Van babykamer naar kinderkamer in 5 simpele stappen

25 augustus 2023
Van babykamer naar kinderkamer in 5 simpele stappen!

Het moment is aangebroken; je baby is uitgegroeid tot een echte peuter. Het ledikant is te klein geworden en je kleine is zindelijk, dus de commode is nu ook overbodig. Tijd om van de babykamer een gezellige kinderkamer te maken. Een leuke nieuwe fase! In dit artikel delen we praktische tips over hoe je de verandering van babykamer naar kinderkamer in 5 handige stappen aan kunt pakken.

Van babykamer naar kinderkamer in 5 praktische stappen

1. Doe inspiratie op voor de nieuwe kinderkamer

Voordat je begint met de daadwerkelijke transformatie, moet je eerst een duidelijk plan hebben. En dat begint met het opdoen van inspiratie. Blader door tijdschriften, zoek online naar kinderkamer voorbeelden en maak een moodboard of Pinterest bord met daarop alles wat je leuk vindt. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je de nieuwe kamer in wil richten en welke kleuren, stijl en meubels je wil gebruiken. Het is ook leuk om je kind hierbij te betrekken. Vraag bijvoorbeeld welke kleur hij of zij mooi vindt. Maar houd er wel rekening mee dat de smaak van je kind de komende jaren net een pingpongbal is. Dus als je niet steeds op een nieuwe verbouwing zit te wachten, doe je er verstandig aan om weg te blijven van extreme kleuren of (té) kinderlijke thema’s.

2. Wat mag mee van de babykamer naar de kinderkamer?

Ook een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, is welke meubels van de babykamer er mogen blijven in de nieuwe kinderkamer? En natuurlijk wat je weg doet. Het ledikant is te klein geworden, maar misschien wil je de commode nog wel gebruiken als (kleding)kast? Of misschien hoop je nog op een broertje of zusje en wil je de meubels bewaren voor een volgend kindje. Gebrek aan ruimte? Geen probleem! Je kunt een opslagcontainer huren om de spullen tijdelijk op te slaan tot de komst van de nieuwe baby. En als je geen gezinsuitbreiding meer verwacht kun je natuurlijk ook iemand anders blij maken door de meubels weg te geven of te verkopen.

3. Shoppen!

Je hebt nu een duidelijk beeld van hoe de kinderkamer moet worden en wat je nog nodig hebt voor de metamorfose. Tijd om te shoppen! Tip; kies voor meubels die meegroeien met je kind. Bijvoorbeeld een peuterbed dat je later groter kunt maken of gelijk een eenpersoonsbed dat je kleiner maakt met gezellige kussens. Of een bureautje dat in hoogte verstelbaar is. Dat scheelt geld op de lange termijn en is bovendien nog duurzaam ook. En nog een tip; wacht nog even met het aanschaffen van accessoires. Maar kijk eerst hoe alle meubels er bij elkaar uitzien. Misschien kom je nog wel op andere ideeën. Heb je erg veel nieuwe dingen geshopt? Dan kun je een aanhanger huren om alle spullen in één keer gemakkelijk thuis te krijgen.

‘Lees ook: Een heleboel leuke kinderkamer inspiratie & voorbeelden.’

4. De kinderkamer inrichten

Als alles thuis staat en in elkaar gezet is, kun je van de babykamer echt een kinderkamer maken. Begin met de indeling; dat begint met het plaatsen van het bed, het belangrijkste meubel in de slaapkamer. Niet alleen omdat je kindje er de meeste tijd in doorbrengt, maar ook omdat het bed vanwege zijn afmetingen grotendeels de rest van de inrichting en sfeer bepaalt. Het meest gebruikelijke is om het bed met het hoofdeinde tegen een blinde muur aan te zetten en het liefste schuin tegenover de deur. Het geeft namelijk een gevoel van veiligheid en geborgenheid als je kind naar de deur kan kijken, waardoor hij of zij veel beter slaapt. Ook is het fijn als je vanuit het bed het slaapkamerraam kunt zien. En als het bed staat, kun je de rest van de meubels in de kamer neerzetten.

5. Maak het af met accessoires

Maak de kinderkamer tot slot helemaal af met leuke accessoires. Leuke kussens, een vrolijk vloerkleed, plankjes en sfeerlichtjes, zoals een nachtlampje. Het is ook leuk om één van de muren te gebruiken voor creativiteit door een stuk te verven met krijtbord- of magneetverf. En denk ook aan voldoende opbergmogelijkheden. Want kinderen verzamelen gedurende hun leven heel wat speelgoed. En het is fijn als je dat aan het einde van de dag uit het zicht kunt opruimen.

En dan is het moment aangebroken om je peuter het eindresultaat te laten zien. Hopelijk is hij of zij net zo enthousiast als jij! Om je kindje te laten wennen aan al het nieuws en het grote bed, kun je samen gezellig een boekje lezen. En betrek hem of haar ook vooral al tijdens de verbouwing. Zet ‘samen’ het nieuwe bed in elkaar, ga tussendoor ook even in de kamer kijken en verhuis samen de knuffels. Zo is het veranderen van babykamer naar een grote kinderkamer niet meer zo spannend.

We hopen dat we je met deze tips en het stappenplan kunnen helpen bij deze nieuwe fase in het leven van je peuter. En heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie. We denken graag met je mee!

Je huis babyproof maken | Met deze tips creëer je een veilig thuis!
Babykamer inrichting | Wat heb je allemaal nodig?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter