Slapen met warm weer? Zo hebben kids ondanks de hitte toch een goede nachtrust

2 juli 2021
Slapen met warm weer? Zo hebben kids ondanks de hitte toch een goede nachtrust.

Kinderen hebben hun nachtrust hard nodig. Maar hitte kan nog wel eens een vervelende spelbreker zijn. Ze liggen continu te woelen in hun bed; wel dekens, geen dekens, nog maar een slokje water… En ondertussen is het buiten nog steeds licht. Helpt ook niet mee! Hoe lukt het om toch te slapen met warm weer? Wij hebben dé tips & tricks!

12 Tips om goed te slapen met warm weer

#1 Ramen dicht, ramen open

Houd de slaapkamer ramen overdag dicht. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om ze open te zetten, is de lucht buiten vaak warmer dan de lucht binnen. Dus probeer de hitte zoveel mogelijk buiten te laten. Als de slaapkamer van je kind aan de zonkant ligt, sluit dan ook de gordijnen, zodat de zon de kamer niet verder opwarmt. Pas als de temperatuur ‘s avonds zakt, zet je alles open. Het liefst twee ramen tegenover elkaar, zodat de warme lucht het huis uit geblazen wordt.

‘Lees ook: Meer dan 50 vrolijke zomerknutsels voor kids!

#2 Zomers beddengoed

Ruil het dekbed van je kind in de zomer om voor een zomerdekbed. En is een dekbed toch nog te warm? Haal het er dan uit en laat je kind alleen onder het dekbedovertrek slapen in de hitte. Een dekbedovertrek en hoeslaken van katoen zijn de beste keuze, want katoen ademt is lekker luchtig en voelt koel aan, waardoor je niet in bed ligt te zweten.

#3 Douchen voor het slapen gaan

Laat je kind douchen onder een lauwwarme douche voor het slapen gaan. Daar koel je goed van af. Maar zet de douche niet te koud, want dan gaat je lichaam weer heel hard werken om de huid op te warmen en bereik je een averechts effect. Wat je nog wel kunt doen, is je voeten en polsen even onder een koude straal water houden voor je gaat slapen met warm weer.

#4 Plantenspuit op het nachtkastje

Zet een plantenspuit gevuld met water en ijsklontjes op het nachtkastje. Wanneer je kind het erg warm heeft, kan hij of zij een lekkere koude mist over het lichaam sprayen. Dat vinden ze nog leuk ook!

#5 Ventilator

Zet een (kind veilige!) ventilator in de kamer. De beste plek is naast een open raam, zodat hij de koude lucht de kamer in kan blazen. Een handige truc voor extra verkoeling die echt werkt; zet een bak koud water met ijsklontjes voor de ventilator. Koele lucht gegarandeerd!

Slapen met warm weer? Zo hebben kids ondanks de hitte toch een goede nachtrust.

#6 Beddengoed in de vriezer

Slapen onder extra koel beddengoed is met warm weer zéér welkom. Dus stop het dekbedovertrek en laken van je kind een uur voor bedtijd in een vuilniszak in de vriezer. Het is wellicht wat raar om je beddengoed tussen de ijsjes en het ingevroren brood te leggen, maar het werkt echt. Helaas blijft het beddengoed niet eeuwig koud, maar het is in ieder geval heerlijk om in een koel bedje te stappen.

‘Lees ook: 14 Wilde waterspelletjes voor in de tuin – Lol én verkoeling gegarandeerd!

#7 Koud washandje op het voorhoofd

Met koude kompressen kun je het lijf van je kind ook afkoelen. Je kunt daarvoor kompressen gebruiken die gebruikt worden bij kneuzingen, maar ook je eigen kompres maken van een nat washandje of gastendoekje dat je laat bevriezen in de diepvries. Leg ze op het voorhoofd, in de nek of op de polsen.

#8 Geen waterdichte matrasbeschermer

Kinderen die nog niet zindelijk zijn ‘s nachts hebben vaak een waterdichte beschermer om hun matras zitten. Handig voor ongelukjes, maar enorm warm om op te slapen in de hitte. Vocht kan geen kant op, waardoor je kind extra gaat zweten. Vervang de matrasbeschermer tijdens warme dagen dus voor een onderlegger.

#9 Koele nachtkleding

Net zoals het beddengoed kun je je kind ook het beste een loszittende katoenen pyjama aantrekken. Katoen ademt en neemt zweet op, waardoor het niet op de huid blijft liggen en het lijf dus beter afkoelt.

#10 Koude kruik

Heb je nog een kruik uit de babytijd van je kind? Gebruik hem dan nu omgekeerd, zodat je kind lekker kan slapen met warm weer. Vul hem met koud water, leg hem een tijdje in de koelkast of vriezer en daarna onder de lakens. Wedden dat je kind het de hele nacht lekker koel heeft!

#11 Tijdelijke verhuizing

Slaapt je kind in een kamer aan de zonnekant of op zolder, waar het altijd extra heet is omdat warme lucht opstijgt? Overweeg dan een tijdelijke verhuizing naar een minder warme kamer. Of laat je kind in slaap vallen in jullie bed en verhuis het als jullie zelf gaan slapen.

‘Lees ook: Leuke dingen om te doen in de vakantie | 50+ leuke doe-tips voor kids.’

#12 Teiltje ijswater naast het bed

Zet een teiltje ijswater en een handdoek naast het bed om warme voeten af te koelen. Als je kind het echt warm heeft, kan hij of zij even in het teiltje stappen om de lichaamstemperatuur omlaag te helpen. En daarna lukt slapen in de hitte een stuk beter.

Dit waren onze tips. We hopen dat je er wat aan hebt. En heb je zelf nog goede tips waardoor kinderen beter kunnen slapen met warm weer? Deel die dan vooral met ons door onder dit blog een reactie achter te laten!

Surfen & chillen op een unieke pop-up camping bij Schoorl
Vakantie Veluwe | Dit zijn de allerleukste uitjes & dagjes weg op en rond de Veluwe

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter