14 Wilde waterspelletjes voor in de tuin – Lol én verkoeling gegarandeerd!

14 juli 2018
12 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Hoe houd je kinderen bezig op een warme dag? Met deze veertien wilde waterspelletjes! Lekker in de achtertuin of op straat met een groepje buurtkinderen. Lol én verkoeling zijn verzekerd!

14 Verkoelende waterspelletjes

Knikkertenenspel

11 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Vul een badje met water en leg er knikkers in. Zet er stoelen of krukjes omheen waar de kinderen op kunnen zitten, met hun voeten in het badje. Nu moeten ze met hun tenen zo veel mogelijk knikkers uit het badje zien te vissen in een minuut.

‘Lees ook: 25+ Leuke buiten activiteiten & kinderspelletjes voor buiten.’

Dino ijs eieren smash

11 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Charlie heeft nogal een dino obsessie. In deze lijst met waterspelletjes moest er dus sowieso één in dat thema. En dus maakte ik dino eieren van ijs. Ik stopte plastic dino’s in gewone ballonnen en vulde die voor een klein gedeelte met water totdat ze de vorm van een ei hadden. Daarna heb ik ze laten bevriezen (dat duurde ongeveer een halve dag) en mochten mijn kids ze kapot slaan om de dino weer te bevrijden. Een groot succes!

Sponsballen gevecht

Sponsballen zijn een geweldig alternatief voor waterballonnen. Je hoeft ze alleen maar onder te dompelen in een bak met water en dan kun je er al mee gooien. Scheelt weer een hoop knoopjes leggen voor papa en mama. Check de video om te zien hoe je deze vrolijke sponsballen maakt. En als je helemaal geen zin hebt in gedoe, dan kun je natuurlijk ook gewoon een paar sponzen uit je voorraadkast halen. Aanvallen!

Flessen voetbal

11 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Een golden oldie onder de waterspelletjes… Ieder kind krijgt een met water gevulde plastic fles (zonder dop!) en zet die voor zich neer. De kinderen kunnen in een cirkel staan of als je met twee kinderen bent tegenover elkaar. Met een voetbal moeten ze elkaars fles proberen om te krijgen. Als jouw fles is omgevallen, moet je eerst de bal halen en daarna mag je de fles pas weer rechtop zetten. Wie aan het einde van het spel nog het meeste water in zijn fles heeft, heeft gewonnen.

‘Lees ook: Leuk knutselidee voor in de zomer: Verven met ijs.’

Waterballon piñata

Vul een aantal ballonnen met water. Span een lijntje in de tuin en maak de waterballonnen hier aan vast. Om de beurt mogen de kinderen nu proberen om de ballonnen kapot te slaan met een stok. De winnaar van dit waterspelletje wordt getrakteerd op een ijskoude douche.

Water bowlen

Vul tien plastic flessen met water en zet ze neer in een driehoek, zoals op de bowlingbaan. Wie gooit er met een bal de meeste flessen om? Een leuke variatie op dit spel is lege plastic flessen neerzetten en er van een afstandje zoveel mogelijk om zien te schieten met een waterpistool.

Bevroren t-shirt

Aankleden is voor jonge kinderen soms nog best lastig. Maar een bevroren t-shirt aantrekken is helemaal een uitdaging! Hoe gaat het spel? Maak een uur van te voren wat t-shirts nat en leg ze opgevouwen in de vriezer. Deel ze als ze bevroren zijn uit aan de kinderen. Wie het eerste zijn t-shirt aan krijgt wint. Super cool toch?! Dit is trouwens ook een geweldige activiteit op een kinderfeestje.

‘Lees ook: Knutselen lente – 30+ leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.’

Lekkende flessen race

Verdeel de kinderen in twee groepen en laat ze beiden achter elkaar gaan zitten in een rijtje. Zet voor het eerste kind in de rij een emmer gevuld met water en een lege emmer achter het laatste kind. Beide groepen krijgen een plastic fles met een aantal gaatjes in de bodem waarmee ze het water van de ene emmer in de andere emmer moeten krijgen. De lekkende flessen moeten over de hoofden doorgegeven worden naar achteren. Het team dat het meeste water in de lege emmer krijgt wint.

Zink het schip

Maak een waterballon vast aan de enkel van iedere speler, dat is het schip. Daarna moet iedereen proberen om het schip van de andere spelers te laten zinken door hem kapot te trappen. Wie zijn ballon het langst heel kan houden, heeft gewonnen.

In de roos – waterballonnen gooien

Teken met krijt een roos op de grond. De binnenste cirkel is 5 punten waard, die daarna 3 en dan 1. Probeer nu met een waterballon in de roos te gooien en verzamel zoveel mogelijk punten. Deze waterspelletjes eindigen bij ons meestal in een groot watergevecht.

Lees ook: 11 Toffe stoepkrijt spelletjes.’

Tijd om nat te worden – spelletje met waterpistool

Verzamel de kinderen aan de ene kant van de tuin. Aan de andere kant sta jij, gewapend met een waterpistool. De kinderen vragen nu: “Hoe laat is het?” Jij zegt bijvoorbeeld “drie uur”, de kinderen moeten nu 3 stappen vooruit zetten. Als jij zegt vier uur, zetten de kinderen 4 stappen vooruit etc etc. Dit doen ze totdat jij ineens zegt: “Tijd om nat te worden!” en achter ze aan rent om ze nat te spuiten. Leuk om de rollen ook eens om te draaien natuurlijk!

Maak een XXL bellenblaas of zeepsop spugende draak

Bellenblaas maken - Hét perfecte recept voor de beste XXL bellen

Ook heel erg leuk is spelen met bellenblaas. Een paar zomers terug maakten wij zelf een bellenblaas XL en dat leverde deze reuze reuze bellen op. Super gaaf! Of maak deze zeepsop spugende draak, ook heel erg leuk.

Met alle fietsen, skelters en stepjes door de wasstraat

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.
Afbeelding meisje wast fiets – Purino voor Shutterstock.

Er zijn ook hele praktische waterspelletjes… Vul een emmer water met sop en trek een borstel en spons uit de kast om een wasstraat voor het ‘wagenpark’ van je kind te maken. Schrob alle fietsjes, steppen en skelters lekker schoon. Grote kans dat dit eindigt in een watergevecht, maar als het warm is, is dat echt geen straf!

‘Lees ook: Strijkkralen voorbeelden – De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Watersproeier maken

12 Wilde waterspelletjes voor in de tuin - Lol én verkoeling gegarandeerd!

Wat ook makkelijk is om te doen, is je eigen watersproeier maken van een lege frisdrankfles. Sluit dan de waterslang erop aan en sproeien maar! Wie durft er overheen te springen? Maak alleen niet teveel en te grote gaten, want dan komt er niet genoeg druk op de fles te staan en sproeit het water niet heel hoog de lucht in.

Nog meer leuke activiteiten en kinderspelletjes voor buiten

Ik hoop dat we je met al deze waterspelletjes verkoeling én weer wat uren speelplezier bezorgen. Mocht je nu zelf ook nog leuke ideeën hebben voor toffe waterspelletjes, deel die dan vooral hieronder in een reactie op dit blog.

Voor meer leuk vermaak kun je ook ons blog met buiten spelletjes & activiteiten lezen. Of ons blog met 11 leuke stoepkrijt spelletjes. En als je zin hebt in iets creatiefs, dan moet je zeker ook even een kijkje nemen in onze rubriek met knutselideeën. Have fun!

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van onze laatste kids activiteiten ideeën en knutseltips? Abonneer je dan gratis op ons YouTube kanaal. Daar komt iedere week een nieuwe creatieve video online en als abonnee mis je er geen één meer.

Tips: Vakantie herinneringen bewaren!
Inspiratie voor een familie fotoshoot, maar dan net even een tikkeltje anders!

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply Kim Koopman 21 juli 2016 at 9:36 am

  Leuke spelletjes! Er staan een heleboel bij die ik nog niet ken.

 • Reply Kleine Prinses 21 juli 2016 at 12:54 pm

  super leuke spelletjes! Heerlijk met dit weer!

 • Reply Iris 15 juli 2018 at 9:29 am

  Super leuk!!

 • Reply Roelina 16 juli 2018 at 7:03 am

  Die dino eieren zijn geweldig!

 • Reply Jantje 24 juni 2020 at 1:38 pm

  Opzich wel oke

 • Laat een reactie achter