje door elkaar.
 4. Doe het zakje met limonade in de zak met ijsblokjes, duw ook daar de lucht uit en sluit hem dan af.
 5. Nu gaat de magie beginnen! Het zout op de ijsblokjes zorgt er namelijk voor dat het vriespunt van water verlaagt wordt en dus ook het smeltpunt van ijs. Met andere woorden: het ijs smelt niet bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. En om te smelten heeft het ijs energie (= warmte) nodig. En die warmte haalt het uit de omgeving. Dus wordt het smeltwater in de zak en de limonade heel snel kouder. En de limonade verandert dus in slush puppy.
 6. Om ervoor te zorgen dat alle limonade ijs wordt, houd je de zak continu in beweging. Mét handschoenen aan, want anders krijg je echt bevroren vingers. En zorg ervoor dat je zakje limonade altijd tussen de ijsklonten ligt en niet er bovenop, want dan duurt het proces langer. Ik had binnen vijf minuten slush puppy! Gaat het bij jou langzamer, dan kun je altijd nog wat extra zout toevoegen.
 7. Schep de slush puppy in een beker, steek er een rietje in. En prik eventueel nog wat fruit op de rand van de beker als garnering. En dan is het tijd om te proeven! Yum, zelf gemaakte slush puppy is super lekker!
‘Lees ook: Meer dan 60 vrolijke zomerknutsels voor kids.’
Zelf slush puppy maken | Een magisch recept voor kinderen!

En, ben je nu net zo enthousiast over dit coole proefje als ik? Als je nu zelf ook slush puppy gaat maken, dan vind ik het in ieder geval super leuk als je me laat weten of het bij jou ook zo goed gelukt is. Dat kun je doen door hieronder een reactie achter te laten. Of – nog leuker – deel een foto van het eindresultaat op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Of je mag ons ook altijd een privé berichtje sturen! 

Nog meer coole ijs activiteiten voor kids

Behalve slush puppy vind je op onze website nog meer lekkere ijsjes om zelf te maken. Kijk hier voor de recepten. En ook kun je op deze manier – dus met zout en ijsblokjes – ook roomijs maken. Dat heb ik eerder al eens gedaan en hoe je dat doet, lees je hier. Verder hebben we ook nog een aantal hele leuke ijsjes knutsels online.

En in de toekomst zullen we nog meer te gekke proefjes delen. Wil je die absoluut niet missen? Abonneer je dan (gratis) op ons YouTube kanaal!

Flesvoeding geven | Alles wat je als ouders moet weten
Zo organiseer je je keuken om gezonder te eten

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Femke 3 augustus 2023 at 5:08 pm

  Heel leuk! Ik heb het vandaag met de kids gedaan en zoals je zegt, het werkt fantastisch! De kinderen en ik vonden het heel leuk om te doen en lekker ?

  Dank je wel voor deze leuke activiteit! De zomer in je huis halen met deze “ herfst” vakantie!?

 • Laat een reactie achter