Sinterklaas vieren | Super leuke ideeën voor een gezellige Pakjesavond samen

3 december 2021
Sinterklaas vieren | Super leuke ideeën voor een gezellige Pakjesavond samen!

Met Sinterklaas draait het maar om één ding; cadeautjes! Althans, als het aan de kinderen ligt. Ze hebben nog geen vijf minuten nodig om * rits rats rits * de complete zak te ontmantelen en te kijken of de door hun zo felbegeerde Pokemon box, game of nieuwe Barbie set erin zit. Maar als je nu als volwassene terug denkt aan je eigen Sinterklaastijd, herinner je je dan de euforie van het krijgen van je lievelingsspeelgoed? Of de gezelligheid en het samen zijn? Het is meestal het feest er omheen dat voor blijvende herinneringen zorgt, toch?! Wij vinden het in ieder geval leuk als Sinterklaas meer is dan een ordinaire graai-show. En daarom hebben we allemaal super toffe ideeën om gezellig met elkaar Sinterklaas te vieren voor jullie op een rij gezet. Daarmee wordt het gegarandeerd een memorabele Pakjesavond!

10 Geweldige ideeën voor het vieren van Sinterklaas

#1 Chocoladeletters versieren

Sinterklaas vieren | Super leuke ideeën voor een gezellige Pakjesavond samen!

Sinterklaas lekkers zoals schuimpjes, pepernoten en marsepein mag natuurlijk niet ontbreken op Pakjesavond. En het is helemaal leuk om samen te maken. Bak bijvoorbeeld pepernoten met de kinderen – hier vind je het geheime recept van de Bakpiet – want dat is super simpel en het huis vult zich met zo’n heerlijke speculaas geur. Of versier chocoladeletters. Dat doe je door het bovenste laagje van de letter een beetje te laten smelten met de warmte van een föhn, kaars of keukenbrander. En daarna druk je alle versieringen voorzichtig in de letter. Yum!

#2 Speel de Sinterklaas quiz

Sinterklaas vieren | Super leuke ideeën voor een gezellige Pakjesavond samen!

Dat we Sinterklaas vieren op 5 december weet denk ik iedereen. Maar wie is de allergrootste Sinterklaas kenner in jullie gezin? Het is leuk om dat uit te testen op Pakjesavond met de grote Sinterklaas Quiz. Graag in je geheugen, luister naar Sinterklaas liedjes en kijk goed naar de foto’s en beantwoord alle vragen. Wie de meeste vragen goed heeft, mag als eerste een cadeautje uit de zak pakken en open maken. Je download onze quiz hier (gratis).

#3 Doe het pepernoten piramide spel

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Dit is ook een onwijs leuk idee voor Pakjesavond; het pepernoten piramide spel. Een Sinterklaas spel dat zelfs de jongste kids in het gezin kunnen meespelen. En iedereen vindt het leuk, want het betekent pepernoten eten. Je legt voor iedere speler een piramide van pepernoten neer van zes rijen; met één, twee, drie, vier, vijf en zes pepernoten. Om beurt gooi je met de dobbelsteen. Gooi je drie, dan mag je de rij met drie pepernoten opeten. Gooi je een getal voor de tweede keer, dan heb je helaas geen rij pepernoten meer om op te eten en gaat de beurt naar de volgende speler. Wie het eerst zijn pepernoten op heeft, heeft gewonnen.

#4 Sinterklaas karaoke

Het zingen van Sinterklaasliedjes hoort ook zeker bij het feest. Het zorgt gegarandeerd voor een goede Sinterklaasstemming. En je móet wel meedoen. Want als je niet zingt, komen de cadeautjes natuurlijk niet. Weet je de teksten niet meer, maak er dan een Sinterklaas karaoke van. Op YouTube vind je instrumentale video’s waarbij de tekst in beeld te zien is. Een voorbeeld daarvan is de video hierboven. En ook op Spotify zijn leuke playlists te vinden van hedendaagse instrumentale Sinterklaasliedjes, zoals deze. Of je kunt er ook een spelletje van maken; wie raadt het Sinterklaas lied.

#5 Piet-za mijters & stafjes maken

Pakjesavond | Pizza stafjes & mijters maken voor Sinterklaas

Wil je ook in thema eten tijdens het vieren van Sinterklaas? Zet dan deze heerlijke Piet-za op het menu! Kinderen kunnen in de keuken helpen met het maken van de mijters en stafjes. Wat ons betreft één van de lekkerste Sinterklaas recepten. Hoe je de Piet-za’s maakt, plus nog meer leuke, kidsproof Sinterklaas hapjes zie je hier.

