18 Wilde waterspelletjes & activiteiten – Lol én verkoeling gegarandeerd!

8 juni 2023
12 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Hoe houd je kinderen bezig op een warme dag? Met deze 18 geweldige wilde waterspelletjes en wateractiviteiten! Lekker in de achtertuin of op straat met een groepje kinderen uit de buurt. Lol én verkoeling zijn gegarandeerd!

18 waterspelletjes & wateractiviteiten voor kinderen

Knikker tenen waterspel

11 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Dit is een waterspelletje dat kinderen van alle leeftijden kunnen én leuk vinden om te doen. Je vult een opblaasbadje met water en daar gooi je een aantal knikkers in. Zet er stoelen of krukjes omheen waar de kinderen op kunnen zitten, met hun voeten in het badje. Nu moeten ze met hun tenen zo veel mogelijk knikkers uit het badje zien te vissen in een minuut. Wie de meeste te pakken krijgt, wint het spel. Je kunt het voor oudere kinderen nog wat moeilijker maken door voor ieder kind 10 dezelfde soort knikkers in het bad te gooien, zodat ze zo snel mogelijk hun eigen knikkers met hun tenen moeten verzamelen. Knikkers koop je o.a. bij Speelgoedpostorder.nl.

‘Lees ook: 25+ Leuke buiten activiteiten & kinderspelletjes voor buiten.’

Hoogspringen of limbo dansen met de tuinslang

18 Wilde waterspelletjes en wateractiviteiten voor kinderen. Lol én verkoeling gegarandeerd!

Dit waterspelletje is erg leuk voor kinderen die van dansen houden. Je gebruikt een tuinslang om een waterstraal te maken waar de kinderen onderdoor kunnen dansen. Begin met de waterstraal op een normale hoogte en laat hem dan steeds verder zakken, zodat de kinderen steeds verder moeten bukken om er onderdoor te gaan. Wie geraakt wordt door het water is af. Je kunt van dit spel ook een hoogspring variant maken, waarbij de kinderen niet onder de straal door moeten, maar er overheen.

Dino ijs eieren smash

11 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Mijn jongste zoon heeft nogal een dino obsessie. Dus moest er in deze lijst met waterspelletjes sowieso één in dat thema. En dus maakte ik dino eieren van ijs. Ik stopte plastic dino’s (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) in gewone ballonnen en vulde die voor een klein gedeelte met water totdat ze de vorm van een ei hadden. Daarna heb ik ze laten bevriezen (dat duurde ongeveer een halve dag) en mochten mijn kids ze kapot slaan met een hamer om de dino weer te bevrijden. Een groot succes!

Watergevecht met zelfgemaakte sponsballen

Sponsballen zijn een geweldig alternatief voor waterballonnen. Je hoeft ze alleen maar onder te dompelen in een bak met water en dan kun je er al mee gooien. Scheelt weer een hoop knoopjes leggen voor papa en mama en het is een stuk beter voor het milieu. Check de video om te zien hoe je deze vrolijke sponsballen maakt. En als je helemaal geen zin hebt in gedoe, dan kun je natuurlijk ook gewoon een paar sponzen uit je voorraadkast halen. Aanvallen!

Ouderwets succesnummer; Flessen voetbal

11 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Een golden oldie onder de waterspelletjes… Ieder kind krijgt een met water gevulde plastic fles (zonder dop!) en zet die voor zich neer. De kinderen kunnen in een cirkel staan of als je met twee kinderen bent tegenover elkaar. Met een voetbal moeten ze elkaars fles proberen om te krijgen. Als jouw fles is omgevallen, moet je eerst de bal halen en daarna mag je de fles pas weer rechtop zetten. Wie aan het einde van het spel nog het meeste water in zijn fles heeft, heeft gewonnen.

‘Lees ook: Leuk knutselidee voor in de zomer: Verven met ijs.’

Waterspel met de grootste lol: Slip & slide

18 Wilde waterspelletjes en wateractiviteiten voor kinderen. Lol én verkoeling gegarandeerd!

Je kunt onze kinderen met niets enthousiaster maken dan met ‘slip & slide‘. Het is een lange waterglijbaan die je glad maakt met wat water en zeep. Dan nemen de kids een aanloop en glijden ze op hun buik zo snel en ver mogelijk over de baan. Je kunt zelf een slip & slide baan maken door een zeil te spannen met tentharingen en die in te smeren met groene zeep en wat water of van de airtrack als je die hebt. Maar er zijn ook leuke slip & slide waterglijbanen te koop (o.a. bij Amazon.nl en de Lidl) waaraan je de tuinslang kunt koppelen, zodat hij continu nat gehouden wordt. Vaak zit er bij deze banen een opblaasbaar plankje o.i.d. om mee te glijden. Een waterspel waarbij keihard wordt gelachen.

