Een blik in mijn portemonnee zegt genoeg; we nemen langzaam maar zeker steeds meer afscheid van cash geld. Vorige week had ik zelfs niet meer genoeg om het zakgeld van de jongens te kunnen betalen. “Is het op?” vroeg Charlie bezorgd. Dat geld meestal niet meer tastbaar is, is voor mijn kinderen soms moeilijk te begrijpen. Zo gelooft Finn dat er in iedere bank een soort grote Dagobert Duck kluis staat met héél veel geld waar je – net als de rijke eend – in kunt zwemmen. En Charlie denkt dat mijn pinpas een soort magisch kaartje is dat oneindig werkt. I wish! Maar hoe kun je kinderen dan leren omgaan met digitaal geld?
Kinderen leren omgaan met digitaal geld
Tip 1 – Zakgeld cash of digitaal?
Hoewel het mij ideaal lijkt om het zakgeld voortaan wekelijks over te maken; automatisch op herhaling zodat ik het nooit meer kan vergeten, is het volgens het Nibud belangrijk dat kids hun zakgeld in eerste instantie cash uitgekeerd krijgen. Jonge kinderen – van 6 en 7 jaar – moeten namelijk eerst met contant geld leren omgaan om digitaal geld te begrijpen. Zo kunnen ze het beste zien hoe hun kleine kapitaal steeds meer groeit. Maar ook dat op ook echt op is als ze het uitgeven. Want dat voelt met een spaarrekening natuurlijk anders. Een pin-transactie is bovendien altijd hetzelfde, of iets nu heel duur is of heel goedkoop. En aan online bestellingen komt ook al geen munt te pas. Daardoor leren kinderen de waarde van producten niet meer. En dus is het belangrijk om ze dingen eerst met contant geld te laten afrekenen, want zo leren ze die waarde wel.
Tip 2 – Dág ouderwetse spaarpot!
Natuurlijk is de volgende stap dat kinderen daarna ook leren omgaan met digitaal geld. Zodra ze er klaar voor zijn – ergens tussen de 8 en 10 jaar – kun je de ouderwetse spaarpot omruilen voor een virtuele en uitleggen hoe de bank app, pinnen en contactloos betalen werkt. Ik merk dat Finn hier ook aan toe is. Hij vindt het idee van zijn zakgeld in een grote kluis mega stoer en wil net als wij ook graag met een pasje betalen. Toen we startten met zakgeld hebben we voor hem al een kinderrekening geopend bij de ING waar de opa’s en oma’s wel eens wat op storten. En binnenkort gaan we met hem de inhoud van zijn spaarpot ook op zijn rekening zetten.
Tips! Veilig pinnen voor kinderen
∙ Houd je pincode geheim en vertel hem nooit aan anderen.
∙ Leen je pinpas nooit uit.
∙ Bewaar je pinpas op een veilige plek en laat hem niet slingeren.
∙ Bewaar je pincode niet bij je bankpas in de buurt.
∙ Geef anderen geen kans om mee te kijken als je pint door bijvoorbeeld je hand boven de knoppen te houden.
∙ Laat je niet afleiden tijdens het pinnen.
Tip 3 – Leer kinderen digitaal shoppen
Als het zakgeld eenmaal digitaal is, geef je je kind de pinpas in bewaring zodat hij of zij kan gaan oefenen met pinnen in de winkel en bij de geldautomaat; eerst samen en dan alleen. En laat ook zien hoe je online dingen kunt shoppen. Niet alleen het betaalproces, maar het totaalplaatje. Toen Finn van zijn zakgeld een horloge wilde kopen, liet ik hem zien dat als je even verder zoekt dat je dan voor hetzelfde model in verschillende webshops een ander bedrag betaalt. Het scheelde hem uiteindelijk €10,- en dat vond hij natuurlijk top. Dus sindsdien is hij ook alles aan het vergelijken. Verder is het net zoals met contant geld natuurlijk ook belangrijk dat je kinderen de baas kunnen zijn over hun eigen zakgeld, zoals ik eerder in dit blog schreef. Ook als ze hun geld verkeerd besteden, want daar leren ze alleen maar van.
Tip 4 – Houd overzicht
Het belangrijkste tijdens het leren omgaan met digitaal geld is om je kind van alles een overzicht te geven. Wat komt er binnen en wat gaat eruit? Je kunt dat in het begin het beste doen door na iedere verandering op de rekening – bijvoorbeeld door het storten van zakgeld of kopen van speelgoed – samen te bekijken wat er daardoor met het saldo gebeurt. Na een tijdje check je de afschriften samen maandelijks en als je kind eraan toe is, laat je het hem of haar helemaal zelf doen. Je kunt als je dat prettig vindt zelf nog wel een klein oogje in het zeil houden. Zo is de kinderrekening van Finn gekoppeld aan mijn ING app en kan ik straks met hem meekijken. En ook kun je bij de meeste bank apps een notificatie instellen als er een (hoge) uitgave gedaan wordt of een betaallimiet instellen.
Tips! Veilig bankieren voor kinderen
∙ Kies een moeilijk wachtwoord.
∙ Ruim al je internet bankieren gegevens goed op en deel ze niet met anderen.
∙ Check altijd het internetadres van de bank; is het goed geschreven? Staat er https:// voor en een groen slotje?
∙ Sluit de website goed af als je klaar bent met internet bankieren.
Tip 5 – Houd samen een kasboekje bij
De laatste tip rondom de digitale financiële opvoeding is het bijhouden van een kasboekje. Dat klinkt wat dubbel, omdat het rekening overzicht ook al in de bank app staat. Maar een kasboekje geeft vooraf inzicht. In een schriftje kun je bijvoorbeeld per maand opschrijven wat de verwachten inkomsten – zoals zakgeld, rapportgeld of verjaardagsgeld – zijn en wat de verwachte uitgaven zijn. Misschien is één van de ouders wel jarig en wil je kind een cadeautje voor jou of papa kopen? Of misschien wil hij of zij geld reserveren voor een mooi spaardoel. Door de in- en uitgaven allemaal naast elkaar op papier te zetten, leren kinderen goed nadenken over hun aankopen en wordt het heel inzichtelijk wat er allemaal wel en niet kan van een bepaald bedrag.
Met Finn gaan wij straks dus de overstap maken naar digitaal geld; zakgeld maken we voortaan over en zijn gespaarde mini fortuin gaan we storten bij de bank. Ik ben erg benieuwd hoe hij met zijn pinpas zal omgaan. Heeft jouw kind ook al een eigen pinpas? En hoe leren jullie je kinderen omgaan met digitaal geld? Ik vind het leuk als je ook jouw ervaring en aanpak zou willen delen hieronder in een reactie op dit blog.
Meer tips rondom de financiële opvoeding van kinderen
Dit blog is voort gekomen uit onze samenwerking met ING. Het afgelopen jaar hebben we samen met hen al meer onderwerpen besproken rondom het thema zakgeld en de financiële opvoeding van kinderen. Mochten er nu meer dingen zijn rondom dit thema waar jij meer van zou willen weten of waarvan je het leuk vindt als we het behandelen in een blog, dan horen wij dat graag van je. En wil je nu alvast meer informatie over de financiële toekomst van je kind? Neem dan zeker een kijkje op de website van ING.
Geen reacties