#6 Samen een leuke Sinterklaasfilm kijken

Ook een fijn Pakjesavond idee en een momentje van rust is het kijken van een mooie Sinterklaasfilm met het gezin. Een aantal leuke tips die je thuis op de bank kunt kijken via verschillende streaming aanbieders zijn:

 • De Club van Vijf
 • De Club van Sinterklaas en het grote pietenfeest
 • De Club van Sinterklaas: Feest in het Kasteel
 • De grote Sinterklaasfilm

En heb je zelf nog een leuke Sinterklaasfilm tip, deel die dan vooral hieronder in een reactie!

#7 Cadeautjes uitpak spel

Spelregels Sinterklaas dobbelspel - Hét cadeautjesspel voor Pakjesavond

Zoals ik al schreef, zijn de cadeautje vaak in sneltreinvaart uitgepakt zodra de zak verschijnt. En dat is niet zo gek, want de kinderen zitten er al wéken op te wachten. Maar wil je toch wat meer rustmomenten op Pakjesavond en aandacht voor de gedichten en cadeautjes, dan is een cadeautjes uitpak spel een leuk idee. Je kunt bijvoorbeeld om de beurt met een dobbelsteen gooien en de worp laten bepalen wat er gebeurt.

 1. Je mag een cadeautje pakken voor jezelf. (en als die er niet meer zijn, een cadeautje voor een ander)
 2. Pak een cadeautje voor een ander.
 3. Zing een Sinterklaasliedje.
 4. Tijd voor iets lekkers!
 5. Doe een opdracht om je cadeautje te verdienen. (Die kunnen door de anderen bedacht worden of je maakt van te voren een stapel opdrachtkaartjes met daarop dingen als: loop met een pepernoot op je hoofd een rondje door het huis, pak je cadeautje uit, maar dan met ovenwanten aan, zing een Sinterklaas liedje mét Sinterklaas stem, bedenk vijf woorden die rijmen op Piet etc.)
 6. Helaas, zes is niets. De volgende is aan de beurt, misschien gooit die wel iets.

#8 Cadeautjes speurtocht

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Een andere manier waarop je Sinterklaas met aandacht kunt vieren is door er een speurtocht naar de cadeautjes van te maken. Je kunt op iedere gevonden plek een cadeautje neerleggen alsof Piet daar steeds een pakje achter heeft gelaten, met een nieuwe aanwijzing om het volgende pakje te vinden. Of je legt alleen een nieuwe aanwijzing neer en zet aan het eind van de speurtocht de complete zak met cadeaus neer. Voor de speurtocht kun je onze speurkaartjes op rijm gebruiken. Die kun je hier downloaden en even afknippen. Maar je eigen persoonlijke variant maken is natuurlijk ook heel leuk!

#9 Pepernoten sjoelen

Sinterklaas spelletjes | 18 Leuke Sint & Pieten spelletjes voor kinderen.

Sjoelen staat garant voor family fun! En speciaal voor Pakjesavond kun je het in Sinterklaas thema spelen; met pepernoten! Met je eigen sjoelbak of als je die niet hebt, kun je met onze handige printable ook zelf een pepernoten sjoelbak maken. De printable is gratis en kun je hier vinden.

#10 Pepernoten bingo

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

En een ander leuk idee voor Pakjesavond tot slot is pepernoten bingo. Je gooit om de beurt met de dobbelsteen. Gooi je 2? Dan leg je 2 pepernoten op de twee op je kaart. En zo ga je net zolang door totdat je alle cijfers gehad hebt. Gooi je een getal dat je al gehad hebt, dan is de ander weer aan de beurt. En wie het eerste zijn bingo kaart vol heeft, mag als eerste een cadeautje uit de zak pakken. De bingo kaart kun je hier gratis downloaden.

Hoe vieren jullie Sinterklaas?

Dit waren onze tips voor Pakjesavond. We hopen dat jullie wat aan deze inspiratie hebben. Wij gaan dit jaar lekker chocoladeletters versieren, meezingen en swingen met Sinterklaasliedjes en op zoek naar cadeautjes met de speurtocht. Ik heb er zin in!

En, weet je al hoe jullie Sinterklaas gaan vieren? Mocht je zelf nog leuke ideeën voor Pakjesavond hebben, deel die dan zeker ook even met ons door hieronder een reactie achter te laten. Zo brengen we elkaar weer op leuke nieuwe ideeën!

Een hele fijne Sinterklaas!

De leukste kinder kerstballen & kersthangers voor in de kerstboom
Paarden surprise | Een prachtige manege knutselen voor Sinterklaas

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply janneke 4 december 2021 at 1:06 am

  Ik heb je quiz en speurtocht deels geleend en zelf wat toegevoegd, ben zo benieuwd wat de kids ervan vinden maar ik word hier in elk geval erg enthousiast van!! dankjewel

 • Laat een reactie achter