Waterballon piñata

Waterballon piñata is ook een heel geestig waterspel! Je vult een aantal ballonnen met water. Dan span je een lijntje in de tuin en maak de waterballonnen hieraan vast. Om de beurt mogen de kinderen nu proberen om de ballonnen kapot te slaan met een stok. De winnaar van dit waterspelletje wordt getrakteerd op een ijskoude douche. Wel lekker verkoelend!

Waterspelletje water bowlen

Ook dit is zo’n ouderwets waterspel waar kinderen nog steeds voor warm lopen. Je vult tien plastic flessen met water en zet ze neer in een driehoek, zoals op de bowlingbaan. Dan is de vraag: Wie gooit er met een bal de meeste flessen om? Een leuke variatie op dit spel is lege plastic flessen neerzetten en er van een afstandje zoveel mogelijk om zien te schieten met een waterpistool.

Wedstrijd bevroren t-shirt aantrekken

Aankleden is voor jonge kinderen soms nog best lastig. Maar een bevroren t-shirt aantrekken is helemaal een uitdaging! Hoe gaat het waterspel? Maak een uur van te voren wat t-shirts nat en leg ze opgevouwen in de vriezer. Deel ze als ze bevroren zijn uit aan de kinderen. Wie het eerste zijn t-shirt aan krijgt wint. Super cool toch?! Dit is trouwens ook een geweldige wateractiviteit voor op een kinderfeestje.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën voor in de lente & het voorjaar.’

Lekkende flessen race

Met dit waterspel blijft niemand droog! Je speelt het door de kinderen te verdelen in twee groepen. Dan laat je ze achter elkaar zitten in een rijtje. Zet voor het eerste kind in de rij een emmer gevuld met water en een lege emmer achter het laatste kind. Beide groepen krijgen een plastic fles met een aantal gaatjes in de bodem waarmee ze het water van de ene emmer in de andere emmer moeten krijgen. De lekkende flessen moeten over de hoofden doorgegeven worden naar achteren. Het team dat het meeste water in de lege emmer krijgt wint. Je kunt de fles met gaatjes eventueel ook vervangen door een grote spons.

Waterspel ‘Zink het schip’

Dit waterspelletje is super leuk om te spelen als je met wat meer kinderen bent. Bijvoorbeeld met de klas, de buurt of op een kinderfeestje. Maak een waterballon vast aan de enkel van iedere speler, dat is het ‘schip’. Daarna moet iedereen proberen om het schip van de andere spelers te laten zinken door hem kapot te trappen. Wie zijn ballon het langste heel kan houden, heeft gewonnen!

Water trefbal met sponsballen

18 Wilde waterspelletjes en wateractiviteiten voor kinderen. Lol én verkoeling gegarandeerd!

Weet je nog hoe trefbal gaat? Een leuk spel dat je natuurlijk ook met water sponsballen in plaats van gewone ballen kunt spelen. Spelers spelen in twee teams en moeten proberen de tegenpartij te verslaan door elkaar af te gooien. Het speelveld is verdeeld in twee vakken tegenover elkaar. Ieder team neemt plaats in een vak. Je brengt 2 of meer sponsballen in het spel waarmee ze op elkaar moeten mikken. Word je geraakt? Dan moet je naar het vak achter het veld van de tegenstander. Krijg je daar een bal in handen, dan mag je ook op de tegenstander mikken. En gooi je vanaf daar raak? Dan mag je weer terug je speelveld in. Het team dat alle spelers van de tegenpartij naar het achterveld weet te spelen, die wint. Tip: zet verspreid over het speelveld emmers met water, zodat de sponsballen af en toe weer even flink nat gemaakt kunnen worden. Sponsballen koop je o.a. bij de HEMA.

In de roos! Waterballonnen darts

Ook leuk voor kinderen is waterballon darts! Teken met krijt een roos op de grond. De binnenste cirkel is 5 punten waard, die daarna 3 en dan 1. Probeer nu met een waterballon in de roos te gooien en verzamel zoveel mogelijk punten. Deze waterspelletjes eindigen bij ons meestal in een groot watergevecht. Waterballonnen koop je o.a. bij Speelgoedpostorder.nl. Maar je kunt voor dit waterspel ook de herbruikbare sponsballen van de HEMA gebruiken.

Lees ook: 11 Toffe stoepkrijt spelletjes.’

Waterspelletje ‘Tijd om nat te worden’

Nog een erg leuke wateractiviteit is het spelletje ‘Tijd om nat te worden’. Verzamel de kinderen aan de ene kant van de tuin. Aan de andere kant sta jij, gewapend met een waterpistool. De kinderen vragen nu: “Hoe laat is het?” Jij zegt bijvoorbeeld “drie uur”, de kinderen moeten nu 3 stappen vooruit zetten. Als jij zegt vier uur, zetten de kinderen 4 stappen vooruit etc etc. Dit doen ze totdat jij ineens zegt: “Tijd om nat te worden!” en achter ze aan rent om ze nat te spuiten. Zodra ze weer terug zijn in hun beginvak zijn ze ‘veilig’. Leuk om de rollen ook eens om te draaien natuurlijk!

Schilderen met water

18 Wilde waterspelletjes en wateractiviteiten voor kinderen. Lol én verkoeling gegarandeerd!

Deze wateractiviteit is leuk voor kinderen die van creativiteit houden, maar het te warm vinden om binnen te gaan zitten knutselen. Een soort waterverf, maar dan zonder kleur, maar met water als middel om kunt mee te maken. Je vult een emmer met water en geeft de kinderen kwasten en rollers. Daarmee kunnen ze allerlei mooie tekeningen schilderen op de stoep, schutting, muur of tuinmeubels. Of op hun eigen t-shirt. Het maakt allemaal niks uit, het is maar water en droogt met warm weer zo weer op!

Maak een XXL bellenblaas of zeepsop spugende draak

Bellenblaas maken - Hét perfecte recept voor de beste XXL bellen

Ook heel erg leuk is spelen met bellenblaas. Een paar zomers terug maakten wij zelf een bellenblaas XL en dat leverde deze reuze reuze bellen op. Super gaaf! Of maak deze zeepsop spugende draak, ook heel erg leuk.

Met alle fietsen, skelters en stepjes door de wasstraat

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.

Er zijn ook hele praktische waterspelletjes… Vul een emmer water met sop en trek een borstel en spons uit de kast om een wasstraat voor het ‘wagenpark’ van je kind te maken. Schrob alle fietsjes, steppen en skelters lekker schoon. Grote kans dat dit eindigt in een watergevecht, maar als het warm is, is dat echt geen straf! En ondertussen is alles ook mooi weer schoon.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Watersproeier maken

12 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Wat tot slot ook makkelijk is om te doen, is je eigen watersproeier maken van een lege frisdrankfles. Sluit dan de waterslang erop aan en sproeien maar! Wie durft er overheen te springen? Maak alleen niet teveel en te grote gaten, want dan komt er niet genoeg druk op de fles te staan en sproeit het water niet heel hoog de lucht in.

Nog meer leuke activiteiten en kinderspelletjes voor buiten

We hopen dat we je met al deze waterspelletjes en wateractiviteiten verkoeling én weer wat uren speelplezier bezorgen. Mocht je nu zelf ook nog leuke ideeën hebben voor toffe waterspelletjes, deel die dan vooral hieronder in een reactie.

Voor meer leuk vermaak kun je ook ons blog met buiten spelletjes & activiteiten lezen. Of ons blog met 11 leuke stoepkrijt spelletjes. En als je zin hebt in iets creatiefs, dan moet je zeker ook even een kijkje nemen in onze rubriek met knutselideeën. Have fun!

PS: Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van onze laatste kids activiteiten ideeën en knutseltips? Abonneer je dan gratis op ons YouTube kanaal. Daar komt iedere week een nieuwe creatieve video online en als abonnee mis je er geen één meer.

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Een medaille knutselen van papier
Het coolste en leukste waterspeelgoed voor deze zomer

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply Kim Koopman 21 juli 2016 at 9:36 am

  Leuke spelletjes! Er staan een heleboel bij die ik nog niet ken.

 • Reply Kleine Prinses 21 juli 2016 at 12:54 pm

  super leuke spelletjes! Heerlijk met dit weer!

 • Reply Iris 15 juli 2018 at 9:29 am

  Super leuk!!

 • Reply Roelina 16 juli 2018 at 7:03 am

  Die dino eieren zijn geweldig!

 • Reply Jantje 24 juni 2020 at 1:38 pm

  Opzich wel oke

 • Laat een reactie achter